Najdi forum

Dvojno zaračunavanje??

Nekaj me zanima. Dobila račun od Tušmobila in ker sem prejšnji mesec za tri dni zamudila rok plačila so mi zaračunali stroške opomina (šifra 330000) IN stroške upravljanja terjatev (šifra 3000801). Prvo v znesku 5 centov, drugo v znesku 2 EUR z DDV.

Mi lahko nekdo razloži, kaj to pomeni. Ni to eno in isto?

Aja, vas zanima še razlaga pri svetovalcu?

Da ima podjetje z mano stroške, da mi mora pošiljati opomin in da so zaradi takih, kot sem jaz, morali odpreti čisto nov oddelek za izterjave, in ta oddelek se mora financirati nekako – in mi jih plačujemo.

Zato me zanima, ali ima Simobil ali Mobitel kakšno takšno postavko na računu, če ga takoj ne plačaš?

tudi pri Simobilu so stroški opomina kar 2€ , če ne še več, ne vem kako je z Mobitelom

Moder je tisti človek, ki ve, kje bo našel tisto, česar ne ve.

Kaj pa pričakuješ? Plačaj v navedenem roku, pa ne bo problema. Nekdo je imel za 12 centov dela s tvojo položnico, zaračunali so ti 2,05 EUR, da boš naslednjič bolje vedela.

Sicer je že dolgo tega, kar se mi je zgodilo, da sem zgrešila račun za mobitel – dobila navaden opomin brez stroškov, enako recimo amis.

Drugače imaš pa nekje v zakonu o varstvu potrošnikov, da stroški opomina ne smejo biti krneki … če se ti ljubi pogledat.

Stroški opomina ne smejo biti višji od stroškov obresti (Zakon o varstvu potrošnikov). Če na opominu ni obresti, ne smejo zaračunati nič. Sem že doživela tolmačenja, da imajo s pošiljanjem in izterjavo stroške, … ampak zakon je zakon. Če so npr. stroški obresti 3 cente, je strošek opomina lahko max 3 cente. Karkoli drugega (v tvojem primeru upravljanje terjatev ??? WTF) pa ne smejo zaračunati. Če vztrajajo pri svojem, ti ostane tržna inšpejkija.

Se mi večkrat zgodi, da ne plačam v roku. Posledično so potem dodatni stroški in tega se zavedam. Zato enostavno plačam tiste stroške in basta. Tako pač je.

Vendar me vseeno zanima sledeče:
Kaj pa, če ne dobiš opomina. Pa ti pri naslednji položnici zaračunajo stroške “opomina” in sicer 2€.

Zavrneš račun. Plačaš samo realni dolg.

Saj nisem rekla, da ne bom plačala. Se pač vsakemu lahko zgodi, da zamudi rok zaradi različnih razlogov (založiš položnico, vmes je vikend, pozabiš nanjo itd).

Samo me zanima, kako je to zakonsko, oziroma kako to imajo drugi operaterji.

Jah treba je plačat v roku pa ne bo težav…

pri mobitelu je cena opomina 1.30€
Pri Si.mobilu pa je opomin prvi 5.05€ in potem vsak nasledni 2.17€

Tko da plačaj v roku pa ne bo težav..

Jst vem vse položnice zberem do 15 v mesecu in jih skupaj plačam 15 v mesecu in do sedaj še nisem zamudil roka plačila..čist simpl..Če pa plačuješ vse posamezno pol se pa lahko zgodi da pozabiš kar je velika napaka.

ahja ..če bi malo pogledala cenik od tušmobila ki je v veljavi od 30.11.2010 bi vidla da je postavka za opomin in za terjatve..

cenik storitev ki najdeš tiste postavke ki si ti omenjala:
[img]http://www.shrani.si/t/1f/rX/2vlnjfze/cenik-opomina.jpg[/img]

in ker so zraven teh postavk zvezdice še drobni tisk:
[img]http://www.shrani.si/t/J/hY/oZ3hyME/opomin-2.jpg[/img]

vir: http://www.tusmobil.si/files/downloadDirect/382

edit: tukaj je cenik pa boš 100% našla te dve postavki..

http://www.tusmobil.si/files/downloadDirect/382

Nimaš kaj plačevati stroške opomina, kot je bilo že zgoraj omenjeno, strošek opomina je lahko največ strošek zakonsko zamudnih obresti!
Nikoli nisem plačal stroškov opomina, večkrat so me skušali nategniti s takimi forami za 2 ali pa 3 €.

Je pa šlo res enkrat tako daleč, da po napisani reklamaciji računa zaradi oderuškega in nezakonitega zaračunavanja tako visokih zneskov pri stroških opominjanja, da sem preprosto prijavil tržni inšekciji, kjer so seveda ugotovili to nepravilnost, meni ni bilo treba plačati teh stroškov, oni so pa dobili kazen.

Samo to vam povem: Tržna inšpekcija, zato pa so tam.

LP

Dej dej ne nakladaj..če nisi plačal položnice pravočasno majo vso pravico zaračunat opomin in obresti…Tko da ti si en nakladač ki človek misliš da ti bo kdo verjel..

Sej te nobeden ne sili Lucipin, ti pač plačaj stroške opomina, kolikor si bodo zaželeli, pa boš zgleda miren. Če se ne spoznaš na dotično zakonodajo je to tvoj problem, ta kratko boš zato vedno potegnil ti, ker ne poznaš svojih pravic, pa še vedel ne boš, da te nategujejo :).

Seveda imajo vso pravico zaračunati stroške zamude plačila, vendar le zakonsko zamudne obresti-kot sem že napisal. Dej mal preberi sem in tja kaj, ti bo morda še koristilo. Ne verjemi vedno vsem, kar piše na računu. Takih prestrašenih nestrpnežev kot si ti je veliko in na takih se dobro služi.

Danes sem dobra duša, če mi ne verjameš, pokliči na tržno inšpekcijo in jih povprašaj, so prijazni in ti povejo marsikaj 01 420 48 10.

Pa še mal zakonodaje:
Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot, Uradni list RS, št. 98/2004-UPB2, 126/2007, 86/2009)

* Pravilnik o načinu označevanja cen blaga in storitev (Uradni list RS, št. 63/1999, 27/2001, 65/2003)
* Pravilnik o blagu, za katerega se izda garancija za brezhibno delovanje (Uradni list RS, št. 73/2003, 92/2003)
* Pravilnik o uporabi jezikov narodnih skupnosti v procesih poslovanja podjetij s potrošniki na območjih, kjer živita italijanska in madžarska narodna skupnost (Uradni list RS, št. 78/2008)

Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (ZVPNPP, Uradni list RS, št. 53/2007)

In kot sem že omenil, če ne poznaš svojih pravic, si raje nabavi lubrikant! :)

Kaj misliš če zdej nisem plačal pravočasno da se bom gonil z njimi…sam sem kriv za dodatne stroške ki nastanejo zarad zamude plačila…ti očitno maš preveč denarja in časa da se ukvarjaš s tem ker si sam kriv za zamudne obresti in ostale stroške ki nastanejo ob zamudi plačila…

Ker vidim da nakladaš in žališ…

Prvo kot prvo, gre se samo o tem KOLIKO ti lahko to zaračunajo!

Zakaj pravočano ne plačaš položnice, to sedaj ni pomembno…nima veze.

Če se ti ne da ubadat z njimi, kot sem ti že povedal, pač plačaj kolikor ti bodo zaračunali in bo mir.

Nobenega ne žalim, uporabljam humor, prej se mi smilijo taki ljudje, ki vedno mislijo da račun, ki ga prejmejo v roke, je vedno pravilen in je nemogoče, da so na računu napake (ali prej: neupravičeno zaračunane storitve ipd.) in je vse upravičeno zaračunano. Vedno je potrebno preveriti kaj plačaš in to je vse.
Samo si pa neverjeten, vzamem si čas, ti napišem KATERA zakonodaja in inšpektorat to ureja, pa ne da bi se vsaj malo pogledal.

In kot sem že povedal, če ne poznaš svojih pravic, pusti lubrikant potem pri miru, te bo malo bolj bolelo ko boš spoznal…! 🙂

Pa še to, pišem tole tukaj predvsem za to (ne za tebe, ker si brezupen primer), ampak za tiste ostale, ki verjamem da tega ne vedo in se ne zavedjo svojih pravic.

Pa lep dan še naprej! 🙂

A jst sem brezupen primer..če nisem plačal položnice v roku pol treba sprejet posledice…kaj tukaj ni jasno…?

Čisto prova dam firmam da zaračunajo kar morajo da naročniku pokažejo da ni prav da je zamudil..

Ja sej, točno to ti hočem dopovedat…jaoo, sej je prav da zaračunajo, vendar KOLIKO? Tukaj se mnenja krešejo… toliko kot so zakonsko določene zamudne obresti, pa nič več, brez fiksnih pribitkov ipd..

A zdej razumeš?

Izračunaj si: če je npr. vrednost položnice 50 €, ti zamujaš s plačilom 10 dni. Koliko je vreden opomin? Rezultat = 0,12 € (12 centov po domače), še zdaleč pa ne 1,30€ ali pa kaj več, ki firme tako rade zaračunajo. To pa je 10x več, kot je dovoljeno. A to je prav ali kaj?

In potem so recimo razne firme, ki imajo naročnikov 100.000 ali pa več (elektro, telefonija, voda,…) in si izračunaj, koliko si nazakonito naberejo na malih vrednosti opominov pri tako velikem številu.
To bi vsak delal…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close