E-bralniki – mnenja
Zdravo!
Jaz uživam ob uporabi Kindla. Preprosta lepa napravica in še zelo hitro sem se navadil nanjo. Branje s Kindlom je seveda drugačno. Ampak, kdor rad bere, bo bral oboje brez težav.
Po mojem mnenju E-bralnike niti mima smisla primerjati z ‘pravimi’, ker primerjava ni poštena za nobeno stran. Kot bi primerjal hruške in lubenice hehe.
Kje kaj kupiti, v dobi, ko trgovine zmanjšujejo nabor artiklov in recesija tolče tudi po njihovih zalogah?
Simple, na Bolhi.
Anamarija Ceglar: Kobo touch je možno dobiti tukaj: http://www.bogomolka.si/kobo-touch-6-neo-ovitek.html
Ker je moj stari Bebook, s katerim sem bila v bistvu zadovoljna in sem ga imela že zelo dolgo, romal k tehnološko kar napredni mami, kjer še vedno dobro dela, sem se znašla pred dilemo, ali spet vzeti Bebook ali vendarle Kindla? V času prejšnjega nakupa je bil Kindle še nastlan s kupom gumbov, ki sem jih med preizkušanjem ves čas nehote pritiskala, kar me je zelo živciralo, sem se brez težav odločila za tozadevno skromnejši Bebook z enim samim knofom. Zdaj sem spet preizkusila Kindla, tokrat model paperwhite. No, ta mi je bil res všeč: nobenih gumbov, možnost branja v popolni temi in nasploh tako prijeten, tako da sem odpovedala predsodkom do Amazona in mu podlegla. Če osvetlitve nimaš naštimane na polno, torej če bereš ob dnevni ali umetni svetlobi, baterija dobro dela, tako da ga ni treba pogosto polniti. Po desetih mesecih uporabe zelo zadovoljna.
6 Inčni e.bralniki so premajhni za uspešno branje strokovne literature, posebej če so vmes skice, grafikoni ali kaj podobnega.
Predvidevam, da je pri 10 inčnih ta problem manj izrazit, a v praksi tega še nisem preizkusil.
Tudi z branjem povsem običajnih pdfjev nisem najbolj zadovoljen, ampak mogoče sem tudi preveč zahteven.
Davortrrr:
Moje mnenje je sledeče. Branje strokovnih člankov, ki bolj ali manj vsebujejo besedilo (in ne veliko slikic, grafov), je lepo izvedljivo tudi z bralniki manjših formatov, edino kar je pomembno pač je, da bralnik podpira PDF reflow funkcijo, kjer prerazporedi besedilo po zaslonu, kot da je eknjiga. Če pa bi rad bral PDF-e v originalni obliki (brez reflowa), pa si boš moral omislit ebralnik večjega formata (8 – 10″). Pri velikih formatih je pa spet na tebi, koliko si pripravljen odšteti denarja. Recimo 8″ je že kar velik format (ne pa prevelik), v takem formatu si lahko omisliš Icarus 8, če pa ti denar ni problem, si pa lahko nabaviš tole ”zverino”. Tu lahko zapiske in skice (baje) delaš direktno na PDF, potem pa exportiraš na PC. Mogoče poiščeš “Amazon Kindle DX”, ki ima tudi 9.7″ zaslon, samo ga še ni za dobit v Sloveniji.
LP
Slovenske knjige si lahko izposodiš/kupiš na Biblosu: http://www.biblos.si/lib/.