država blokira novogradnej?
Do nedavnega je naša parcela bila njiva,potem pa je s sprejemom strategije prostorskega razvoja občine postala del poselitvenega območja. Sedaj, ko smo hoteli začeti z zbiranjem papirjev, pa so nam na občini povedali, da se je zakonodaja spremenila in mora po tej novi zakonodaji (tega nam še jeseni 2007 niso povedali na občini, ko smo spraševali kako in kaj) občina najprej sprejeti “občinski prostorski načrt – izvedbeni del”. Postopek za to naj bi trajal najmanj 2 leti, če gre vse po maslu, sicer pa je realno pričakovati 3-4 leta.
Halo? Torej država nima interesa, da si ljudje takoj zgradijo nova bivališča na lastnih parcelah, temveč čakajo – kaj?
Če kdo ve kaj več ali če to pomeni voliti drugo vlado, da pride naša družinica vendarle do doma na lastni parceli…
Lep pozdrav vsem.
Imamo zelo podobno situacijo in nam že pol leta vse stoji, ker nemoremo urediti papirjev.
Samo pazi, pri na gre za obstoječi objekt – stavbišče, z obstoječo hišno št., komunalno urejeno, ki se je pred leti zarati “pomote” spremila v kmetijo!!!
Lahko vprašam za katero občino gre? V našem primeru gre za Trbovlje.
Vlada načeloma nima skoraj nič pri tem. Občina ureja te prostorske plane. Župani so okoli tega tako počasni, da glava boli. Skratka, na naslednjih volitvah menjajte župana;)))
Mi smo dali vlogo že v letu 2006. Takrat je bilo rečeno, da bo urejeno v nekaj mesecih. Vmes so se spremenili zakoni in tudi mi čakamo. Po eni strani se mi zdi boljša nova varianta, ker bi naj sedaj skrbneje preučevali, kje bi naj bilo zazidalno in kje ne. Včasih so si ljudje gradili na najbolj nemogočih območjih npr. pod velikimi električnimi drogi, potem pa zahtevali prestavitev teh, ali pa ob obrežju Drave, potem pa jokajo ob vsakem dežju itd. Upam samo, da se o teh zadevah resnično kaj bolj strokovno odloča.
Sicer pa jaz teh dopisov itak ne razumem, ki pridejo vsakih toliko časa iz zavoda za prostorsko načrtovanje, ker je v Sloveniji poskrbljeno, da se s strankami, ki niso iz foha, komunicira z najbolj strokovnimi izrazi tega področja. Samo približno vem, kaj povedo;))))
Ne, država ima interes, da se najprej pokupijo vsa stanovanja v novogradnjah, ki se trenutno na veliko gradijo po celi Sloveniji. Saj veš, gradbena podjetja so morala ponekod precej podmazati kolesje, da se je zavrtelo v pravo smer, a zdaj naj pa dovolijo, da folk gradi po svoje, novogradnje bojo pa prazne?
Tole je sicer zelo črn scenarij, ampak pri naši trenutni vladi nikakor ni nemogoč.
Ob zadnjem neurju, ko so npr. nastradali ljudje pri Kamniku se je lepo pokazalo, čemu bi se lahko izognili ob skrbnejšem prostorskem načrtovanju.
Odlašanje s sprejetjem le-teh ni nujno slabo; če se k projektu povabi strokovnjake s področja gradbeništva, geodezije, arhitekture, potem je nekaj več možnosti, da do vejih katastrof ne bo prihajalo.
Ker mora “vsak Slovenc svojo bajto imet'”, ljudje gradijo hiše vsepovsod, tudi tik pod plazovitim hribom ali na poplavnem ali vetrovnem območju ozke grape, recimo.
Potem tožijo, ko jih prizadane “naravna nesreča”.
Upoštevati je potrebno naravo in njene zakonitosti, si je ne podrediti, temveč jo sprejeti in upoštevati v svojih željah.
Pred naravo nisi nikjer varen. Potem ne bi smeli graditi nikjer. Ko je povodenj, je povodenj. Zalije in odnese vse. Mi smo daleč od reke ali jezera, pa se ja nami ustvarilo umetno jezero, ki se je prelilo in čao.
Tako da resnično upam, da te karma ne bo kaznovala, ker ljudi same kriviš za naravne nesreče.
Ma kake podtalnice! Bilo je dolgo obdobje dežja, zemlja ni več pila, še par hudih nalivov in se je začelo polniti.
Saj vsak misli, da se ne njemu ne more zgoditi. Dokler se mu ne zgodi.
Naravo in njene zakonitosti je zelo težko upoštevati in predvideti, ker se spreminja iz leta v leto. Dogajajo se stvari, ki so bile še pred desetimi leti nepomjljive. Povodenj, kakršno smo doživeli mi, niti najstarejši ljudje ne pomnijo. Potemtakem bi morala cela regija ostati nepozidana??
Forum je zaprt za komentiranje.