EBAY
Ebay je v Nemčiji to, kar je pri nas http://www.bolha.com. Prostor, kjer posamezniki prodajajo predvsem rabljeno opremo. Ne prodaja torej Ebay, ampak kdorkoli, ebay samo služi za povezavo med kupcem in prodajalcem. Torej je samo od poštenja prodajalca odvisno, kako dobra bo tista zadeva. Pa si res zainteresirana za tak nakup digitalca?
Doza je napisal resnično tako, kot je. Sem med “mlajšimi” uporabniki e-baya in moram reči, da kot je rekel doza, ne primerjajte z bolho. Na e-bayu je “deal” nekako obvezujoč in če zlicitiraš fotoaparat po sreči za 5 evrov, je pač tvoj. Pri nas pa na bolhi licitirajo že prodane stvari oz. ne veš, da je lastnik že pod roko prodal zadevo brez, da bi se mu dalo o tem koga obvestiti. Ti pa v dobri veri lecitiraš kot nor… Ali pa drug primer na bolhi: tip da začetno ceno nekega objektiva na 1 sit. Potem cena ne doseže njegove pričakovane (NE pridržane, da ne bo pomote) in zadeve enostavno noče prodati. Ja sorry, ampak takšno je življenje.
Kot sem rekel je e-bay 100% druga zgodba. Tam kupec da prodajalcu, in obratno, oceno, če je le ta zanesljiv. Potem pa več dobrih ocen, večja zanesljivost. Kupoval sem že na e-bay Australia, Nizozemska in Nemčija in povsod je bilo BP! Objektivi so bili, kot je bilo opisano brezhibni in ohranjeni, fotoaparat tudi, avtosedež, filtri… Skratka, vse v redu. Jaz fotografsko opremo ne kupujem nikjer drugje več. Mogoče podatek: kje bi dobil objektiv 135mm/f3.5 v SUPER stanju za 20 eur ali pa macro objektiv 100mm/f3.5 + 2Xtelekonverter za 45 eur??? Če mi kdo pove za bolj ugodno varianto, kupim takoj!
LP – S.
Sedaj pa ne vem, ali res ne razumete mojega posta, ali ga pa nočete razumeti?
Napisal sem, da je Ebay nekaj takega, kot pri nas Bolha. To pomeni, da ima PODOBEN princip prodaje in nakupa. Nekdo ponuja, drugi kupuje ali licitira. Sistem deluje po podobnem principu, pa če se vsi postavite na glavo. to NI trgovina, to NI ustanova kjer pregledujejo in testirajo kaj kdo prodaja, ampak je samo prostor, na katerem se najdejo tisti ki ponujajo in tisti ki kupujejo. Kot na naši Bolhi.
Ebay samo poskrbi za to, da ponudniki in odjemalci vzpostavijo kontakt, poskrbi lahko tudi, da pravilno steče nakup, pošiljanje in plačilo. z NIČEMER pa ne garantira kakovosti prodajanega blaga! Rabljeno blago je lahko v odličnem ali pa v obupnem stanju. Lahko ima vidno, ali pa skrito napako. Lahko je ponudniku ves čas lepo delovao, ali pa ga je stalno zafrkavalo, pa ga zato prodaja. Pač rabljena oprema, kot katerakoli kjerkoli na svetu. Z vsemi možnostmi dobrega ali slabega nakupa. Če je prodajalec iz nemčije, to še ne pomeni, da imajo oni samo odlično rabljeno robo na prodaj. Pač stvar sreče.
Seveda je res, da na Ebayu lahko kupci ocenjujejo prodajalce in po tem naj bi videl njihovo resnost. Ampak da ta sistem zanesljivo deluje, mora biti prodajalec velikokrat aktiven (koliko je takih?), njegovi kupci ne smejo biti lenobe in ga morajo redno ocenjevati (koliko je takih?), prodajalec ne sme biti lump in organizirati navideznih prodaj samemu sebi oziroma prijateljem z namenom pridobitve visokega ratinga. Ampak ker se večina prodajalcev pojavi samo enkrat (ko imajo ravno nekaj za prodati), ta sistem ne pomaga kaj dosti.
Sicer si pa ravno na forumih lahko preberete izpred nekaj mesecev odisejade nekaterih nategnjenih, ki so preko Ebaya kupovali mačka v žaklju. Eni niso dobili robe, drugi so morali plačati dodatne stroške… pa se ni pri nemškem Ebayu nikomur zdelo vredno ukvarjati se z nekimi slovenskimi sitnobami (kje je že ta država Slovenija???)….. Seveda pa si lahko najameš nemško govorečega advokata in sodnega prevajalca, pa se spustiš v tožbe v neki drugi državi….
Roman, vzemi persen. Nihče ne trdi, da robo prodaja e-bay in nenazadnje tu pišeš, kot da smo vsi glupani ti pa kakor vse razumeš…
E-bay je samo kontakt med strankama, bolha.com je samo kontakt, res je, nihče ne trdi nasprotnega.
Rabljena roba je, kakršna pač je, tudi to je res. Na bolhi ni podrobnih opisov in fotografij za VSAK izdelek, kar na e-bayu je!!!
Roman napisal si tudi: Ampak ker se večina prodajalcev pojavi samo enkrat (ko imajo ravno nekaj za prodati), ta sistem ne pomaga kaj dosti.
Osebno kupujem na e-bayu skoraj izključno fotografske stvari (objektive, aparate, filtre…) in to skoraj vedno od podjetij, firm, ki se ukvarjajo z preprodajo le teh in nemalokrat nudijo tudi garancijo. Za objektiv Tokina Af… ki sem ga nabavil mi nudijo dvomesečno garancijo in možnost vrnitve in vračila denarja. A mogoče na bolhi to obstaja?
Me pa zanimajo odisejade, ki si jih omenil. Na katerem forumu je to, ker bi res rad prebral. Sam sem na bolhi kupoval trikrat (vsakič nat***) in na e-bayu devetkrat, vsakič BP. Kar pa se plačil tiče je pa tako: če imaš pravilen naslov prejemnika, naslov njegove banke, BIC in IBAN kode, pošiljatelja ter številko in naziv artikla lahko za ceno 1.200 sit nakažeš denar iz svoje na tujo banko, torej tja, kjer ima prejemnik račun. Mislim, da se zatika ravno tu, ker mogoče kakšen podatek ni ali pa je napačno vpisan in zato ne prejme blaga. Ne vem, če bi ti poslal blago na lepe oči…
Sicer smo pa zašli iz teme… Ga. Maja bi kupila na e-bayu digitalni aparat. Osebno lahko priporočam e-bay, ker dosedaj nisem imel slabih izkušenj. Z Bolho.com pa. Nekdo drug mogoče obratno. Sreča je opoteča, mogoče bom nekoč imel problem. Lahko pa ga ga. Maja kupi tudi na bolhi, kot to priporoča g. Roman, ali pa prek salomona…
Izbira je samo njena!
Nekoč je nekdo tu zapisal: Enaka mnenja so dovoljena, različna tudi, ali nekaj takega in moram reči, da se z njim strinjam.
LP – S.