Najdi forum

elektronska pošta

lep pozdrav!
z internetom se šele spoznavam pa mi kar gre ,zataknilo se je pri elektronski pošti. prosim za kratko razlago o elektronski pošti in sicer me zanima kaj potrebujem za sprejemanje in pošiljanje pošte. na računalniku imam outlook express, povezavo pa imam preko volja.net.
sem gledala spletno stran http://www.email.si pa nevem a je ta stran v redu za pošto , kaj je najbolj primerno za začetek?
najlepša hvala vsem!

Elektronska pošta pravzaprav čisto druga reč, kot internet, čeprav se zdi, da gre za eno in isto stran. mogoče zato, ker do svojih poštnih predalov zadnja leta dostopamo tudi kar prek internetnih strani.
Poštni predal? Aha. Torej, ko si si na volji odprla svoj internetni račun, si za povrh in dobro merco dobila še poštni predal. to je pravzaprav res točno to, ar govori njegovo ime: poštni predal, v katerega leti pošta.
Tvoj poštni predal ima naslov panda@volja.net , odvisno seveda od uporabniškega imena, ki si si ga na volji izbrala. Izbereš si lahko še tako imenovani psevdonim, ki ga uporabljaš, kadar ne želiš pisati imena in priimka, ali se ti bolj dopade kakšno ljubkovalno ime (pandi recimo).
v tvoj poštni predal na voljinem strežniku bo sedaj prihajala vsa pošta, ki jo bodo prijatelji, znanci in trgovci pošiljali na katerikoli naslov – panda@volja.net ali pandi@volja.net.
Ampak kaj ti pomaga pošta v predalu, če je ne moreš prebrati?
en način je seveda da odpljuješ na spletno stran volje, ki omogoča branje pošte, ampak ta možnost je pravzaprav bolj namenjena za primere, ko si nekje daleč od domačega računalnika, na drugem koncu sveta in želiš prečekitrati “mejl”, prav udoben način pa tole ni.
Za delo z pošto so na voljo poštni odjemalci. Med najbolj razširjenimi je prav Outlook express, ki ima tudi ovolj enostaven način priprave za dostop do svojega predala.
Ker ne vem, katero verzijo imaš lahko samo nmignem, da moraš nekje med “Orodji (tools)” najti “računi… (acounts…)” in izbrati “Dodaj… (add…) Pošto (mail)”
Najprej te bo vprašalo za ime, ki ga želiš prikazovati drugim (Panduelissima zaradi mene, ali pa kar e-naslov pusti), potem pa viši svoj naslov (panda@volja.net). v naslednjem okencu pa moraš dati poštarjem smerokaz, v katerem bloku te naj sploh ščejo: za prinašanje pošte bodo potrebovali ime POP3 strežnika, kar je na volji “pop.volja.net” za pošto, ki jo boš poslala pa skrbi SMTP strežnik, ki je na volji “SMTP.volja.net” Napiši ju prav kot sem jih jaz, s pikami vred, pa brez narekovajev seveda. v nadaljevanju te bo čarodejček vprašal še za registrirano ime in geslo, ki si ju navedla na voji in to je to.
Če želiš brati še pošto z email.si pa odpreš še en naslov in ga podobno kot prej izpolniš, samo da bo tu za prihajajočo pošto vpisala pop3 strežnik z imenom pop.email.si (vsaj upam da je tako, točno bo moral povedati kdo, ki ga uporablja) Za odhajajočo pošto moraš vpisati voljin strežnik (smtp.volj.net), .
Toliko na hitro, pa kar vprašaj kaj še bolj natančno če te zanima.

Wega Sploh in oh in ah

lep pozdrav!

hvala za tako obširno razlago,
sem gledala na outlook express pa pod orodji nimam acounts, imam verzijo 1997. joj, se mi zdi zakomplicirano. prosim če se da še kaj pomagat, hvala!

Nekaj slik naredi toliko kot tisoč besed. Pobrskaj po straneh, ki sem jih našel na googlu (klikni semle:
Sicer pa nič hudega, če je OE starejši. Tista okenčka z nastavitvami se niso bistveno spremenila. in nič kompliciranega ni, samo zgleda tako, da se potem razni Wege in hmmmi delajo brihtne.
Srečno!

wega LPS

lep pozdrav

wega hvala za tvoj trud.
ja, saj na takšno pomoč sem pa čisto pozabila, je res lepo opisano, ampak meni se ta okence internet connection wizard sploh ne prikaže.

ko na namizju kliknem microsoft outlook se mi pokaže :
The add-in”C:/ program Files/ Zipmagic/zmext.dll” could not be installed or loaded. unable to load” C:/ Program Files/Zipmagic/zmext.dll”. Yuo may be out of memory. out of system resources, or missing a.dll file.

kaj bi naj to pomenilo? je še kaj upanja, da bi to delalo

Zipmagic?ZIPmagic? Ja tole pa ne bo prav. Vem da smo včasih iskali nekaj takega kot msimn.exe, upam da tudi v tvoji verziji. No pokukaj v “C:\Program Files\Outlook Express\msimn.exe” in ga sproži tam.
Če ne bode šlo, in če nimaš ravno polžje povezave ti še vedno ostane da si ga snameš z neta in ga inštaliraš. Če povezava ni najboljša ali če ne znaš najti prosikakšnega znanca, ki je naročen na kakšno računalniško revijo, da ti posodi CD, ki je običajno priložen in najbrž kakšen tudi vsebujezadnji OE.

lep pozdrav wega

sem poskusila kar si mi opisal za outlook exprees pa nič na rata. mislim da mi štrajka, sem pa našla v reviji moj monitor cd z programi, sem včasih kakšno kupila, je program eudora postopek prijave pa je tudi na arnesovi strani opisan ki si mi jo svetoval, tako da mislim da mi bo to šlo.
stokrat hvala

imam pa še eno vprašanje, če ni že preveč, glede računalnika.
je sicer že star letnik 1998, celeron300, trdi disk6,4GB. ker imam šele zdaj malo več časa sem se začela z njim ukvarjat. Zakaj imam poleg diska C, še diskD; E; F, na katere pa nemorem nič shranit, dela mi samo disk C , ki pa je hitro poln. A, so mi to v trgovini kaj po svoje naredili, so pa diski D; E; F veliki po 1,34GB. se mi zdi kot da so disk na več delov razdelil namesto da bi bil to vse en disk?
uh, sem zakomplicirala..

Uf, tole pa nebi vedel. Ali so ene čudne particije naštimane, ali pa še bolj čuden kompresiran disk. Poglej v… v…. eh kaj pa vem kje bi to bilo ker ne vem tvoje verzijo Winsow ampak lahko bi bilo v Pripomočki – sistemska orodja – in tam pobrkljaj okrog orodij za diske. Kaj več bo morda znal povedat kdo drug.

Wega

Iz tvojega opisa sodeč bi bilo pametno naredit ponovno formatiranje diska in postavitev Windowsa na novo.Če si blizu Maribora,ti lahko pomagam zadevo poštimat.

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Pero lep pozdrav
sem iz gorenjske!
saj jaz bi tudi najraje vse dol podrla pa na novo gor naštimala, ker je ful natlačen, pa kar kakšne napake se kažejo. ga bom v bližnji prihodnosti kar na servis peljala, so prijazni bodo upam zrihtali.

zaenkrat pa vsem najlepša hvala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close