Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Ekonomija – Vudu znanost ?

Ekonomija – Vudu znanost ?

To že poznamo, v bistvu se je samo ime sistema spremenilo, drugo je ostalo isto….

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

Post sem preletela, ker ob tej uri moji možgani delujejo le še na solarne celice (tisto, kar je ostalo od dneva).

Čudi me, da je o tem pisal strokovnjak, ker je polno nepravilnosti. Nekdo, ki pozna delovanje trga, vlogo centralnih bank in njihove regulative, ne bi prodajal buč:). In potem govoriti o potencialni hiperinflaciji kot novodobni grožnji:)). Nekaj so ideje, nekaj pa načrtno izpodrivanje vsega, kar je morda še smiselno. Marsikaj drži, ne pa absolutno vse.

Če bi bila mainstream ekonomija Keynesianstvo, bi zdaj v krizi v JS morali trošiti/investirati, ne pa šparati, mar ne?

Vem, da je spet ena takšna čudna ura….Ko boš imela čas, bi lahko napisala opažene napake ?

Zelo lahkotno se govori o prepuščanju (poslovnih) bank propadu, ampak nihče ne pomisli na propad varčevalcev v teh bankah. Govori se, naj se banke prepusti usodi in tako bankirje kaznuje za napačne investicije. Očitno večina ljudi ne ve najosnovnejšega pri bankah – da se one ne igrajo z lastnim, ampak izposojenim denarjem. Izposojajo se ga od navadnega prebivalstva depozitnih varčevalcev in varčevalcih v pokojninskih in ostalih skladih, ki imajo v svojih portfeljih tudi bančne obveznice. Banke se izposojajo po določenih obrestnih merah in posojajo po višjih. Razlika je v glavnem njihova. Če prepustimo banke propadu, bomo torej najbolj prizadeli široke množice varčevalcev, ki bodo izgubili prihranke, pokojnine in denar na tekočih računih. Mastno preplačani upravniki bank bodo svoj denar že pravočasno umaknili in vložili v varne naložbe, bančni uslužbenci so pa itak samo proletariat. Seveda bi se marsikateremu dolžniku to fino zdelo, ker bi pomislil, da mu ne bo treba vrnit kredita, ko bo šel kreditor k vragu, ampak v realnem življenju ni tako. Banka, ki ji grozi stečaj, lahko zahteva naenkrat poplačila posojil. Ker dolžniki tega seveda v večini ne zmorejo, pridejo rubežniki po avtomobile, zasežejo hiše, stanovanja, zemljišča, stroje… Na dražbi špekulanti ponudijo najnižje cene, zaradi kreditnega krča pa nihče drug ni sposoben konkurirati z višjo ponudbo. In tako se vse skup razproda za drobiž, banka pa še vedno v globokem minusu pred stečajem.

Problem je, ker se po takem scenariju popolnoma porušijo razmerja in zaupanje v sistem, ki je bistveno v finančnih zadevah. Dolžniki ostanejo brez vsega, upniki brez prihrankov, redki veliki igralci z dostopom do informacij, ki so pravočasno potegnili denar iz igre, pa se ne upajo nikamor investirat, ker je jasno, da je večina prebivalstva ostala brez kupne moči in trgi ne delujejo več. In zdaj naj razni Hayeki razložijo, kako bo trg, ki ga več ni, rešil situacijo sam od sebe? Zakaj ni Hayek ponudil recepta za oživitev gospodarstva ZDA v tridesetih letih po borznem zlomu, ko je nekaj let vse stalo, dokler ni intervenirala država s keynesijanskimi recepti? Zakaj ni on predlagal boljše rešitve od Marshallovega plana za obnovo razsute Evrope po vojni? Lahko se je zanašat na prosti trg ,ko ta deluje v optimalnih razmerah. Kaj pa,ko se trg sesuje? Takrat ne zmanjka samo alkohola za pijance, ampak izpade tudi preskrba s pitno vodo. Hayekove pravljice je ne bodo nazaj vzpostavile.

Ne vem zdaj…A niso Islandci svojih bank prepustili bankrotu, kar jim je omogočilo, da začnejo iz nule ?

Kar še ne pomeni, da jim bodo tuji upniki kar vse odpisali. Zakaj se pri tej Islandiji nikdar ne pove vse zgodbe? A so jim tuje banke, ki so posojale njihovim, kar vse podarile? To potem pomeni, da so oškodovale lastne varčevalce. Po navadi je tako, da za komercialne banke jamči centralna. Kar pomeni država oziroma davkoplačevalci. Mislim, da so Islandci dobili samo odlog odplačila.

Tako, kot bomo mi jamčili za naše banke s takoimenovano “slabo banko” ? 🙂

Imam občutek, da se bo prej ali slej vse sesulo, saj se dolgovi le še preoblikujejo in preimenujejo in prelagajo iz desnega v levi žep…Enostavno več ne vemo kaj bi z njimi…:)

Verjamem, da upniki ne bodo pozabili na terjatve, ampak se bo ta agonija le še podaljšala….

Ja, seveda. Tiste Islandske zgodbe ne poznam kaj prida, ampak kolikor sem uspel izvedet, je problem podoben. Tudi naše banke v državni lasti so se na debelo zadolževale v tujini, da so potem delile kredite za slaboumne naložbe. Sicer pa nismo bili nič manj v trendu kot Nemci, Francozi, Nizozemci… Njihovi bankirji niso posojali nič manj absurdno, kot naši NLB -jevi. Samo da njihove banke rešuje cela Evropa z nami vred, svoje bomo morali pa mi sami. Lahko se zdaj Merkelca dela pametno, ko smo ji davkoplačevalci iz celega evroobmočja sanirali bančni sistem, ki se je nasukal v Grčiji in povsod po Mediteranu. Švabi so spet v pozitivnih številkah in lahko tudi odpisujejo del dolgov Grkom, ki smo jih mi pokrili. Mi smo se morali zadolžiti, da smo reševali evro, kar pomeni njihove bilance, zdaj nam bodo pa oni to nazaj posojali po visokih obrestnih merah in nam še solili pamet o fiskalnih pravilih.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-ojOAHy0Gi0

Če koga zanima, kako ustvariti kapital in postati bogat….Recimo, da na leto zaslužiš 12000 evrov in tisoč evrov prenakažeš otroku na njegov račun…..Ko daš vlogo za otroške dodatke, ti pri izračunavanju upoštevajo tvoje dohodke, torej 12000 evrov in še tisoč evrov, ki jih ima otrok na računu…Torej skupaj 13000 evrov…Kar pomeni, da sem iz 12000 evrov, ustvaril 13000..Res preprosto…..

Zdaj je tako vsakemu izmed nas, omogočeno, da lahko skoraj iz nič denarja, postanemo bogati…Kot so tajkuni s par tisoč evri, kupili podjetja vredna par milijonov….

To se je tebi zgodilo?:) Napaka v sistemu:). Saj teh napak je čedalje več. Če bi tako delala na svojem delovnem mestu, kot počne država z nami, bi mi pokazali vrata.

To se dogaja.
Zakaj napaka ? Saj pa se med dohodek prav tako štejejo prihranki, ki jih imajo otroci na računu.
Kar potem posledično zniža otroške dodatke.
Res bedarija……

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close