elina torta – nekaj vprašanj
Pozdravljene!
Brala sem vaše pohvale o Elini torti, pa mi nekaj ni jasno. Če prav razumem je torta brez moke, primerna za tiste s cielakijo. Gre samo za biskvit in plast kreme ali še kaj drugega? Biskvita se ne reže? Ali daste še kaj povrhu? S čim namažete pekač (da ga ne okužite z moko?) In nenazadnje na koliko pečete? In če se ne motim gre za surove rumenjake.
Hvala tistim, ki si boste vzele čas. mrož
Po dolgem času sem jo ravno pekla za eno prijateljico.
Spodnja plast je pečen oblat, ki vsebuje samo stepen sneg, kokos in sladkor. Pekla sem v tortnem modelu na peki papirju, brez vsakega potresanja z moko. Na pogled zgleda kot vsak tortni oblat, je lepo kompakten. Pečenega sem vzela ven iz modela in odlepila peki papir. Nato sem ga dala na sredo servirnega pladnja, okoli sem dala nazaj obroč od tortnega modela in ga zaprla. Na to sem vlila kuhano kremo. Seveda brez kakšnega potresanja z moko. Ko jo vliješ, je čisto tekoča, zapolni model okoli in okoli, malenkost se mi je celo podlila pod obročem. (Tiste kapljice sem pustila, da so se strdile, odstranila sem jih kasneje, rob pa okrog in okrog prekrila z brizgom stepene smetane.) Daš v hladilnik, krema se čisto strdi. Z nožem (in s strahom) sem previdno zarezovala tik ob obroču, da se je krema odlepila od obroča, vzela obroč vstran in voila – to je to. Lahko pustiš kar tako, čisto v redu zgleda, lahko jo okrasiš s smetano (mogoče prekriješ kakšne podrte robove), lahko jo samo potreseš z malo mrvic, čokoladnih ostružkov, malo kokosa, kakava, nakaj brizgi ali ornamentom iz stopljene bele čokolade…
Surovi rumenjaki? Da, to moti tudi mene. Imaš dve možnosti:
– Rumenjake preprosto izpustiš in jih porabiš kje drugje, krema je lahko samo iz čokolade in smetane (tj. pariška čokoladna krema). O tem sem samo brala, sama sem vedno dodala tudi rumenjake, krema je vseeno bolj svilnata in preprosto boljša.
– Ko dodam rumenjake v stopljeno čokolado, dam vse skupaj nazaj na ogenj oz. v vodno kopel, kakšnih 15 minut divje mešam z metlico na čimbolj vročem, da se rumenjaki čimbolj segrejejo, vendar ne zakrknejo. Roka pošteno boli, a imam boljši občutek.
Želim ti dobro torto, tale je vredna vsakega greha.
Aja, še tole. Ker sem jo pekla za prijateljico kot po naročilu, je seveda hotela plačati sestavine, tako da sem dejansko vse šla kupit v trgovino in obkrožila na računu. Dol sem padla, da sestavine pridejo samo 1.500 SIT. Recimo isto sem enkrat naredila za skutne ledene kocke in so takrat prišle 2.200 SIT. Od močno čokoladne torte iz veliko jajc sem pričakovala, da bo dražja :-)))))
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.