Elektronska knjiga?
Vse več se piše in razpravlja o elektronski knjigi. Kakšne so njene pozitivne lastnosti, kakšne slabosti? Zdi se mi, da nam jo vse prehitro vsiljujejo.
Mene še vedno privlači tiskana knjiga. Vsaj zaenkrat. Poleg dobre vsebine, knjiga diši po svežini, prijaznosti, izžareva nekakšno mehkobo. Je balzam za oči in spanec.
Zdi se mi, da tega pri e-knjigi ne bom občutila.
Kakšna so vaša mnenja?
Dejansko ima oboje prednosti in slabosti. Za začetek: marsikaj je odvisno od tega, ali si knjižna fetišistka ali ne. Če si, boš najbrž še naprej bolj uživala v navadnih, bralnik pa vzela npr. za na dopust, vendar pa te e-knjiga utegne tudi prijetno presenetiti. Sama do knjig nimam pretirano romantičnega odnosa, vseeno pa priznavam, da lepo dišijo in da je lepo natisnjena knjiga res nekaj lepega. Za zdaj mislim, da bosta obe obliki še kar nekaj časa soobstajali.
Slabosti bralnika:
– odpadejo užitki brskanja po knjigarnah/knjižnicah
– odpadejo užitki, ki se nanašajo na tip, vonj, oblikovanje itn.
– v slovenščini e-knjig tako rekoč še ni
– e-knjige za zdaj niso kaj prida cenejše od navadnih, je pa res, da je brezplačnih – ne samo klasičnih – na voljo toliko, da se vse skupaj izravna. Sploh za ljubitelje žanrov to utegne biti dobra naložba
Prednosti bralnika:
– na dopust se lahko odpraviš s 300 ali več knjigami, tako da se ti ne more zgoditi, da ti osem od desetih knjig, ki si jih vzela na osamljen otok brez knjigarne, ni všeč in ti zaradi tega skoraj propade dopust
– za tiste, ki imajo težave z očmi, je povečevanje črk najbrž kar fajn opcija. Moja mama npr. pravi, da se zdaj počuti blazno mladostno, saj po dolgih letih bere brez očal 😉
– odlično za študente: a) klasike, npr. zbrana dela Shakespeara, dobiš brezplačno, ko pa si finančno opomoreš, še vedno lahko kupiš “pravo” zbirko. Pri selitvi je takoj kakšna gajba knjig manj za prenašat, v majhnem stanovanju/sobi pa imaš nekaj več prostora.
– če spiš z občutljivim sospalcem, ki ga motita nočna luč in šuštenje listov, je bralnik fajn, v primeru branja s knjižno lučko je tudi udobno, saj lučke ni treba na vsaki dve strani “pretikati”
– slovar
– če bi rada kracala po knjigah, pa ti doslej duša ni dala, to lahko počneš po mili volji
– udoben za prenašanje v torbici, torej za branje po avtobusih, čakalnicah itn. saj 150-stranska knjižica zasede enako prostora kot knjižnica s 500 knjigami
Še tole:
– skupaj s kakim mehkim usnjenim ovitkom odpade občutek, da držiš v roki zoprn plastični gedžet
– sama sem bila šokirana nad tem, da je obdobje privajanja trajalo borih nekaj ur
– oči se pri branju ne utrudijo, saj je zaslon (temu pravijo paper like technology) drugačen kot pri računalniških.
Pri meni obe obliki živita v neverjetnem sožitju, v grobem je pa tako, da bralnik uporabljam predvsem ponoči v postelji in kadar sem zdoma, čez dan pa navadno berem klasične knjige.
Najbolje bo, če si ga za začetek izposodiš, pa boš videla, kako bi se zadeva obnesla pri tebi.
Odličen povzetek prednosti in slabosti. Tudi jaz sem potrebovala komaj par strani, da sem se privadila branju na Kindlu in se nad njim navdušila. Vsekakor je ena njegoviih glavnih slabosti ta, da je v slovenščini malo e-knjig. Je pa to, da lahko s sabo jemlješ veliko različnih knjig in da ni treba, da prav vsaka zadeva jemlje prostor na policah, po moje strašno velika prednost.
Sem pa prejšnji teden preizkusila tudi, kako je brati knjigo v PDF-u na iPadu in ni bilo slabo. Oz. ni bilo slabo, ko sem se naučila, kako zmanjšati osvetljenost zaslona. Kindle je zaradi mat podlage in tehnologije e-papirja pri tem pač v prednosti. In zaradi majhnosti. iPad sem morala kaj kmalu nasloniti nekam. Seveda pa je treba vedeti, da jaz berem leže na hrbtu in me začne po določenem času najprej strahovito zebsti v roke, če držim težko knjigo, če se ne razmigam, pa mi začne kaj hitro mravljinčiti prste …
Kitty
Imam Kindla in sem zelo zadovoljen. Zalotil sem se, da čeprav sem imel isto knjigo tudi v papirnati obliki, sem jo raje bral na Kindlu – in sicer zaradi vgrajenega slovarja. Ipad in podrobne igračke za pravo branje niso uporabne. Mi še na pamet ne pade da bi po celotnem dnevu pred računalnikom v službi v prostem času bral še z enega LCD osvetljenega ekrana. Imam raje Kindlovo brezbarvnost.
Še dodatek, ki se nanaša na uživanje v brskanju po knjižnicah … ker Slovenci veliko hodimo v knjižnice, na to ne gre pozabiti: Ta užitek ne odpade v celoti, je pač malo drugačen. Če uporabljaš program, ki ti služi za knjižnico, torej za razvrščanje knjig, premetavanje iz formata v format ipd, recimo Calibre, tvoja knjižnica ni videti kot zanikrna zbirka datotek, ampak imajo knjige tudi naslovnice, tako da se lepo sprehajaš med naslovnicami, podobno kot v knjižnici. Ne vem, zakaj, ampak meni je to zelo simpatično.
Poznam tudi nekaj ljudi, ki se jim knjižnične knjige gnusijo, ker jih je pred njimi brala že množica ljudi – za takšne so e-knjige vsekakor OK.
Elektronska knjiga mi zelo prav pride, ko grem na primer na počitnice z en teden in sem omejen s količino prtljage zaradi nizkocenovnih letalskih prevoznikov. V tem tednu preberem 3-4 knjige na kindlu, ki je prav pripravno majhen, pa še zastonj internet dostop imam in ga uporabljam za poslušanje zvočnih knjig. Seveda je tudi meni v užitek v rokah držati pravo knjigo. Tu ni tiste logike, če ni črno je pa belo. Če imam rad prednosti elektronske knjige še ne pomeni avtomatsko, da mi prave knjige niso všeč, ravno nasprotno.
Vendar kot rečeno, v veliko situacijah je elektronska knjiga veliko bolj praktična.
Potrjujem prednosti e-bralnika, ki jih je izpostavila Katja10, prilagam še: težo. Nedolgo nazaj sem se v drugo lotila papirnate Twiglight sage in po nekaj minutah branja na hrbtu obupala – imam sicer mehko izdajo, ampak hrbet še ni zdelan in zato jo je težko držati, sploh z eno roko. Prestopila sem na Kindla in brez večjih fizičnih težav prebrala celo štirilogijo.
Ja, se strinjam z Rovtarjem: tako kot npr. zaradi prihoda televizije ni propadel ne radio in ne kino. Za ene stvari imamo raje radio, za druge televizijo, za tretje kino. Podobno je tudi s knjigo in e-knjigo. Mislim, da bosta sobivali, razen če ne bo klasična knjiga izumrla iz kakih povsem drugačnih razlogov, recimo ekoloških.
Tudi jaz še vedno prisegam na pravo knjigo, čeprav se zavedam tudi prednosti e-bralnika (in sem ga tudi videla, držala v rokah). Službeno veliko berem na računalniku, zato mi je vzeti v roke knjigo – ali vsaj liste – pravi užitek. 🙂 Res je, da se mi po eni strani zdi fino, če je knjiga povsem nova, “neomadeževana”, sem njena prva (ali ena redkih) bralk; po drugi strani pa včasih prav rada primem kako zmahano knjigo in jo udobno berem, vedoč, da je ne morem “pokvariti”. Ker sama zelo cenim knjige, sem prav živčna, če berem knjigo, izposojeno od kake kolegice ali prijateljice. Se mi je že zgodilo, da sem knjigo kmalu vrnila in si raje izposodila njen izvod v knjižnici. 🙂 Pri dveh malčkih, ki se zelo zanimata za knjige in ki prevohljata tudi vse mamine, kajti mogoče je pa kje kaj narisano, nimam živcev za tako dodatno skrb. No, saj se redko zgodi, da bi kaj poškodovala, ampak saj veste, kako je – ravno takrat in pri tisti knjigi, kjer je najbolj grozno, če se to zgodi, se bo to tudi zgodilo. Murphy itede. :))
Kerstin
Še en glas za “pravo” knjigo. Nekako mam dovolj te tehnologije, ki nas obkroža praktično čist povsod in edino s knjigo se nekako odmaknem od vseh teh raznovrstnih zaslonov (telefon, računalnik, TV). Tko da bi raje knjigo še vedno obdržala v klasični obliki, s težo, papirjem in vsemi njenimi slabostmi vred.
In končno tudi po eKnjige ni več potrebno v tujino (Amazno, etc.).
V svojo ponudbo jih je vključila tudi slovenska založba Bird Publisher iz Mengša.
In tudi to ne le v pdf natisljivi obliki, temveč tudi kot eKnjige, uporabne za bralnike, kot je Kindle, Sonyjev, Bebook, in podobni.
Tudi mimo tega: sčasoma razviješ nekakšne navade v zvezi s tem. Pri meni je bralnik stvar izključno nočnega branja, pa za kakšne daljše tekste, ki se mi jih ne ljubi brati z računalnika (če jih ni v drugi obliki). Podnevi ga uporabljam samo, če sem na poti ali na dopustu. Kdo drug pač drugače. Nikakor pa ne gre za dileme bralnik ALI klasična knjiga. Klasična knjiga ima vsekakor svoje prednosti, ampak bralnik jih ima pa tudi.
Lastnike Kindla bi rada vprašala, kako je z baterijami? Ali zdržijo eno nočno (ali plažno) branje ali jih je potrebno vmes napolniti?
Ali ima kdo Kindl dx (velik format)? Če pozna kdo primerjavo z večjim in manjšim bralnikom, pa so mnenja dobrodošla.
Lp, Ela s
ps: Knjiga je zakon! V kakršni koli obliki 🙂