Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Dva razgovora za službo

Dva razgovora za službo

V prihodnjih dneh imam dva razgovora za službo. Precej smo se že menili (telefon, maili) in imam občutek, da imam pri obojih dobre možnosti oz. namig je bil, da je kar precej sigurno že. Ni pa 100%. Aja pa niso to neke oh in sploh fajn službe, nisem hudo iskan kader.

1. možnost: boljše delo, bolj prijazni nadrejeni, plača tam okrog 900 neto (všeteto že to, da bo treba cca 2 vikenda na mesec delati pa praznike tudi); bi se morala seliti, najti stanovanje

2. možnost: bolj zahtevni delovni pogoji, občutek, da nadrejeni niso tako ok (to je samo občutek, ni rečeno, da je res, osebno jih še ne poznam), plača tam nekje 1150 (tudi upoštevano delo ob vikendih, praznikih); tudi selitev, oni poskrbijo za stanovanje po ugodni ceni, vožnja ni možna, je predaleč

Osebno sem se odločila za 2. možnost, če me bodo seveda vzeli oz. če se ne bi slučajno izkazalo, da je res vse skupaj bolj čudno. Razlog pa predvsem več denarja.

Žuli me, ker bi morala na prvem razgovoru vneto razlagati kako si res želim tiste službe, v resnici pa sanjam o ta drugi.

Mislim pa, da je vseeno pametno, da grem na oba razgovora in se na oba fajn pripravim in vsakič povem, da si ravno tisto službo želim. Kaj pravite?

Aja, sem pa imela pred leti dva razgovora na isti dan, v istem kraju in zamočila oboje. Čisto sem bila zagreta za eno službo, se fajn pripravila. Ta drugo možnost pa sem nisem nič kaj pripravila, bila bolj medla na razgovoru, premalo zagreta (to je moja ocena). In kaj se je izkazalo? Tista služba, za katero sem bila tako zagreta, se fajn pripravila pa vse, tudi razgovor je bil obetaven… je bil lažni razpis. Ona ta druga je bil pa resen razpis, jaz sem pa nisem ok pripravila, če bi se bolje, bi mogoče uspela. Oboje je pa šlo za boljši službi kot tile sedaj. Sta bili na nivoju, področju moje izobrabe. Tole sedaj ni nič od tega.

Ne bi rada ponovila napake.

Delo za vikend in praznike?ne Pusti se izkoriscati

Odgovor na objavo uporabnika
mimores, 22.02.2022 ob 09:24

Delo za vikend in praznike?ne Pusti se izkoriscati

Si že slišal za gostilne, turistične atrakcije, zdravstvo, trgovine, policija, hoteli, domovi za starejše, gasilci… vsi ti delajo ob vikendih.

Kaj to pomeni, da se fajn pripraviš za razgovor? Kakšne vaje delaš?

Ste kdaj vneto razlagali na razgovoru, da si ravno tisto službo želite v resnici pa upali, da boste dobili tisto ta drugo službo?

Oba razgovora pač, ker ni nobena služba še potrjena. Upam pa, da ne bom spet 2x izvisela.

Saj je tako brez zveze, takšni razgovori. Če je fajn služba že kakšen atek poskrbi, da jo dobi hčerkica ali sinek. Brez razgovorov. Če pa z oglasi iščejo delavce pa še če se oglasi ponavljajo, je takšna služba sploh brez zveze.

In delati v drugem kraju. Ne pozabi, da boš plačala stanovanje, stroške, hrano in ti od 1 k EUR ne bo ostalo niti 500 EUR. Ne vem za kakšno službo gre, ko delaš ob nedeljah in praznikih. Moj prijatelj je varnostnik. Srednja, štiriletna šola in minimalec. Pa še vsi po vrsti ga zafrkavajo. Posebej še v času Corone. Stal je pri vratih in gledal potrdila o cepljenju. Pa pride stara baba, brez maske in potrdila in se prične dreti na tega mojega prijatelja kaj sploh hoče. Ona je proti cepljenju in naj jo že pusti pri miru. Seveda je ni pustil v trgovino, pa se je pritožila. Še v časopisu je pisalo, kakšna krivica se godi ubogi starki. Pa je imel potem moj prijatelj, za minimalca plače, še problem z delodajalcem. Če bi babo spustil v trgovino pa bi spet imel problem. Dobiva pa minimalca.

Stanovanje tudi sedaj plačujem. Hrano tudi sedaj plačujem. Tako, da… ne računam na to, da bi potem več jedla :).

Hja, službi res nista fenomenalni. Pač sta taki kot sta. Bi raje kaj boljšega, primernega moji izobrazbi, ampak tam nikakor ne pridem zraven.

Delo pa je solidno. Kakšni so pa odnosi pa ne vem.

potrudila pri obeh, ker ne koncu koncev ne veš ali boš v kateri sprejeta, lahko pa da boš v obeh.

če boš se boš pa potem odločila lažje.

Ja, tudi jaz planiram se na oba razgovora čim bolje pripravit.

Mi je pa malce nelagodno, ker ta, kjer bom imela prvi razgovor, mi deluje res prijazno, ok človek. Jaz bom pa v mislih pri drugi službi. Delo pri prvi možnosti mi je boljše, manj stresno, bolj prijetno. Ampak pri drugi zmaga denar pa za drugo že vem kako bi s stanovanjem.

Oboje pa je bistveno, bistveno bolje kot to, kar imam sedaj. Tako, da močno, močno upam, da je občutek pravi in da dobim novo službo.

Čisto vzhičena sem od pričakovanja :). Samo, da se rešim tega, kar imam sedaj.

če so odnosi v službi ok je super, raje imam nižjo plačo kot slabe odnose

Kakšni so odnosi pa ne vem. Prvi vtis je bil za prvo varianto (s slabšo plačo) boljši. Ampak to je bila komunikacija preko maila in telefona in to samo z eno osebo.

Je pa tako, da tu, kjer sem sedaj ja pa slabša plača od obeh, slabši urnik, slabše delo in katastrofalni odnosi tako s strani šefa, še ene vodje kot s sodelavci. Tako, da je malo verjetno, da bi bili drugje še slabši odnosi.

Mogoče sem ravno zaradi teh slabih razmer, ki jih imam sedaj, čisto navdušena in prepričana kako so drugi ok :). Če zmrzuješ pri -20, ti nekdo ponudi recimo +5 stopinj pa se ti zdi fenomenalno toplo, čeprav je v resnici še kar hladno :).

Pripraviš se dobro na oba razgovora in če si na obeh izbrana, izbiraš po kriterijih ki tebi najbolj odgovarjajo. Drugo službo zavrneš šele ko imaš podpisano pogodbo z izbrano.

ah dej no, 22.02.2022 ob 09:28

Si že slišal za gostilne, turistične atrakcije, zdravstvo, trgovine, policija, hoteli, domovi za starejše, gasilci… vsi ti delajo ob vikendih.

ampak potem to ne more biti všteto že vnaprej v plačo osnovno – dodatki za poslbne delovne pogoje se plačujejo posebej in niso všteti v plačo.

Sprosti se in bodi dobra na obeh razgovorih. Na prvem ne misli na drugo službo, in obratno.

Zdaj tukaj premetavaš vse scenarije, in kako si se odločila za drugo službo zaradi več denarja (čeprav – kaj točno pomeni, da ti oni pomagajo najti ugodno varianto? To je lahko recimo tudi kak samski dom ali kdo s sostanovalci, kar pa tebi ne bi ustrezalo in je lahko na koncu dražje kot nižja plača in nižja najemnina pri prvi službi).

Delaš neke plane, pa sploh ne veš, kako bo na razgovoru. Delaš dramo, pa čisto neupravičeno, Prepusti se, seveda dobro pripravi, ampak fokus daj na tisto, kar je v tistem trenutku pomembno. Torej razgovor za prvo službo – imaš fokus na tem delodajalcu, tem delu, vprašanja postavljaš skladno z vsem tem. Enako za drugo. Ne glede na to, da meniš, da boš vzela drugo, ne preferiraj je preveč, ker nikoli ne veš, kako se življenje obrne. Ja, lahko dobiš obe ponudbi, lahko pa dejansko nobene.

Ja, res kompliciram, ker imam res tako željo se rešiti iz te greznice, ki jo imam.

Se bom pripravila na ob razgovora. Pa bom videla potem kako bo.

Pri drugi službi: stanovanje priskrbi delodajalec, brez sostanovalcev, vem pa že koliko bo stalo. Pri prvi službi moram pa sama poiskati stanovanje, ne vem še koliko bo in če bo sploh kaj v bližini, vsekakor bo pa cena višja kot tisto službeno stanovanje in to dosti višja.

Za onega, ki ga moti, da je delo ob vikendih. Hja, tudi jaz bi se raje ob nedeljah sprehajal okrog in uživala, ampak pač ne gre. Bom pa vsekakor imela samo dva delovna vikenda, zdaj imam pa vse delovne vikende (in nižjo plačo).

služba na vidiku, 22.02.2022 ob 12:37

Ja, res kompliciram, ker imam res tako željo se rešiti iz te greznice, ki jo imam.

Se bom pripravila na ob razgovora. Pa bom videla potem kako bo.

Pri drugi službi: stanovanje priskrbi delodajalec, brez sostanovalcev, vem pa že koliko bo stalo. Pri prvi službi moram pa sama poiskati stanovanje, ne vem še koliko bo in če bo sploh kaj v bližini, vsekakor bo pa cena višja kot tisto službeno stanovanje in to dosti višja.

Za onega, ki ga moti, da je delo ob vikendih. Hja, tudi jaz bi se raje ob nedeljah sprehajal okrog in uživala, ampak pač ne gre. Bom pa vsekakor imela samo dva delovna vikenda, zdaj imam pa vse delovne vikende (in nižjo plačo).

sej ne gre za to,da je delo ob vikendi… gre za to,da te plačno izkoriščajo…  dodatek zadelo ob vikendih in praznikih NE MORE IN NE SME BITI VŠTETO V OSNOVNO PLAČO. Pika. To tako je, tako nalaga zakon.

in da ne naštejemo še, da je 1150 za delo ob praznikih ijn vikendih sramotno, posebej pa še, če moraš imeti še dodatne stroške z najemnino pa sploh… a ti bo sploh kaj ostalo za življenje?

delaš ne zato,da si suženj delodajalcu, ampak da si sebi lahko omogočiš življenje – ne životajrenje, ampak življenje, ne pa da greš v minus in špilaš sužnja delodajalcu.

in dodam še pošten in spoštljiv delodajalec pošteno plača svojega zaposlenega, ker ga ceni, ker mu želi omogočiti lepo življenje, ker delavec z zadovoljnim življenjem, bo tudi v službi krepko bolj produktiven.

hmtak, 22.02.2022 ob 12:50

sej ne gre za to,da je delo ob vikendi… gre za to,da te plačno izkoriščajo…  dodatek zadelo ob vikendih in praznikih NE MORE IN NE SME BITI VŠTETO V OSNOVNO PLAČO. Pika. To tako je, tako nalaga zakon.

in da ne naštejemo še, da je 1150 za delo ob praznikih ijn vikendih sramotno, posebej pa še, če moraš imeti še dodatne stroške z najemnino pa sploh… a ti bo sploh kaj ostalo za življenje?

delaš ne zato,da si suženj delodajalcu, ampak da si sebi lahko omogočiš življenje – ne životajrenje, ampak življenje, ne pa da greš v minus in špilaš sužnja delodajalcu.

Jaz nisem nikjer pisala koliko je osnovna plača. Tako, da ne vem od kje tebi ti podatki, ki jih navajaš?

Pa še enkrat posebej zate: sedaj delam vse vikende (v pol leta samo dva, ja, samo dva vikenda prosta, kar ni legalno) in imam bistveno nižjo plačo kot sta omenjeni.

Pa ne boš verjela, tudi sedaj plačujem za hrano, za stanovanje. Tako, da tudi sedaj mi nihče ne šenka stanovanja, ne hrane.

služba na vidiku, 22.02.2022 ob 13:01

Jaz nisem nikjer pisala koliko je osnovna plača. Tako, da ne vem od kje tebi ti podatki, ki jih navajaš?

Pa še enkrat posebej zate: sedaj delam vse vikende (v pol leta samo dva, ja, samo dva vikenda prosta, kar ni legalno) in imam bistveno nižjo plačo kot sta omenjeni.

Pa ne boš verjela, tudi sedaj plačujem za hrano, za stanovanje. Tako, da tudi sedaj mi nihče ne šenka stanovanja, ne hrane.

kako da ne?napisala si da je plača 900 neto in da so v to všteti vikendi in prazniki.ampak v neto plači ni ddotkov,ki jih ti navajaš…tako da nimaš pojma…

vpr418, 22.02.2022 ob 13:17

kako da ne?napisala si da je plača 900 neto in da so v to všteti vikendi in prazniki.ampak v neto plači ni ddotkov,ki jih ti navajaš…tako da nimaš pojma…

Seveda, jaz nimam pojma, ti pa veš vse, čeprav ne veš za katero službo gre. Počasna razlaga zate, posebej počasi, da boš razumela:

napisala sem dve okvirni številki, gre pa za plači v katere sem že vštela dodatke za pogoje dela. Razumeš? In ti dve plači sta obe občutno večji, čeprav bosta dva vikenda delovna. Zdaj pa imam dosti nižjo plačo, čeprav delam vse vikende po vrsti. Razumljivo?

Verjamem pa, da ti vse veš, ker veš za katero službo gre, na katerem področju, za kakšno delo gre, vse to ti veš. 🙂 Ma najbolje, da greš ti, vsevednica, na razgovor, namesto mene. SIgurno boš razturala, ko vse tako veš :).

lpo prosim preberi svoje poste…  očitno ti marsikaj ni jasno – torej kar ti mora delodajalec povedati JE PODATEK KOLIKO JE TVOJA OSNOVNA BRUTO PLAČA…  in že to,da o tem ne pišeš je zaskrbljujoče ja in to ti tudi govorim zgoraj…

PODATKA O NETO PLAČI deodajalec ne more vedet, ker je neto plača različna iz meseca v mesec –  glede na to koliko dni delaš, koliko imaš regresa za malico in prehrano, v neto plači je vštet še dodatek na delovno dobo že in vsi ostali dodatki – vključno z dodatki za delo ob vikendioh in praznikih – in ti se iz meseca v mesec spreminjajo glede na del. urnik, glede na št. praznikov – zato  podatek o neto plači je brezvezen… ČE TI GA PA DELODAJALEC DA in ti trdi da boš imela vsak mesec 1150 neto – je pa to zelo narobe

DELODAJALEC TI DE DOLŽAN DATI PODATEK O TVOJI OSNOVNI BRUTO PLAČI… in ta je tista, ki je merodajna za vse nadaljne izračune tudi pokojninsko zavarovanje, itd.

nadalje ja res ne vem kako sedaj živiš ali imaš svoje stanovanje lastno ali ne – v kolikor ga imaš… je najemnina zaradi selitve dodaten strošek – vsaj napisala si,da delodajalec poišče stanovanje, stroški z njim celotni pa so na tebi – pod tem sem razumela,da ti samo najde stanovanje, ti pa moraš potem od plače še odšteti za najemnin in ostale tekoče stroške (no ti so pa res v vsakem primeru bivanja tudi v lastnem stanovanju)

torej zapom,ni si že enkrat .-  delodajalec ti mora dati podatek o osnovni bruto plači… natočcevanja o netu mesečnem so brezvezna in jih noben resen delodajalec ne more vedet… če jih ve vnaprej potem očitno krši zakonodajo.

služba na vidiku, 22.02.2022 ob 13:22

Seveda, jaz nimam pojma, ti pa veš vse, čeprav ne veš za katero službo gre. Počasna razlaga zate, posebej počasi, da boš razumela:

napisala sem dve okvirni številki, gre pa za plači v katere sem že vštela dodatke za pogoje dela. Razumeš? In ti dve plači sta obe občutno večji, čeprav bosta dva vikenda delovna. Zdaj pa imam dosti nižjo plačo, čeprav delam vse vikende po vrsti. Razumljivo?

Verjamem pa, da ti vse veš, ker veš za katero službo gre, na katerem področju, za kakšno delo gre, vse to ti veš. 🙂 Ma najbolje, da greš ti, vsevednica, na razgovor, namesto mene. SIgurno boš razturala, ko vse tako veš :).

Zenska kaj ti ni jasno?dodatki niso v osnovni neto plači..  oz osnovna plača je bruto ne neto in tu ni dodatkov

Joj, ti si pa res ruknjena. Od kje ti ideja, da mi je delodajalec podal podatke o neto plači? Hm, tvoja bujna domišljija, a ne da? Ampak ti bom vseeno razložila.

Vzela sem podatke o bruto plači. UPorabila kalkulator za bruto/neto. Prištela dva delovna vikenda (napisano že v prvem postu, ostali so razumeli, ti ne razumeš, zato počasi že tretjič razlagam). In primerjala s tem, kar imam sedaj ter kar ponujata omenjeni dve službi. Bolj jasno ti pa res ne morem razložiti.Ostali so razumeli, ti pač ne, kaj čmo.

Ja, v kolikor dobim službo, bodo pa točni bruto podatki v pogodbi. Ampak o tem jaz nisem pisala.

Ker zelo slabo razumeš, še enkrat ponovim (tudi to so ostali razumeli, ti pač ne): tudi sedaj plačujem najemnino in hrano. Noben mi nič ne podari. Razumljivo?

Jao, ženska, ja od plače bo treba odšteti za najemnino, za hrano, za dopust, za gate, za čevlje… neverjetno, a ne da. Nisem vedela, da je to tako čudno.

Si zdaj skapirala ali ne?

Ali pa boš še kar tulila in vreščala, ker sem si drznila preračunati, koliko bo neto? Kaka predrznost a ne da, da me zanima koliko mi bo na račun padlo.

mimores, 22.02.2022 ob 13:39

Zenska kaj ti ni jasno?dodatki niso v osnovni neto plači..  oz osnovna plača je bruto ne neto in tu ni dodatkov

Jao, lej, ne da se mi še tebi razlagat. Komentiraš nekaj, ker sploh ni tema te debate. AMpak seveda, jaz ne vem kaj je tema te debate.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close