Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Družinsko deblo Jaka Racmana & Miki Miške

Družinsko deblo Jaka Racmana & Miki Miške

Dragi moji,

če je med vami kdo, ki še ni pozabil otroških let, bi mu bila nadvse hvaležna za “družinsko deblo” (+ postranski junaki) iz teh dveh stripov/risank.

Potrebujem slovenska imena.

Prav bi mi prišel tudi nasvet, kje to poiskati – samo, prosim, ne svetujte mi obiska NUK in duhamornega brskanja po starih Zabavnikih 😉 Tega si zdaj ne morem privoščiti, čas mi preprosto ne dopušča.

Skratka, ali obstaja kaka knjiga, kjer bi bilo tega čimveč na kupu?

Kolikor vem, so v novih izdajah Mikijevega zabavnika imena nekoliko spremenjena, jaz se spomnim samo tistih starih iz leta….eeee… okrog 1980-1985?

Jaka Racman – zaročenka ali kaj je Jakica, nečaki Pak, Žak in Mak, bogati stric je Skopušnik, tu je še babica Katica, ki ji vsi pravijo babica, tako, da ne vem, kam paše:)). Potem je še Srečni Šime, ki gre Jaku neskončno na živce, ker ima vedno srečo in je tudi njegov tekmec pri Jakici. Pa Buldogi, ki vedno hočejo Skopušnika spraviti ob denar, pa jim nikoli ne uspe. Pa izumitelj Umnik, ki se mu večina izumov “malce” ponesreči.

Miki Miška – prijateljica je Mini, najboljši prijatelj Pepe, kuža je Pluton, Miki ima tudi dva nečaka, to sta Mišek in Pišek. Minijina prijateljica je Belka (krava), njen prijatelj je Horacij (konj). Včasih nastopata še lopova Peter in Črna packa.

Veverici Tik in Tak (prej pa Cik in Cak) tudi občasno uideta iz svoje zgodbe k Jaki Racmanu.

A boš prevajala risanke, Katja? Za razliko od tebe jaz komaj čakam, da se otroka naučita brati in začnemo kupovati Mikijeve zabavnike :-).

Če boš hotela preverjati imena in osebe obstaja kar nekaj knjig, v katerih nastopajo tile junaki. Najbolj priporočljive so ene takšne knjige kratkih zgodbic (1 stran 1 zgodba), tam bi se po mojem našli prav vsi do zadnjega. Naslova ne vem, gre pa za večje in debelejše knjige, povezane so (jasno) z imenom Disney (notri so tudi zgodbice drugih junakov iz te hiše). V naši knjižnici (Prežihov Voranc) so Disneyeve knjige v posebnih boksih, tako da ti iskanje zagotovo ne bi vzelo veliko časa.

Mislim, da so mdr. obstajale 4 knjige s temi junaki, naslov je bil Zgodbe za vsak dan v letu.

Ja, menda res nosijo tak naslov.

Walt Disneyeve Zgodbe za vsak dan v letu je izdala Mladinska knjiga leta 1990 (prevod Vasja Cerar). Te štiri knjige imamo doma, saj so pri starih starših najstarejšo pričakale pod novoletno jelko.

Se pa v pripovedih prepletata obe “rodbini”. Iz njih prepisujem samo malce drugačna imenovanja junakov, ki jih je opisovala Poppy – čeprav so že napisana meni osebno “bližja”.

Racek, Capek in Pacek so Jakovi nečaki (in ne Pak, Žak in Mak). Marjetica je drugo ime za Jakico. Pojavlja se tudi gosak Veselko, ki je Jakov sosed in ravno tako dvori rački Marjetici. Pri Miki Miški pa je razlika le pri Mišku in Pišku – tukaj sta v prevodu Mikec in Pikec. Omenja se še izumitelj Umnik.

Je pa tole brskanje po starih knjigah tudi pri nas doma sprožilo radovedna vprašanja: “Zakaj to iščeš?” Razlaga sledi, če nam bo Katja izdala skrivnost 🙂

Najprej vsem najlepša hvala za pomoč. Se bom sprehodila po otroškem oddelku naše knjižnice in prepisala še tistih nekaj, ki mi jih manjka.

Eto, Katja izdaja skrivnost: čez čas bom prevajala “How to Read Donald Duck”, sociološko delo, ki obravnava ideološki vpliv Disneyjevih stripov (s poudarkom na Racmanu & Mikiju) na otroke po vsem svetu.

Takoj na začetku sta seveda družinski debli obeh familij – in zato potrebujem njihova imena. Pozneje gre za bolj ali manj sociološko pisanje, vmes pa se pojavi kaka pasica ali kak primer iz stripov.

To je ena stara čilska uspešnica iz l. 1971, ki je v Čilu seveda končala na grmadi …

Jaz imam tudi eno tovrstno vprašanje: nečakinje od Jakice/Marjetice? A kdo ve?

Ha, kaj sem našla:

Pri zelenih številkah je mogoče brati zgodbice.

Genialno, hvala ti!!!!!!!

New Report

Close