Eno zelo resno vprašanje, pa prosim za resne odgovore
Tvoj mož je invalidsko upokojen. Predvidevam da ni zmožen 8h po gozdu vandrat :). Sploh ne vsak dan. Ti sanjariš. TO kar sanjariš ne bo realnost. Realnost bo da bosta skupaj doma na kavču gruntala kaj si lahko kupita za jest če boš pustila službo. Imaš 16h na dan na razpolago za to da si z njim. Izkoristi jih za to. Po gozdu gresta lahko po službi. Za uro dve. Nihče ne vandra cele dneve po gozdih kot rdeča kapica. Nehaj sanjariti. Nič ne izgubljaš zaradi službe. Jo imaš hvalabogu zato da normalno živita. Brez nje bosta oba na slabšem. Ja skupaj na kavču pod deko ker te bo groza radiator vžgat. Nehaj sanjariti in začni živeti v realnosti. Povej možu koliko ti pomeni vsak dan, počnita nekaj kar imata oba rada, pogovarjajta se, stiskajta se….vse to lahko ob službi. Ni potrebno da sta 24/7 skupaj. Bo prineslo to druge probleme. Namesto da sanjariš o nekem pravljičnem življenju brez obveznosti (ki ne obstaja), naredi vajino trenutno življenje najlepše kar lahko. Takšno pravljično življenje brez obveznosti lahko živijo samo ljudje, za katere drugi skrbijo. Ti ta človek nisi. V bistvu je tvoje delo v družini, kot edina zdrava očitno da skrbiš tudi finančno za moža. Ne samo da ga gledaš z zvezdicami v očeh.
Če imaš možnost – delo od doma, zlata vredno, da se ni treba kam vozit. Skrajšani delovni čas tudi pomeni dlje do penzije – ali manjšo penzijo, za dobo se šteje ODDELAN čas, se pravi če delaš po 4 ure je vse samo na pol, namesto da se šteje recimo 5 let, pride samo 2,5…ne priporočam.
Dolgi dopusti. Namesto da sprčkaš en dan tukaj en dan tam, vzami vsaj tri tedne v kosu in uživaj.
Za predčasno upokojitev moraš imeti pa
– ali znantne prihranke
– ali dodaten vir zaslužka – recimo nepremičnino za oddajat, krepke delnice nekje
– ali ima pa mož več kot 3 jurje penzije, kar dvomim, če je invalidsko upokojen.
Če želiš ugotoviti, koliko bi morala imeti prihrankov, da bi lahko pregurala do upokojitve, najprej izračunaj mesečne stroške življenja, ki vključujejo osnovne stroške (bivanje, hrana, zavarovanja, računi) ter dodatne stroške (potovanja, hobiji, zdravstvo). Pomnoži to z 12 in nato s 13 (let). Ta vsota ti bo dala okviren znesek, ki ga potrebuješ.
Če se odločiš sama plačevati prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter zdravstveno zavarovanje, bo strošek odvisen od tega, na kateri zavarovalni osnovi bi plačevala. Minimalna osnova za prispevke v Sloveniji je približno 1.000 EUR bruto mesečno, od tega je potrebno plačati prispevke, ki znašajo približno 400-500 EUR mesečno. Točen znesek pa lahko preveriš pri ZPIZ ali pri finančnem svetovalcu.
Če imaš prihranke ali druge vire dohodkov (kot so morebitne nepremičnine, ki jih lahko oddajaš, ali drugi pasivni dohodki), bi lahko to prispevalo k pokrivanju stroškov. Razmisli tudi o možnosti dela s skrajšanim delovnim časom ali projektnega dela, kar bi ti omogočilo več časa z možem, a bi še vedno imela določen prihodek.
Najboljša alternativa je skrajšan delovni čas na 4 ure, ampak to bi ti spet morala komisija odobriti. Morda se lahko “izgovoriš” za smrt sina, in da si spihično še vedno čisto na tleh, da si na tabletih zaradi psihe oz. zaradi njegove smrti … Najdi načine, ki ti opravičujejo štiri urni delovnik. Doma lahko kasneje s hobiji poskušaš priti do kakšnega denarja oz. prihodkov … recimo ročna dela, prodaja izdelkov, vodenje delavnic, tečajev ipd …
Jaz sem velikokrat že razmišljal to – ko smo v službi, čas in dnevi tako hitro letijo, da jim ne slediš več in naenkrat je leto naokoli, ko si doma, se cel teden vleče v neskončnost, kje še je celo leto … Vlečeš socialno do smrti, zraven pa se z nečim ukvarjaš, kar lahko prodajaš, pa če je povpraševanje ali ne, samo, da je kakšen dodaten zaslužek.
Ker ko bomo mi v penzijo šli, bomo itak mogli do 70. leta delati, takrat pa je že zelo velika verjetnost, da ne bomo več dolgo živi … čemu? parim letom življenja na “svobodi”, pol pa itak greš dol? Tudi jaz veliko o tem razmišljam, “problem” je samo, ker imam otroke za izobraziti in jih narediti dovolj samostojne, da bodo lahko šli s trebuhom za kruhom. Do takrat pa sem usojen delati pri delodajalcih.
daisycutter, 12.09.2024 ob 09:36
Če imaš možnost – delo od doma, zlata vredno, da se ni treba kam vozit. Skrajšani delovni čas tudi pomeni dlje do penzije – ali manjšo penzijo, za dobo se šteje ODDELAN čas, se pravi če delaš po 4 ure je vse samo na pol, namesto da se šteje recimo 5 let, pride samo 2,5…ne priporočam.
Dolgi dopusti. Namesto da sprčkaš en dan tukaj en dan tam, vzami vsaj tri tedne v kosu in uživaj.
Za predčasno upokojitev moraš imeti pa
– ali znantne prihranke
– ali dodaten vir zaslužka – recimo nepremičnino za oddajat, krepke delnice nekje
– ali ima pa mož več kot 3 jurje penzije, kar dvomim, če je invalidsko upokojen.
Če se prav spomnim, je avtorica napisala, da ima mož 650€ invalidske pokojnine, imata pa še hčerko, ki študira v drugem kraju.
gtv, 02.09.2024 ob 09:18
Jaz sem star nekaj čez 40, nezaposlen že skoraj ves čas, saj mi je najbolj pomembna svoboda in prosti čas in kaj naj ti rečem… gre to nekako, ampak je bolj skromno.
A a račun takih, ki delamo?
Izkoriščaš ljudi kateri delamo za minimalca.In lotem se še hvališ.
Take bi dala jaz jarke kopat in to na temperaturo 30..pa mogoče bi dobil malo vode vsake toliko..
Forum je zaprt za komentiranje.