Emka …
Pred časom smo že po malem šimfali prenovljeno Emko, ampak od takrat je minila že cela večnost in človek bi si mislil, da bo kaj boljša. Figo.
Človeka npr. zanima, ali je v zbirki Roman izšlo kaj novega. Gre pogledat, pod Leposlovje – Klasični in moderni roman: 549 knjig – po petnajst na stran (edina opcija, tako da je treba do nezavesti klikat). Knjige lahko razvrščaš samo od najcenejših do najdražjih/najbolje-najslabše prodajanih/ po naslovih. Nobenih poddodelkov, nobene možnosti brskanja po zbirkah.
OK, si rečeš, pa vtipkajmo “zbirka Roman” … Kakšni zadetki padejo ven?
1. Matematika ob koncu devetletke – Zbirka nalog
2. Roman za ženske (Kapučino)
3. Kako sem prodajal: roman
4. Tri zvezde: roman o celjskih grofih in Veroniki Deseniški, 2. del
5. Tri zvezde: roman o celjskih grofih in Veroniki Deseniški, 1. del
6.Zgodovina ob koncu devetletke: zbirka nalog za zgodovino v 9. razredu devetletnega osnovnošolskega izobraževanja
7. Fizika ob koncu devetletke: zbirka nalog za fiziko v 9. razredu devetletnega osnovnošolskega izobraževanja
ITD.
Si rečeš, fak it, gremo pa vsaj pogledat, kaj je novega pri Cankarjevi založbi … Vtipkaš Cankarjeva založba. Zadetki?
1. Hiša Cankarjeve zaveze
2. Ljubezen in krivda Ivana Cankarja
3. Ivan Cankar, Lepa Vida
ITD.
No, potem pa recimo, da vem, kaj hočem. Hočem Foerjevo knjigo Vse je razsvetljeno. Vtipkam naslov. OK, kot prvi zadetek se resda prikaže omenjena knjiga, zraven nje pa še kup ezoterike … Mislim, tako slabega iskalnika že dolgo nisem videla – kot bi hotel biti Google, ne pa knjigarniški iskalnik:
1. Vse je razsvetljeno
2. Princesa Ai 2: Razsvetljenje
3. Razsvetljeni človek – broširana
4. Jej, moli, ljubi
ITD.
Mislim, a si pri delniški hiši, ki se ob koncu vsakega poslovnega leta ponaša z neznanskimi dobički, niso zmožni najeti enega računalničarja, ki bi skopiral spletno stran kake solidne spletne knjigarne?
Na osnovni strani so samo “uspešnice”: lonely planeti, planinski vodniki, potterji, žepnice, kuharija … Kot da bi obstajala približno dva profila bralcev, bolje rečeno potrošnikov.
In kot da vsak, ki pride v knjigarno – naj je navadna ali spletna – ve, kaj bo kupil. Čar knjigarn & knjižnic je predvsem v brskanju, iskanju, potem šele v kupovanju … Vendar ne v takšnem brksanju, da se moraš sprehoditi čez 549 knjig, izmed katerih ne moreš izločiti potterjev, quickovih amandic ipd.
Skratka, Emka me je prav razjezila.
Potem sem si šla ogledat še spletno stran Modrijana: imajo veliko manj knjig, pa vseeno omogočajo iskanje po zbirkah. Iskalnik vrne ISKANO, ne pa nekakšnih bebavih zadetkov, skratka stran, kjer človek zlahka najde, kar išče, lahko pa tudi z veseljem brklja. Založba je resda manjša, toda osnovni princip je veliko boljši. Če tega, da je njihova spletna stran lepša, Emka pa zgolj nekakšna kopija Amazon.com, niti ne omenjam.
(grrrrr press)
Ampak prav res je živ obup. Če pomislim, da sem jo še branila, ko je začela delovat in bila prepričana, da se bo še “naredila”. No, ni se.
Tudi mene grozno moti, da nikjer ne morem pregledati novosti skupaj, kot se je to dalo na stari Emki. Zdaj vidiš par novosti ( ki so, kakšno naključje, od mk :), če pa klikneš na Več novosti, te vrže na stran Izbori in akcije, kjer so pa knjige že par mesecev iste. Jake novosti, res! Iskalnik je živ obup. Iščeš recimo Agatho Christie, dobiš kup enih čudnih zadetkov.
Poleg tega me je zelo razjezilo, da sem knjige naročila, potem pa ni bilo glasu od njih. Ko sem jim pisala, so odgovorili, da knjige, pri kateri je pisalo NA ZALOGI, pravpzaprav ni na zalogi. Na knjigo sem čakala par mesecev, ves ta čas je na Emki še vedno pisalo NA ZALOGI, DOBAVLJIVO TAKOJ!
Zdaj raje naročam preko malih internetnih knjigarn ( posebej JuliaDoria ), ki so veliko bolj pregledne, pa še dostava je praktično naslednji dan.
Spoštovani ljubitelji knjig
Moje ime je Robert in sem odgovoren za prenovljeno in razširjeno Emka.si – spletno knjigarno Mladinske knjige. Poizkušal bom odgovoriti na vaša vprašanja in pobude, da bo pregledovanje naše knjigarne bolj enostavno in vam v večji užitek. Hvala vsem, ki ste prispevali predloge in konstruktivne kritike, saj nam bodo pomagale v prihodnjem razvoju.
Najprej bi poudaril, da Emka.si od febraurja 2008 ponuja knjige več kot 450 založnikov – skupno že blizu 10 tisoč knjig. S tem želimo v Mladinski knjigi ponuditi internetnim kupcem najširši izbor na spletu. Takšen obseg prinese tudi določene pomanjkljivosti pri pregledovanju in iskanju prave knjige. Emka.si je zato sočasno s širitvijo ponudbe v stalnem razvoju
predstavitve ponudbe.
Ravno pred dnevi smo tako knjigam dodali možnost sortiranja po zbirkah.
Pri vsaki knjigi, ki je del določene zbirke je odslej mogoče klikniti na ime zbirke in tako pregledati vse ostale naslove iz zbirke.
Primer zbirke ROMAN MK: http://www.emka.si/search.aspx?articlecollectionid=700 .
Za lažje spremljanje novosti v ponudbi Emka.si lahko odslej spremljate lestvico zadnjih 300 Emka.si Novosti – http://www.emka.si/toparticles.aspx?toparticlestype=N. V vsakem glavnem oddelku (Leposlovje, Otroške knjige itd.) pa lahko v levem spodnjem seznamu spremljate zadnjih 10 novosti v ponudbi iz tega oddelka. Tu bi opozoril, da so na lestvicah knjige, ki so nove v Emka.si ponudbi – torej poleg novih izdaj tudi ostale knjige, ki jih je prvič mogoče kupiti na Emka.si. Trenutno je največ novosti s področja turistike, poletnega branja in pa več učbenikov za tuje jezike, ki smo jih pred kratkim dodali.
Upam, da vam bodo te lestvice v pomoč.
Iskanje po avtorju je v Emka.si omogočeno tako, da avtorja enostavno vnesete v iskalnik. Za “agatha christie” vam tako prvih 12 zadetkov najde 12 knjig, ki jih imamo v ponudbi. Druga možnost je tudi, da podobno kot za zbirko, kliknete pri posamezni knjigi na ime avtorja pod naslovom knjige in izpisale se vam bodo vse knjige tega avtorja.
Oddelke z več kot 250 knjigami bomo za lažje pregledovanje podrobneje klasificirali. Oddelek Klasične in Moderne romane smo tako za začetek razdelili na domače in tuje avtorje. V bodoče bomo tuje avtorje dodatno podrobneje delili.
Zanimiva se mi zdi ideja, da bi znotraj Leposlovja naredili oddelek “MON bralci priporočajo” ali podobno ime, ki bi si ga izbrali. Notri bi bile zbrane knjige po vaši izbiri. Oddelek lahko hitro ustvarimo, samo seznam vam ljubih knjig potrebujem.
Upam, da sem odgovoril na določena vprašanja. Vseh novih predlogov bom vesel, saj bi radi naredili res kvalitetno spletno knjigarno, ki bo vsem ljubiteljem knjig v užitek.
Predloge lahko pošljete tudi na info@emka.si ali nas pokličete na 01/588 7431, za dobro debato pa je seveda najboljši ta forum.
Robert Volčanšek
Emka.si – Slovenska spletna knjigarna
http://www.emka.si
Mladinska knjiga
Lepo, da ste se oglasili in se tako hitro odzvali na naše pripombe.
Že teh nekaj sprememb, ki ste jih opravili, pomembno olajša iskanje po Emki, če pa boste dodali še druge možnosti za lažje brskanje, ki ste jih omenili, bo pa sploh fino …
Kar zadeva morebitno rubriko “Knjižni molji priporočajo”, se mi zdi sijajna, saj se tule zbiramo bralci zelo različnih profilov. Imamo tudi redno “rubriko” Kaj beremo januarja, Kaj beremo februarja ipd., kjer bi zlahka našli knjige, ki bi prišle v poštev. To je samo moje osebno mnenje – o predlogu morajo seveda povedati svoje mnenje še drugi “molji”.
Lep pozdrav
K10
Prav zares eden najboljših uradnih odzivov na nerganje forumašev. Ne spomnim se boljšega, pravzaprav.
Zdaj pa zares: a smo sposobni sestaviti seznam knjig, ki jih z neko znosno večino glasov priporočamo?
Spomnim se dokaj vsesplošnega navdušenja ob:
– Demšar: Olje na balkonu (nisem bral)
– Krauss: Zgodovina ljubezni
– Baretić: Sedmi poverjenik
– Franzen: Popravki
Katere sem pozabil?
Zelo me veseli, da je končno omogočen pregled knjig po zbirkah. Sama sem namreč zaradi zmede, ki je nastala z uvedbo nove strani, prenehala kupovati preko Emke, ker mi je iskalnik, kot je napisala Katja, ponujal popolnoma neuporabne zadetke.
Ko sem se znova “opogumila” za nakup preko Emke, pa glej ga zlomka med vsemi petimi knjigami, ki sem jih nameravala kupiti na “NI DA NI” strani, na emkinih policah ni bilo niti ene, čeprav sem vse videla tako v KOnzorciju kot ostalih knjigarnah MK.
Mislim, da vsekakor še lep čas ne bom znova zašla na NI IN NI stran, ker želim knjige kupiti, ne pa se le neplodno zabavati z napol delujočim iskalnikom.
Spoštovana aja,
Novosti dodajamo redno v Emka.si ponudbo. Morda čez poletje v malo manjšem tempu. Prosim javite katere naslove ste iskali / jih pogrešate, da jih pomagamo najti oz.dodamo v ponudbo. Emka.si je knjigarna Mladinske knjige in kot taka lahko dobavimo vse knjige, ki jih imamo v vseh naših 50 knjigarnah po Sloveniji. Emka.si ponudbo širimo postopoma, tudi glede na vaše želje.
Upam, da bomo našli vse knjige, ki vas zanimajo.
LP, Robert Volčanšek
http://www.emka.si