Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev dvojna merila

dvojna merila

Mi lahko kdo razloži, zakaj so v naši ljubi Sloveniji dvojna merila glede plačila in neplačila praznikov?

Zaposlena sem pri privatniku, kjer nimamo plačanih praznikov, saj se ti dnevi štejejo kot normalni delovni dan. Na dan praznika se mi obračuna dopust.

Kolegica je zaposlena v javnem sektorju in ima na dan praznika plačan praznik.

Zanima me zakaj je naša vlada sprejela dvojna merila? Moj delodajalec ima svojega pravnika in vem, da se ravna po zakonu naše vlade.

Vse najlepše v letu 2009 !

Pozdravljeni,
mirno lahko verjamete, da nima vlada nobene veze z natego vašega direktorja in njegovega kvazi pravnika. Zakon je hvala bogu za enkrat za vse še vedno enak,druga reč pa je kako si ga vsak lahko interpretira svojim potrebam primerno. Če je res kar pišete, je firma nujo potrebna obiska delovnega inšpektorja.

KITKA
Uporabnik ni dosegljiv Click here to see the profile of this user

Odgovor: PLAČILO PRAZNIKA 10 mesecev, 3 tednov nazaj
Manja,
delavci, ki so na praznik doma, imajo na plačilni vrečki plačano za 168 ur rednega dela ter 16 ur nadomestila za praznik, to je skupaj 184 ur in niso nič v minusu.
Mene najbolj zanima, ali morajo vsi delavci dobiti izplačano nadomestilo za praznik po zakonu ali ne? Tu ne bi smelo biti pomebno ali na praznik delaš ali si doma. Mislim,da je po zakonu tako, da vsem pripada nadomestilo za praznik.
Kaj mislite?
lp

Odgovor: PLAČILO PRAZNIKA 10 mesecev, 3 tednov nazaj
Treba je ločiti dve stvari: nadomestilo in dodatek. Delavcu, ki za praznik ne dela, pripada nadomestilo za praznik (tako kot mu pripada nadomestilo za bolniško odsotnost, za dopust ipd.). Dejansko gre za plačo, ki pa se ji, ker radi malo kompliciramo, ob določenih dnevih reče nadomestilo.

Delavcu, ki na praznik dela, ne pripada “nadomestilo”, ker pač tudi za tisti dan dobi plačo (plačilo za delo). Mu pa pripada dodatek za delo na praznik, enako kot za delo na soboto.

če dovolite ,bi tudi jaz zastavila vprašanje,ki nekako spada pod oz.v naslov teme.ali lahko redno zaposlena oseba(status:nedoločen čas zaposlitve) dela tudi honorarno oz.celo redno delo v drugi stroki?
lepa hvala

Po pogodbi o zaposlitvi samo v določenih primerih, po drugačnih pogodbah pa ob plačilu davkov načeloma ni problem. Samo ne sme iti za delo, ki bi se lahko opravljalo po pogodbi o zaposlitvi.

pozdravljeni..

Tudi mene zanima,plačilo glede dela na praznik.delam v bolnišnici,kjer imamo ob praznikih 5 ali pa 12 urni delavnik.Če delam na praznik 12 ur,mi vzamejo 8 ur,4 ure imam pa kot nadure ali za koriščenje.(teh 8 ur naj bi šlo v mesečni fond ur),če pa delam na praznik samo 5 ur ,mi vzamejo pa za v fond mesečnih ur samo teh 5 ur.Glede na to,da tistim,ki praznika ne delajo.nadomestilo dobijo vseeno plačano,pa še ure jim ostanejo ni pošteno do teh ,ki na praznik delamo,kajti smo na izgubi s tem,da delamo in še ob ure smo.Dejansko se,če jaz to prav razumem tisti,ki delamo sami plačujemo praznik,tisti,ki pa ne delajo,pa jim ga plačuje delodajalec.
Prosim,če mi to lahko razložite,če je ta način pravilen.

hvala lepa in lepe praznike

Pozdravljeni,

sama si ne belim glave s podobnimi vprašanji. Imam sklenjeno zavarovanje, ki ti krije vse odvetniške stroške v primeru spora, težave z delodajalcem – poleg tega pa je v ceni 7,99 EUR vključen tudi en brezplačen nasvet pri odvetniku vsak mesec! Za vsa vprašanja se obrnem direktno na odvetnika in imam 100% pravilen odgovor

Sama sem imela že 2 primera (spora), ko sem uporabila zavarovanje. Po nasvet pa se obrnem večkrat – zaradi občutka varnosti in sigurnosti.

Stvar deluje kot obljubljajo.

Skleneš lahko na: www.arag.si
Lep pozdrav,
Nuša

mene pa zanima!delam v domu za ostarele!če sm za praznik doma nimam nič plačano,pa še 7ur mi gre v minus ali je to res pravilno?firma je privat.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close