Najdi forum

dve vprašanji

WIN: XP
IE: 6.0

1- imam program trillian 3 basic. Prej sem imela enega drugega in prijatelj mi je nekje nastavil tako, da mi je v spodnjem desnem kotu naredilo okvirček, ko je prispel kakšen mail zame. Zdaj pa imam ta trillian in ne vem, kje se to nastavi. Ali mi lahko kdo pomaga?

2- imam ‘prostor’ na razor.arnes.si … Imam nekaj stvari gor, ampak je grdo, ker piše tisto ‘index of /~imepriimek’ name-last modified-size-description in … No, jaz bi imela tako lušno spletno stran kot jo imajo nekateri… 😮 Kako lahko to naredim? V PowerPointu sem videla možnost ‘shrani kot spletno stran’, ampak kam lahko to potem dam, da bo res na internetu??

Hvala vsem dobrim fantom (in puncam), ki mi boste pomagali!

Mislm, že to, da nekdo začne z opisom svojega OS in brkljalnika zasluži pdgovor.
Grem pa na ta druzga.
Je pa res, da ne štekam popolnoma kaj te pravzaprav matra.
Imaš prostor na arzor.arnes.si, potem pa takoj sprašuješ, kam naj daš spletno stran?
upam, da ti bomznal svetovati:
Rcimo da res narediš spletno stan – zaradi mene tudi v powerpointu, čeprav je – če smo že pri office – bolj primeren word. Obstaja pa kupček tudi zastonjskih programov, ki to delajo lepše.
ampak vseeno: V wordu (ali powerpointu) boš naredila stran. Kaj bo pa na njej?
doberdan, jaz sem frikica. Tole je moja slika. Prilepiš sliko. Tole so moje najlubše tangice: prilepiš sliko. Tole sem pa jaz, letos na FKK na morju. Spet prilepiš sliko. E, sedaj pa pazi: ko greš shranjevat, izberi Save As… (shrani kot) naravnaj spodnji izbor na htm internetno stran in POIMENUJ DATOTEKO “index”, tako sa ti jo bo shranilo kot index.htm
Ko boš sedaj poslala te datoteke na tvoj
‘prostor’ na razor.arnes.si … previdevam da v ‘prostor’ na razor.arnes.si/imepriimek/
moraš nujno gor naložiti dvoje: index.htm IN NE POZABI NA mapo “index_datoteke”
tam notri so namreč tvoje slike in ostalo, kar bo krasilo tvojo sletno stran.

Za kajpravzaprav gre. Index.htm se odpre, če kdo pač odtipka naslov “prostora”, brez imena datoteke ki naj bi se dprla.
Če imaš ti na svojem razor.arnes.si/imepriimek
recimo datoteke
– naga.jpg
– frikicanaFKK.jpg
– zagorela.jpg
in nobene index.htm ali index.html datoteke, se bo vsakomur, ki bo zajadral na tvoj naslov odprl samo seznam, ki ga opisuješ.
Če pa bo tu ena sama index datoteka – pačeprav čisto prazna (recimo odpreš notepad, beležnco, in jo prazno shraniš kot index.html, se bo vsakomur odprla – prazna stran.
če pa bo tako poimneovana tvoja stran, ki si jonaredila v pp ali wordu, pa se bo odprla ona.
Še eno pojasnilo. Recio da imaš na svojem razor.arnes.si/imepriimek
poleg
– naga.jpg
– frikicanaFKK.jpg
– zagorela.jpg
še
– mojastran.html,
tvojo spketno stran, ki si jo ipoimenovala namesto index raje mojastran, potem mora link kazati na razor.arnes.si/imepriimek/mojastran.html
Če ne se bo odprla ali index.htm(l) stran ali pa spisek, kot ga zgoraj opisuješ.

Še nekaj.
Ko imaš svojo lepo spletno stran je malo zoprno vsem razlagat da naj pridejo na “http://razor.arnes.si/imepriiimek/” da si zadevo ogledajo. Za to obstajajo preusmerjevalniki, ker poznam dobro samo enega ti bo pedlagal pa tega, čeprav verjetno obstajajo tudi boljši. je pa domač.
Za kaj gre?
Ko sem postavil svojo spletno stran na svojem računalniku je bil naslov moje strani mao zoprn: IP številka namreč. Kako se pa sliši, pridite na http://134.44.55.66/ ?
Na preusmerjevalniku se si zato izbral raje ime, ki ga tam dajejo na voljo. Prvo besedo si izmisliš sam, domenapa se konča na “gajba.net” Potem pa samo izbereš, kam naj to ime kaže. sam sem si izbral “stara” in “www.stara” in preusmeril link na moj IP. Ko sem potem okrog težil da naj pogledajo na in so si moje teženje zapomnili veliko lažje in celo šli pogledat.
Še več. Ko semkasneje spremenil praviprostor mojih strani iz IPja na zakupljen strežnik, mi ni bilo potrebno okrog razpošiljat novih naslovov, ampak sem na gajbi samo spremenil ciljni naslov.
Toliko za enkrat.

____________________ dr.Wega Lep, postaven, pameten in skromen

hej, tole bi pa lahko uporabili kot svetal zgled, kako je treba zastavljat vprašanja na forumu!!
opis mašince, opis problema – kratko in jedrnato!!

žal pa za trillian tudi jaz ne poznam odgovora 🙁

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

Hvala, Wega za pomoč. Zdaj mi je šlo prav dobro, zanima me pa še, kako naj naredim hiperpovezavo. Če jo naredim tako, da pustim tiste stvari, ki naj bi jih odprlo v drugem oknu v mapi ‘moji dokumenti’, jih ne najde, noče odpret. Če jih dam v ftp mapo pa pot ni več prava.
A me razumeš? 😮

ja, najbbolj pametno je kar na tvojem vrtičku odpreti še nekaj map recimo:
razor.arnes.si/imepriimek/slikeFKK
razor.arnes.si/imepriimek/slike_savna
ipd. Potem slike namesto v Moje dokumente (oziroma iz mojih dokumentov) shraniš v te mape in že v naprej napišeš hiperpovezavo s tem imenom. Če bi html stran delala ročno bi bilo še lažje, v hiperpovezavi vpišeš samo link od “korena naprej, torej namesto a href=”razor.arnes.si/imepriimek/slike_savna/jaz_in_prijateljici.jpg” napišeš samo a href = “/slike_savna/jaz_in_prijateljici.jpg”

Še to: pazi na velike in male črke pa presledkov ne sme biti.
Pa še enkrat še to:
Word ali poverpoint naredita precej zasmeteno izvorno kodo strai, tako da bi se z nje težo kaj naučila. Najdina internetu kakšnmo res enostavno in nato preko pogled/izvorna koda strani (ctrl+u) poglej, kako je narejena. Vse skupaj namreč lahko urejaš v navadni beležnici.

Naj še jaz pristavim svoj piskerček. Zanima me namreč ali jaz delam narobe pri izdelavi spletne strani. Delam namreč z Win XP in Front page, kakšno stvar tudi popravim oziroma spremenim ročno z html-jem. Stvar pa naredim tako, da najprej ustvarim novo mapo in jo imenijem moja internetna stran. Nato odprem front page in naredim osnutek spletne strani, beri celice jih v grobem oblikujem ter stvar shranim kot index.htm . Nato si zapišem kako velike so celice na primer za slike ob robu širina celice 150 pikslov, aha sedaj si naredim slike, ki jih mislim uporabit v teh celicah s pomočjo Irfana, ki je zelo preprost jih pomanjšam na širino 150 pikslov in pustim razmerje nedotaknjeno. Slike shranim v isto mapo kot je index.htm in jih potem vstavim s pomočjo frontpage-ja. Ko je stvar všečna ji dodam še kakšno malenkost, na primer števec obiskovalcev, dobiš ga free na “http://www.statcounter.com/” ali zvočno ozadje samo to dela le pri Internet explorerju, mozilla ne pozna ukaza BGSOUND=…. No ko imam stvar končano jo dam recimo na volja.net (kjer prej odpreš free račun se prijaviš na ABC volja in tam je obrazec za prenašanje datotek, predogled svoje strani in registracijska navodila za vpis v iskalnike, najdi.si, slowwwenia.com, google.com…in še nekaj ostalih. Torej jaz vse slike in animacije ter podstrani dam v isto mapo in jih potem samo prenesem v mapo na volji. Ali bi morale biti slike v posebni mapi? Razen tistih, ki jih ustvarim na primer z foto albumom in je potem vsaka slika podvojena, mini za predogled in velika za ogled če klikneš na mini.
Lp

ne dela

primer:
naredim index.htm
tam nekaj osebnih podatkov, potem pa hočem naredit linke na šola, prijatelji, …
torej naredim ‘prijatelji.htm’ in ga shranim v ftp://razor.arnes.si/www/prijatelji.htm
potem tam, kjer naj bi bil (v index.htm) link do te strani naredim hiperpovezavo z imenom ftp://razor.arnes.si/www/prijatelji.htm – pa ne dela, napiše mi Strani ni mogoče prikazati Stran, ki jo iščete, trenutno ni na voljo. Ali ima spletno mesto tehnične težave ali pa poskusite spremeniti nastavitve svojega brskalnika. …

Samo pomagal bi ti rad, torej nisem ravno siguren ampak kaj, če bi naredila povezavo na primer takole:

Potem pa probala, če dela, meni v Frontpage vedno delajo povezave, res pa je, da kot sem napisal, ko stran še delam imam vse slike, index in povezave, na primer Galerija.htm vedno v isti mapi.Tako potem povezava kaže na datoeko ali sliko v svoji mapi in ne nekje v mojem računalniku. Sicer pa si vzemi par minut snemi Open Office, ki ima tudi kar lep Html editor in ti bo morda lažje, če nimaš Front page v svojih Office. Aja saj res vs katerim programom pa tole delaš?
Lp

No še enkrat verjetno kaj napišeš narobe, kajti, če skopiraš spodnji link kamorkoli v body tvojega index.html -ja bo povezava zagotovo delala. Torej:
Pišite nam
Drži se torej vzorca in mora delat.
Lp Amilo

– to sem napisala kot hiperpovezava, pa ne dela!

Ne
ftp://razor.arnes.si/www/prijatelji.htm

ampak
http://www2.arnes.si/~imepriimek/prijatelji.htm

potem bo pa šlo!

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

Morda sem narobe razumel ampak frikica, komu je pa ta povezava namenjena? Nikjer ne vidim teksta, ki naj bi bil povezava ali vpisanega linka do slike, ki bi služila za povezavo. saj če hočem imet povezavo moram imeti tudi sliko ali tekst, ki naj kaže na povezavo? Ali pa nekaj ne razumem čist. Probaj link z mojim mailom,(pomembno je tudi tisti del: Pišite nam, ki se ti izpiše na strani ko jo odpreš in je v bistvu povezava) ali spremeni v svoj lastni mail in če bo delalo potem je to to.

Hvala, mouse, deluje!! Joj, kako sem vesela!
Res si prijazen! Te častim pivo 🙂

mouse je deklica, pivo pa spijeva s hmmm om raje midva :))

ja, z veseljem vama ga odstpim, jaz itak ne pijem pira 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close