Eno matematično vprašanje
V jeziku je dosti takšnih hakeljcev. Denimo čez dva tedna večini ljudi pomeni isti dan v tednu dva tedna kasneje, čeprav bi v bistvu morali imeti v mislih dan prej… In zato imamo v uradnih dopisih vedno napisano v osmih/15 dneh, da ni dvoma, da gre pravzaprav za dva tedna, kot ju pojmujejo navadni ljudje. Si predstavljate, kakšna uzbuna bi bila, če bi uradne ustanove dejansko navajale 7/14 dni, kar si mi razlagamo od srede do srede, v resnici bi bil pa rok mimo že v torek. Potem: dovoljeno za vozila do 4 tone skupne mase (kaj pa tista vozila, ki tehtajo točno 4 tone), pa recimo prijave sprejemamo do 8. novembra (jih 8. novembra še ali ne več?). Večinoma to pomeni, da tiste prijave, ki pridejo do 8. novembra, še upoštevajo. Se mi je pa zgodilo, da je bilo na nekem reklamnem letaku napisano, da akcijske cene trajajo do recimo 10. marca, sem poklicala točno ta dan in so rekli, da te cene ne veljajo več, ker da piše DO. Meni osebno enkrat toliko pomeni dvakrat toliko, če pa se poglobim in dejansko pomislim, kaj to logično pomeni, se pa seveda strinjam, da to pomeni enkrat takšno vsoto kot nekdo drug, se pravi enako.
Me zelo veseli, da vidim, da je še nekaj takih, ki znajo logično razmišljati. Se strinjam z Nikovo razlago in ostalimi razlagami v isti smeri.
Jaz zaslužim 100.
1 x toliko kot jaz = 100
1 x več kot jaz = 200 (100 + (1 x 100))
2 x toliko kot jaz = 200 (2 x 100)
2 x več kot jaz = 300 (100 + (2 x 100))
Itd….
Se pa že nekaj časa sprašujem, kaj hudiča pomeni isti primer, vendar z minusom – torej, če jaz zaslužim 100, koliko torej (po splošnem ljudskem razumevanju) dobi tisti, ki zasluži 2 x manj kot jaz. Že dalj (dlje???) časa opažam, da ljudje to zelo radi uporabljajo, ko pa prosim za bolj natančno razlago, koliko naj bi to bilo, pa ne dobim odgovora.
Hvala za odgovore!
Nak, nobene razlage ne potrebuje!
“2 x manj” pomeni “DELJENO Z 2” in to so se učili v drugem razredu osemletke, zdaj najbrž v tretjem devetletke. Vedno in povsod! Če pa kdo reče “pol krat toliko”, je to “pomnoži z eno polovico” in tisti, ki so prišli do sedmega razreda osemletke, morajo vedeti, da je rezultat teh dveh operacij enak.
Če sta mogoče že pozabila …
Filip, te čisto razumem, kar želiš povedati. In sam izraz enkrat toliko niti ni tako sporen, saj vsakdo pomisli na način kot ga je razložil logik. Ampak problem nastopi ko 1x toliko trči ob 2x toliko, ko bi to pomenilo da je 1x toliko = 2x toliko, kar pa je skregano z razumom. Ker ko bom pa rekel da jaz zaslužim 100.000 sit in žena dvakrat toliko ne bo nihče pomislil da zasluži 300.000 sit. In prav je tako.
Pravzaprav ne vem zakaj je toliko govora sploh o tem 1x toliko. Osebno ne bom te besedne zveze nikoli uporabil: ali bom rekel, da nekdo zasluži toliko kot nekdo drug, ali dvakrat toliko kot nekdo drug. Kvečjemu bom rekel da nekdo zasluži ŠE enkrat toliko kot nekdo drug, kjer pa spet ne bo nobene dileme za vsakogar, ki zna povezovati tvorbo stavkov in matematiko. Še vedno mislim, da ta dvoumja niso posledica živega razvoja jezika, temveč zgolj malomarnosti uporabnikov tega jezika. Vsi lahko vidimo, kakšni že povsem nedolžni spori lahko nastopijo z neustrezno uporabo besed na tem forumu, zato raje ne pomislim kakšni lahko šele nastopijo z neustrezno tvorbo stavkov v pogodbah itd, na kar je nakazal že hansi.