durs dolg
Spoštovani!
Ne upam poklicati na DURS, da bi tam vprašal za tole zadevo, zato vljudno prosim za nasvet, informacijo tukaj.
Zanima me sledeče: Leta 2005 sem napravil prekršek, za kar je bila kazen 1.200 €, nisem pa mogel plačati, ker sem brez redne službe, žal še tudi danes, čeprav se neizmerno trudim kaj dobiti, ampak veste kako je sitaucija.
Vmes so mi z DURS-a poslali opomin pred začetkom davčne izvršbe na denarna sredstva. Nato sem klical na DURS, prav tistega izterjevalca, od kogar sem dobil opomin in mi je rekel, da mi pač nič ne more odtegnit, če prejemam socialno podporo. Vmes leta minevajo, jaz še vedno žal nimam s čim plačati ta dolg, po tistem pa z DURS-a nisem prejel nobenega obvestila ali opomina.
Nepremičnin in prihrankov nimam, sem le solastnik hiše do 1/2 (živim z mamo, torej je polovica hiše na njeno ime).
Zanima me, če še dalje ostajam brez službe in ne morem plačati tega dolga, ali se lahko zgodi, da izgubim hišo?
Zanima me tudi, če so vmes nabili zamudne obresti, in če je možen vsaj odpis teh obresti, da bi vseeno poskusil nekako plačati globo? Morda je možen delni odpis tega dolga ali v celoti? Na tistem edinem opominu nikjer nič ne piše o obrestih ali kaj podobnega-se zaradi tega lahko kaj izgovarjam ali se pritožim, da mi nič niso napisali o obrestih in vsa ta leta me niso nič obvestili?
Vljudno prosim za pomoč, za kar se lepo zahvaljujem.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani!
V primeru, da bo zadeva prišla do izvršbe se lahko zgodi, da bodo posegli po vašem premoženju- vašemu lastniškemu deležu na hiši. Dejstvo, da na obvestilu/opominu ni bilo ničesar zabeleženega o obrestih, vas ne odveže obveznosti plačila zamudnih obresti zaradi zamude – ta obveznost nastane po samem zakonu. Glede vloge za odpis dolga najdete podatke na spletni strani DURS-a.
Lep pozdrav!
Spoštovani,
pri meni je zadeva sledeča. Zaradi ne plačevanja socialnih prispevkov oziroma po domače povedano prispevkov za S.P. sem v mesecu decembru prejel opomin, ki znaša 800€. Z dnem 1.2.2015 sem prenehal z samostojno dejavnostjo in imam namen vsaj kar se prispevkov tiče plačati danes. Zanima me ali so kakšne možnosti, da mi durs (zdaj že FURS) ta dolg odpiše? Namreč izposodil sem si lahko samo toliko kolikor je bila možnost in ne pokrijem dolga, ampak samo prispevke. S.P. pa sem imel odprt pišlih 10mesecev.
Za usak odgovor se v naprej iskreno zahvaljujem.
lp, Urban U.
Spoštovani,
Za poslovne subjekte velja, da se jim v skladu s 102. členom Zakona o davčnem postopku – ZDavP-2 (neuradno prečiščeno besedilo 6) lahko dovoli odlog plačila davka za dve leti oziroma dovoli plačilo davka v največ 24 mesečnih obrokih v obdobju 24 mesecev, če bi davčnemu zavezancu zaradi trajnejše nelikvidnosti ali izgube sposobnosti pridobivanja prihodkov iz razlogov, na katere davčni zavezanec ni mogel vplivati, nastala hujša gospodarska škoda in bi davčnemu zavezancu odlog in obročno plačevanje davka omogočilo preprečitev hujše gospodarske škode. Podrobnejši kriteriji in način ugotavljanja hujše gospodarske škode ter obrazec vloge so določeni v Pravilniku o izvajanju Zakona o davčnem postopku (neuradno prečiščeno besedilo 8), v členih 40. do 43.a. Poslovni subjekti vlogo vložijo pri pristojnem davčnem uradu. Vlogo je mogoče oddati tudi prek sistema eDavki.
Zakon omogoča še posebno vrsto odloga plačila davka po 103. členu ZDavP-2 (neuradno prečiščeno besedilo 6), tudi če davčni zavezanec ne izkaže nevarnosti hujše gospodarske škode, in sicer tako, da davčni zavezanec predloži instrument zavarovanja ali omogoči davčni službi vknjižbo zastavne pravice. Odlog oziroma obročno plačilo se lahko dovoli za 12 mesecev oz. v 12. mesečnih obrokih. Obrazec vloge je določen v Pravilniku o izvajanju Zakona o davčnem postopku (neuradno prečiščeno besedilo 8), v43.b členu. Poslovni subjekti vlogo vložijo pri pristojnem davčnem uradu. Vlogo je mogoče oddati tudi prek sistema eDavki.
Fizične osebe lahko vložijo vlogo za odlog, obročno plačilo, odpis ali delni odpis davka, v skladu s 101. členom ZDavP-2 (neuradno prečiščeno besedilo 6), in sicer če bi se s plačilom ogrozilo preživljanje zavezanca in njegovih družinskih članov. V postopku se ugotavljajo dohodki, prihranki in premoženje zavezanca in njegovih družinskih članov, lahko pa se upoštevajo tudi socialne razmere in zdravstveno stanje zavezanca in njegovih družinskih članov. Dovoli se lahko odpis, delni odpis, odlog plačila davka za čas do dveh let oziroma dovoli plačilo davka v največ 24 mesečnih obrokih. Podrobnejši kriteriji in obrazec vloge so določeni v Pravilniku o izvajanju Zakona o davčnem postopku (neuradno prečiščeno besedilo 8), v členih 29. do 39. Fizične osebe vlogo vložijo pri pristojnem davčnem uradu. Vlogo je mogoče oddati tudi prek sistema eDavki.
Enako kot za poslovne subjekte tudi za fizične osebe velja, da lahko ob predložitvi ustreznega instrumenta zavarovanja ali ob dovolitvi vknjižbe zastavne pravice v ustrezen register, dosežejo odlog za 12 mesecev ali dosežejo obročno plačilo v največ 12 mesečnih obrokih, ne da bi morali izpolnjevati siceršnje pogoje, kot jih določata zgoraj navedeni 101. člen ZDavP-2 ter Pravilnik o izvajanju Zakona o davčnem postopku. Fizične osebe vlogo vložijo pri pristojnem davčnem uradu. Vlogo je mogoče oddati tudi prek sistema eDavki.
Za več informacij se obrnite na FURS.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.