Najdi forum

ekonom lonec

Zanima me ali kdo uporablja ekonom lonec? Imam ga pa ne vem kaj naj z njim, niti nobenih navodil nimam. Zelo vesela bom, če ima kdo kakšen nasvet pa kakšen recept.Hvala!

Imam ga ze od samega zacetka svojega gospodinjstva.V njem delam lahko vse.Bilo bi malo dolgo,ce bi ti dala natancna navodila za uporabo posameznih jedi.Ce te konkretno kaj zanima,se oglasi.Za danes bolj v informacijo,kaj se da v njem pripraviti dobrega v nakrajsem casu.Ce imas moznost,,je najbolje,da se udelezis kaksne demonstracije ali pa pogledas pri prijateljici,ki ga ze ima.Cudi me ,da nimas navodil,ce ne za kuho ,pa zaradi lastne varnosti.Zagotavljm ti,da se splaca uporabljati ga in ko bos enkrat vesca ,ga ne bos vec dala od hise.
Primeri: fizol,vsa zelenjava kuhana na pari,krompir v vseh oblikah,tudi na pari(je cudovit),zrezki,golaz,polenta,rizota,zelenjavne minestre,,juha…
Prednost je hitrost in kuhanje v majhih kolicinah vode ali na pari,tako se ohranjo vitamini in minerali. Oglasi se se kaj! LpSonja

Hvala ti lepa, ampak še zmeri ne vem kako ga naj uporabljam! Bi prosila vsaj za kakšen recept, da bom vsaj približno vedela npr. za krompir ali pa zelenjavo.Pa sej pol bom pa že neki ustvarla sam da za začetek vem.

V ekonomu pripravljaš hrano prav tako kot v ostalih posodah. Juha, na primer, je iz povsem istih sestavin kot sicer, le da se krajši čas kuha. Zrezke v omaki narediš po istem receptu kot v ostalih posodah (na opraženi čebuli jih najprej malo popražiš, nato pa jaz dodam poleg začimb še malo vode, da so bolj sočni, potem zaprem pokrov in po 10-15 minutah plin ugasnem ter počakam, da se lonec “ohladi”, torej neha cvrčati ali šumeti, kakor pač že temu pravimo.)
Tudi krompir daš kuhati v vodo, lonec zapreš in kakšnih pet do osem minut za tem, ko začne ekonom šumeti, ugasneš in krompir je kuhan.

A si mislila to ali kaj drugega?

lp
Modra

Aha neki tacga me je zanimal. Potem dejansko delam isto kot ponavadi samo kuhanje oz. pečenje se mi skrajša za pol?

Preprost,a dober recept. Katerekoli zrezke (lahko so trsi),ali kremenatelce popeces na olju z obeh strani,dolijes malo vina,pustis,da izpari ,dodas zlico vode ali juhe,posolis,popopras,dodas malo na debelejse rezine narezane cebule pora ,korenja in na vse to dva na pol prerezana krompirja.Zapres s pokrovom in podusis kakih 10 do 15 minut.Pazljivo odpres.Sigurno bo vse ze zmehcano.Ce je prevec tekocine,izparis se kako minuto odkrito.To je z dodatkom solate ze kosilo.V moji knjigi se to imenuje Majaronovo meso.
Ce imas v osnovni posodi tudi resetko za jedi na pari,izkoristi.Jaz dam pod reseto dva prsta vode,v reseto polozim olupljen krompir in fizol v strocju.Zaprem in kuham 10 minut(odvisno od mladega ali starejsega socivja).Ko je kuhano ,zabelim na razlicne nacine,zelo dobro je na maslu poprezene drobtinice, ali omakca od mesa.
S pridom uprabljam ekonom za odtajanje zamrznjenih kuhanih strukljev . V lonec dam malo vode,ker imam podstavek,polozim pokrito posodo , v kateri so struklji z malo masla ,nanj.Zaprem ekonom in kuham 10 do 15 minut.Struklji narastejo,kot bi bili sveze kuhani.Tudi Pecjakove struklje hitro skuhas tako.
Sicer je praksa najboljsi ucitelj.Sem ti kaj pomagala? Lp Sonja

1.Prepraži čebulo, nato kislo zelje, preliješ z približno 2-3 dc vode, na kocke narežeš olupljen krompir, zapreš in po 10 minutah piskanja ugasneš. Zraven ponudiš kakšne pečenice ali zrezek (lahko ga daš tudi v ekonom, s tem , da ga prej popečeš)

2. Na čebuli prepražiš zrezek, dodaš na koščke narezan ohrovt ali kakšno drugo zelenjavo, na koščke narezan krompir, posoliš in imaš hitrio in zelo dobro kosilo.

Točno tako.
Pa dobro kuhanje želim!

Sonja z morja kakšno knjigo imaš, ko pišeš da se v tvoji knjigi imenuje recept Majarovno meso? ALi je to kakšna kuharska knjiga za kuhanje v ekonom loncu??
Zelo me zanima, da bi tudi sama lažje kuhala.
Hvala za odgovor in lp.

Hej,Oli.To je stara Velika slovenska kuharica. Ko sem kupila lonec,,je bilo zraven nekaj bolj splosnih navodil za cas kuhanja raznih jedi. Jaz sem kar zacela in uporabila svoje prejsnje kuhoznanje.Z malo prakse sem ekonom udomacila.Rizota je super,le razkuhati se riz ne sme.Veliko kuham na pari. Saj bo slo! Vse klasicne recepte lahko uporabis,le cas si skrajsas.Meni je najbolj vsec to,da lahko dam vec stvari skupaj in ne mazem toliko posod in seveda cas.Recimo poleti strocji fizol kuhan na pari maksimum 10 minut ali se manj,ce ni ravno ze prestar.
Veliko uspeha Sonja z morja

Prepišem ti, kar je bilo pred časom na nekem forumu, tj. tabela s časi kuhanja v ekonom loncu. Tabelo sicer razmeče, vendar mislim, da se boš vseeno znašla.

“Čas kuhanja se šteje od takrat, ko ventil onemogoči izhajanje pare, ko se zapre. Med kuho imejmo lonec na taki temperaturi, da ne izpušča pare, ne sme piskati. Ko lonec odstavimo, vedno počakamo, da se sam toliko ohladi, da ga lahko odpremo.
Živilo Dodana tekočina Čas kuhanja (min)
beluši 1/8 l 5
brokoli 1/8 l 6 – 8
buče 1/8 l 7
cvetača 1/8 l 2 – 4
enolončnica – leča 2/3 lonca 10
enolončnica – ohrovt 2/3 lonca 15
fižol – namočen 0,5 l 15 – 20
fižol – nenamočen pokrit z vodo 35
fižol – stročji 1/8 l 7
golaž 1/8 l 15 – 20
goveja pečenka 1/8 l 35 – 45
goveje meso 0,25 l 20
goveji golaž 0,5 l 30
goveji jezik 2/3 lonca 25 – 40
goveji jezik 0,5 l 45
grah – presen 1/8 l 3 – 5
grah – suhi, namočen pokrit z vodo 10 – 15
jagnetina 1/8 l 14 – 20
jajčevci 1/8 l 10
juha – stročji fižol 2/3 lonca 20 – 25
juha – fižolova 2/3 lonca 40
juha – gobova 2/3 lonca 5
juha – goveja maksimum 32 – 40
juha – grahova (nenam.) 2/3 lonca 20 – 25
juha – kostna 2/3 lonca 20 – 25
juha – krompirjeva 2/3 lonca 5 – 6
juha – mineštra 2/3 lonca 8 – 10
juha – riževa 2/3 lonca 6 – 8
juha– kokošja 2/3 lonca 25 – 35
kokoš – kuhana 0,5 l 25 – 35
kokoš – pečena 1/8 l 20 – 25
krompir – olupljen 1/8 l 4
krompir v oblicah 1/8 l 12
kumare 1/8 l 2 – 5
kunec 1/8 1 5 – 20
leča – namočena 0,5 l 8 – 10
leča – nenamočena pokrita z vodo 15 – 18
ohrovt 1/8 l 3
paradižnik 1/8 l 2
pesa 1/8 l 20
piščanec – pečen 1/8 l 20 – 25
piščanec – v obari 1/8 l 25 – 35
polnjena paprika 1/8 l 6 – 8
rdeča pesa 1/8 l 15 – 25
rebrca, zelje, krompir 0,25 l 10 – 20
repa 1/8 l 12
rižota 0,5 l 10
sirovi štruklji 0,5 l 10
srnino stegno 1/8 l 25 – 35
suho meso 0,5 l 35
svinjska glava 1/8 l 32
svinjska krača 0,25 l 30 – 40
svinjska pečenka 1/8 l 20 – 27
svinjske noge 0,75 l 32
špinača 1/8 l 2
šunka – kuhana 0.75 l 30 – 35
šunka pečena 1/8 l 20 – 25
telečja obara 2/3 lonca 15
telečja pečenka 1/8 l 15 – 20
telečji jezik 0,75 l 8 – 10
tlačenka 2/3 lonca 20
vampi 0,5 l 45
zajčja pečenka 1/8 l 25
zelje – kislo 0,5 l 8 – 10
zelje – rdeče 1/8 l 9
zelje – sveže 1/8 l 7

Hojla, Sonja z morja in Tora, prav lepa hvala za pomoč. Danes kuham v ekonomu prvo kosilo. Če ne uspe, bomo pa hujšali.

Tudi jaz se prav lepo zahvaljujem vsem za nasvete! Sedaj pa grem novim podvigom naproti!Upam, da mi bo uspelo!

Lep dan želim še naprej!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close