družinska pokojnina in dohodnina
Tudi moja otroka, osnovnošolca prejemata družinsko pokojnino. Pokojnina prihaja na moj račun.
Davčno napoved sem oddala zase in za vsakega otroka posebej in zneske za eno družinsko pokojnino razpolovila. Edino resno vprašanje je ali se bolj splača, da sta otroka vzdrževana člana ali da uveljavljata splošno olašavo. To je potebno preračunat. Oboje po naši fini davčni zakonodaji, ki “tako zelo pomaga družinam ” namreč ni možno. So pa pokojnine do neke vsote ( katere ne vem) za 13.5 odstotka oproščene davka. Pri nas plačam za otroka od njune pokojnine davek, kar je nad 13,5 odsotka do 16 %. Poslednično je torej njuna pokojnina nižja za 2,5% v primerjavi z ostalimi. Ali pa kot otroka nista več vzdrževana družinska člana ampak “popolnoma samostojni osebi”.
(O tem, da smo poleg tega da so take družine čustveno finančno v vseh pogledih prizadete in se potem čudijo, da se nam ne uspe dostojno pobrati ne bom tu pisala.)
če sem ti kaj pomagala ? Ana
Hvala mama ana.
Jaz že cel dan berem tele zakone in mi nekaj ne gre skupaj.
V zakonu piše, da če oseba nima drugih dohodkov, kot pokojnino, ji ni treba oddati napovedi. In v drugem zakonu, da imaš lahko za vzdrževanega družinskega člana prijavljenega otroka, ki prejema pokojnino.
Zakaj bi oddal davčno napoved za otroke?
V ne vem v katerih nasvetih pa je pisalo:
Otrok ki prejema družinsko pokojnino lahko uveljavlja splošno olašavo hkrati PA EN MORE uveljavljati olajšave za vzdrževanega družinskega člana.
Torej, če je otrok vzdrževana oseba in jo v svoji dohodnini uveljavlja preživeli starš in ima družinsko pokojnino je potrebno prijaviti pokojnino. Sama se dobila od SPIZ za vsakega posebej preračunano koliko sta dobila.
Več ti ne znam povedati,pravi odgovor bi morala dobiti na DURS.
Našim otrokom se tudi ko bodo, če bodo študentje ne bo splačalo prav veliko delati ( odvisno od zneska družinske pokojnine), ker bo njihova obdavčitev, samo zato ker jim je umrl starš zelo zelo hitro presegla povprečne zneske. Tudi štipendije ( rezen če niso socialne) sodijo v to kategorijo. torej sploh se jim ni teba truditi za Zoisove, ker jim jih velik del “požre” proračun :(((
Ana.
Forum je zaprt za komentiranje.