Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti DURS – napaka pri informativnem izračunu dohodnine

DURS – napaka pri informativnem izračunu dohodnine

Pozdravljeni!

Sem ena tistih, ki so jim v letošnjem letu poslali napačen infromativni izračun dohodnine, ker niso pravilno upoštevali starševskih nadomestil. V mojem primeru to pomeni, da bi morala doplačati le nekaj eurov.
Zdaj so se na DURS-u odločili, da bodo vsem, pri katerih je prišlo do te napake, poslali nove izračune v drugem svežnju 31. maja.

Zanima me, ali je to v skladu z zakonom? Ali ne pomeni, da informativni izračun po preteku roka za pritožbo postane odločba, v kolikor se zavezanec ne pritoži? Jaz si torej razlagam to tako, da če se ne pritožim do 3. maja, informativni izračun postane odločba in se je ne da več spreminjati?

Zanima me tudi, ali ni potem DURS dolžan enako storiti z vsemi ostalimi morebitnimi nepravilnimi izračuni – torej, poslati nove odločbe, brez da bi se bilo potrebno pritožiti?

Jaz bom namreč v primeru, da dobim nov izračun, morala doplačati skoraj 200 eur. Torej, če bi šlo meni v škodo, bi se morala pritožiti sama, a ker gre na škodo državi, mi bodo samovoljno poslali nov informativni predračun ne glede na to, da jaz ne podam ugovora na obstoječi predračun v roku, ki je naveden?

Rada bi vedela, kje je pravna podlaga za tako ravnanje s strani DURSa in kje je pravna podlaga za to, da sem jaz dolžna podati ugovor, tudi če ugotovim, da se je DURS zmotil meni v prid? Ali imam kako pravno podlago, da zavrnem ta drugi izračun in se sklicujem na prvega?

Hvala za odgovor!
Lep pozdrav!
Ana

Spoštovani!

V skladu z Zakonom o davčnem postopku morate, tudi v primeru, da se je DURS zmotil v vašo korist, vložiti ugovor zoper informativni izračun, sicer ste v prekršku. Durs izračun šteje za zavezančevo davčno napoved, če zoper izračun ni vložen ugovor, zavezanci pa moramo davčnemu organu dajati resnične, pravilne in popolne podatke. Če ugovora ne vložimo, čeprav smo opazili napako, smo lahko kaznovani s 400 do 1.200 evrov kazni.
Ker je prvi izračun napačen, nimate podlage, da bi se sklicevali nanj, saj bi morali zaradi napačne odmere vložiti ugovor, sicer bi bili v prekršku.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close