Enolična hrana
Kumarična omaka (k zrezkom se zelo poda)
Olupiš kumaro (ena velika kumara je za eno osebo) ter jo naribaš. V ponvi zarumeniš čebulo, dodaš kumare, jih posoliš, zmanjšaš ogenj in večkrat premešaš, da spustijo vodo. Ko izpustijo vodo, odstraniš pokrovko ter mešaš. Če je potrebno, dodaš še malo vode. Tekočina mora izparet. Na koncu dodaš še začimbe (kar ti paše, pri nas imamo radi origano, baziliko, peteršilj, poper) in še malo kisle smetane (ali pa tudi ne, po želji).
Omaka je narejena v cca 15. minutah.
Zelenjavna rižota (samostojna jed)
Olupiš in sesekljaš čebulo in česen. Čebulo prepražiš na olju (jaz vse to delam v voku, lahko pa tudi v večji ponvi), tik predno daš v ponev na koščke narezane bučke in korenček, popražiš česen (toliko da zadiši). Dodaš bučke in korenje. Vse skupaj mešaš cca pol minute, nato dodaš toliko vode, da je pokrita celotna zelenjava, dodaš eno govejo ali kokošjo jušno kocko, kakšen lovorov list in pokriješ ter dušiš na zmanjšanem ognju cca 5 minut. Občasno premešaš. Nato dodaš riž (jaz imam tistega, ki se kuha 15 minut) in dobro premešam. Pokrijem še za 5 minut, potem pa ostali čas kuham odprto in seveda premešam. Na koncu ne pozabi malo solit (ostalih začimb pa jaz ne dam, ker je jušna kocka dovolj).
Vem, da ima tale zadnji recept SPET bučke :))) ampak pri nas jih imamo zelo radi in velikokrat jemo rižoto. Če pa rabiš samo zelenjavno omako, pa ne dodaš riža, ampak samo odkrito kuhaš do mehkega. Tudi ta omaka je super.
Dober tek!
To je zelo dobra jed, malce eksotična in pikantna (kolikor pač sam želiš), pa še zelo, zelo hitro je pripravljena. Primerna za vse okuse, tudi za zbirčne.
Piščanec po Iransko!
Za 4 osebe: piščančja prsa (1 komad), 1 konzerva pelatov, 1 večja čebula, timijan, žajbelj, rožmarin, olive (po želji), poper, sol, pekoči feferoni (če želiš, da je pikantno).
Priprava: čebulo na drobno narežeš in jo prepražiš na olivnem olju, da postane zlato rumena, nato dodaš na koščke (približno 1x2cm velike) narezanega piščanca in mešaš samo toliko časa, da meso postane bele barve. Nato dodaš pretlačene pelate in dodaš začimbe. Začimb ne smeš šparati, ampak jih moraš dati cca 1 kavno žličko vsake. Tudi popra se mora dati kar veliko (1 žlička ali tudi malce več). Dodaš olive, ter pekoči feferon. Jaz kupim vložene (mislim, da so od Ete ali Droge v malem kozarčku); narežeš ga pa samo pol cm dolžine, kar je več je že zelo pikantno. No, to se kuha cca 40 minut. Servira pa se z rižem, kuhanim v slani vodi. Lahko je navaden, še boljše pa je, če kupiš Basmati riž ali kak drug dišeči riž (jasminov, na primer).
Pa dober tek!
lp
Zelo okusni so tudi s sirom polnjeni njoki.
Narediš krompirjevo testo za njoke, narediš dolgo “klobaso”, v to klobaso pa “vtisneš” tanke paličice sira (cca 4mm debele), odrežeš za sirom, zapreš in povaljaš v moko, jajce in drobtine. Ocvreš. Odlično se podajo k mesu (da imaš kam namakati njoke, čeprav so tudi drugače dobri).
Če pa kakšen ostane, pa je še skoraj boljši, ko je hladen.
Dober tek!
ali pa tole:
zelenjavna kremna juha:
pripraviš raznovrstno zelenjavo in jo daš kuhati v vodo, ki ji dodaš knor govejo kocko, posoliš…kuhaš skoraj do mehkega, nato odstaviš. V lončku stepeš 1 kislo smetano (lahko tudi manj) ter nasekljan peteršilj, poper, ter vse skupaj vmešaš v juho.
Zraven se krasno podajo krompirjevi štruklji s porom, ki pa se jih naredi takole:
krompirjevo testo razvaljaš. Na žlici olja ali masla prepražiš narezan por (naj ga bo vsaj dolžine 20 cm, debeline 2 cm), dodaš malo drobtin, nato odstaviš. V maso vmešaš eno jajce ter 1 kislo smetano, ščešpec soli. To zmes namažeš na testo, zaviješ, kot štrudelj. Naj ne bo predebelo, raje zavijte iz obeh strani, da so bolj tanki. Te štruklje nato zaviješ v aluminijasto folijo, ki jo predhodno namažeš z oljem, ter kuhaš 40 minut. Narežeš in serviraš. So tako dobri, da ni potrebno ničesar polivati po njih.
Dober tek!
Noro dobri recepti!!! Nekateri so tudi ocenjeni oz. je poleg napisano mnenje tistih, ki so jih preizkusili. Imas kategorije (sladice, sirove jedi, jajcne jedi, morske jesi,…), tako da bos gotovo nasla kaj uporabnega.LP
Zelo dobra je morska zaba, ki jo spaniras ter ocvres, zraven pa malce tatarske omake….
Drugace pa jaz pecem ribe na olivnem olju ter na koncu polijem s trzasko omako. To mi je se vedno najboljse.
Rakce pecem v voku na malo olja, posolim, nato pa cez kaksno omako (sojino, ali pa kar kaksno kupim v vrecki za kitajsko kuhinjo).
Kalamare pecem v ponvi, nato polijem s trzasko…..
po okusu, pac
lp
Ali ste ze pomislili na kraco???
Jaz jo posolim (ena kraca je dovolj za cca 4 ljudi, ce se je s krompirjem), cisto malo potresem z vegeto in pustim kaksni dve uri, da je meso segreto na sobno temperaturo, saj se kasneje lepse pece. Nato kraco na hitro popecem v loncu, nato pa jo dam v neprogorni pekac, zraven prilozim osoljen krompir (kar cel, po moznosti debelejsi) kolikor ga pac gre zraven, vse skupaj popopram, pokrijem in pecem v pecici na 200 C dve uri. Krompir vmes enkrat prebodem s palicico, ki je za nabodala, da se sprosti vlaga in enakomerno pece.
Mljask, je dobro!!! Posebno primerno za goste…
Dober tek!
Losos? Kupiš file ali “kremenatlce”. Jaz samo malo posolim in na hitro na eni strani popečem na olivnem olju, enkrat obrnem in na malo manjšem ognju popečem še na drugi strani. Vse skupaj traja samo kakšnih 10 minut ali pa še to ne, če so bolj tanki fileji. Nazadnje preliv po okusu: olivno olje + česen + peteršilj. Zraven ponudim eno od prilog (krompir, riž, zelenjava…).
Že same ribe so zdrava popestritev za naše prehranjevalne navade, losos pa ima veliko tistih “zdravih” maščob, ki topijo škodljive, tako da bolj kot je masten, bolje je. Ne glede na to ga imamo res radi in mi ni žal plačati malo več kot za svinjske kremenatlce. Oslič je ena najmanj kvalitetnih rib, zato je tako poceni.
Pa še eno: popestritev je tudi kremna juha, šmorn in kompot. Če se v družini strinjajo, seveda.
Forum je zaprt za komentiranje.