DVD mediji
Katere DVD medije priporočate? Zanima me pri katerih lahko pričakujem da bodo vzdržali največ časa. In koliko let naj bi bilo to?
Kaj pa CD-ji. Pred kratkim sem pregledal mojo zbirko CD-jev in ugotovil da je bilo od 114 CD-jev pokvarjenih 8 CD-jev (3 Dataright, 2 Smurtbuy, 2 rimax, 1 grundig). Imam jih približno 4 leta.
Kakorkoli že – nobenega jamstva ni, da boš po več letih še imel zanesljive arhive. Nekoliko je odvisno od tipa medijev, od znamke in kakovosti laserja, od iztrošenosti in zaprašenosti pekača (wow, kako zanemarjene imajo nekateri računalnike, zlasti v družinah s kadilci so pravi packi, kar se tega tiče), nekoliko pa tudi od sreče.
Za pomembne arhive priporočam osveževanje, torej občasno kopiranje na nove medije – z novim pekačem seveda.
Znamke praznih dvd-jev ne bi priporočal, saj je dogaja, da enim pekačem utrezajo Verbatim, drugim spet drugi, tretjim pa kar vse znamke.
Za arhiviranje kakih podatkov so vsi relativno dobri. Za filme pa so Verbatimi definitivno najboljši. Imamo ogromno izkušenj z vsemi žnj in ne žnj mediji pa za te res lahko trdim da so ok, + celo mogoče boljši kot -. Za arhiv pa uporabljamo tudi kake “jeftine”, ki pa v DVD predvajalniku zmrznejo sred filma!
Par let? Raje par mesecev, razen če boš res ful lepo ravnal z njimi, mogoče….Ti povem primer za žnj medije?
SKY: posnameš fil, ga daš v DVD (pravi, ne na rač) pogledaš če imaš srečo enkrat in medij crkne!
Pri Verbatimu je bilo najmanj neuspelih izdelkov, skoraj noben DVD predvajalnik nima težav z njimi in ne crkavajo kot po tekočem traku. ENKRAT, ampak res enkrat se je zgodilo da je bil cel pak adijo (ko si ga posnel sploh nič ni predvajalo), bili so pa – in od takrat so nam ljubši +!
PRINCO: tudi dr..!
MEMOREX: DVD predvajaniki imajo težave z njimi v veliko primerih
SONY: težave
GIGA MASTER: prvi vredu, pol pa kar naenkrat več ne
Več se jih trenutno ne spomnim, jih pa je res bilo ogromno preizkušenih. Najde se še kaka NOVA, BIGBANG…ampak kot pravim, za arhiviranje so tej ok.
Forum je zaprt za komentiranje.