Energetska učinkovitost stavbe, skupni stroški, sortiranje itd
Imam nekaj vprašanj glede na večstanovanjskega objekta. Pred dobrim letom smo se štiričlanska družina vselili v novo stanovanje 85 m2. Vsako stanovanje ima svojo plinsko peč, torej plačaš toliko kolikor kuriš in kuhaš. Ogrevanja v zimskem času imamo mesečno okoli 60€, elektrike 25 €; kje je problem, problem je namreč v skupnih stroških. Skupni stroški se namreč delijo na osebo, tj. smeti, skupna elektrike. Tako je mesečni račun za elektriko znaša 40 €, smeti pa 37 € kar se mi zdi nedopustno.
Posebej glede elektrike mi ni namreč jasno kako je lahko porabimo, saj so vse luči na senzorje, ki so obrnjeni na minimum, dvigalo (4 nadstropja) upravlja le polovica stanovalcev, prezračevalni sistem v kleti se vklopi kot luči, na senzor.
Tudi delitev na osebe pri elektriki se mi zdi izredno nepoštena, na imamo dva otroka 3 in 6 let, se prvi nikoli ne gresta ven sama, ampak vedno z nama.
Smeti: jih ločujemo, tako da je nesortiranih max 10 litrov na teden, vse ostalo gre v eko zabojnike, tudi biološki. Pri tem bi posebej izpostavil tiste, ki tega ne počnejo, kar se mi zdi izredno nekorektno in nefer, saj moramo za njihovo svinjarijo mi plačevat.
In sedaj vprašanje, ali obstaja predpis, ki določa energetsko učinkovitost/potratnost večstanovanjskih stavb; oz. katera inšpekcija je pristojna za to področje.
Ali imamo zoper stanovalce, ki ne ločujejo odpadkov kakorkoli možnost ukrepati oz. naj začnemo kontejnerje zaklepat in bomo smeti nosili vanj 1x tedensko?!?
Kako je s psi v večstanovanjskih objektih, kako se jih šteje, še posebej ker en pes veliko več umaže kot en otrok, itd.?
A imate kakšno idejo kako pošteno rešit nastalo situacij?
Forum je zaprt za komentiranje.