Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis družina vs. g. in ga.

družina vs. g. in ga.

kaj napišem, če naslavljam pismo na zakonca, ki sicer imata otroke, vendar pa ti več ne živijo z njima,torej živita sama:
“gospa in gospod” ali “družina”?

hvala.

Družina, saj sta onadva še vedno ena družina, in tudi otroci spadajo še v njuno družino, čeprav ne živijo več skupaj in imajo lahko svojo družino.

Al pa ne napišeš nič in napišeš le priimek.

jaz bi napisala DRUŽINA TA-PA-TA

Če je pismo namenjeno zakoncema, potem “gospa in gospod…”, če je pa namenjeno vsem, torej tudi njunim otrokom, potem pa “družina…”

Če je pismo vabilo na nekaj in želiš povabiti le zakonca brez otrok potem pa sploh g in ga ali pač po imenih, odvisno od tega v kakšnih odnosih ste. Ker velikokrat je tako, da je ljudem potem samoumevno, da so povabljeni vsi z otroci vred, pa čeprav ne živijo skupaj.

Se strinjam. Glede tega je treba biti kar natančen, da ne pride do kakšnega napačnega razumevanja. Govorim iz izkušenj.

Jaz bi pa kar napisala
MArinka in Jože Novak
novakova 1
1111 Novakovo

Tako da daš v vednost da je za njiju osebno, če je pa vabilo za vse pa pač napiše
družina Novak in se bo podrazumevalo, da se na naša na vse družinske člane.
lp

Po moji logiki sta še vedno “družina”. Če imaš v mislih to, da se tvoje pisanje tiče vseh, partnerjev in otrok, ki so se že odselili, gre za naslov “družina”, če pa se odseljenih otrok ne tiče, potem pa napiši “gospa in gospod Novak”, lahko pa potem v vsebini pisanja dodaš stavek, da “obvestilo, vabilo … etc. velja za vse člane družine” !

==================================================== Tudi glavni dobitki so največkrat samo ... zadetki! (R.K.) ====================================================

New Report

Close