Drobtinovi cmocki
Hej!
Saj ni kaj posebnega, silno preprosto, kot nekak nadev za polnjenega piscanc. Mi jih imamo radi kuhane v paradiznikovi omaki. Lahko jih pa skuhamo v slanem kropu s kapljo olja (potem tisto vodo porabim za zelenjavno juho) in zabelimo s cimerkoli ( cebulca, ocvirki, maslo- drobtine).
Messegue ima tudi take recepte. Ce ni bilo denarja za polnjenega piscanca, je njegova babica- Francija naredila nadev in ga skuhala v vodi, ki ji je dodala malo masti ali pa svinjsko kost.
” Ob nedeljah je moral biti vsaj nadev!”
Recept je za kar veliko oseb. Naredim samo z eno zemljo in enim jajckom.
10 dag surovega masla, 2 jajci, 3 zemlje, mleka po potrebi, drobtin po potrebi, parmezan, nasekljan petersilj( drobnjak),sol, poper
Surovo maslo penasto umesamo, pridenemo jajci, v mleku namocene in pretlacene zemlje,parmezana in drobtin toliko, da je zmes gosta;dodamo se petersilj, drobnjak, sol, poper.
Naredim za oreh velike cmocke in jih kuham v paradiznikovi omaki kaksnih 15 minut na blagi toploti. Vsake toliko malo potresem posodo, da se slucajno kaj ne prime dna.
Ni nujno k testeninam; lahko je zraven kaj drugega.
Namesto zemlje sem ze dala tudi namocene ovsene kosmice.
Tisti, ki imate raje meso, ne berite teh mojih receptov in raje naredite prave cufte, ne ponarejene, kot jim pravi moz!:)
Lep pozdrav Babi
dag- je man kot 1 kilo, 10 dag = 0.1 kg
Ali se ne označuje dekagrami s dag, kot kila je kg ?
Že vem zakaj, ker nisem razumela kaj misliš s zemljo, mi številka 3 nič ni pomenila, zato sem hotela vedeti kakšna količina….. ko mi je razložila, da to ni zemlja ampak žemlja mi je bilo vse jasno zakaj 3………mal sem brezglavo brala, ampak saj bo bolje, v četrtek popoldne začnem dopust…..
Hej, Sonce!
Opis za paradiznikovo omako verjetno imas v knjigi.
Rabis dober zrel paradiznik( po moznosti ne hibriden) ali res prave pelate. Tisti veliki debeli pelati, ki so sedaj na trziscu,so precej medlega okusa.
Cebule kar precej; lahko tudi nariban korencek. Bazilika je nepogresljiva. Dam jo ze v zacetku in seveda tudi na koncu( okrasek in aroma). Od disavnic se malo origana ali pa ne, poper, sol. Mogoce tudi pikica saldkorja.
V cem je fora dobre omake. Italijani pravijo , da je uspeh odvisen od potrpezljivega dolgega kuhanja. Vem, da se nam vedno mudi. Ampak za omako si res vzamem cas. Se splaca.Naredim tudi za dvakrat in dam v zamrzovalnik. No, in v tej omaki skuham tiste cmokce.
Najprej dobro dusim drobno narezano cebulo. To naredim vcasih ze zvecer.
Dusim jo potrpezljivo kaksnih 20 minut. Na to dam olupljene, narezane in semen ociscene paradiznike ( blansiras v topli vodi in olupis).In pocasi se to dusi in dusi. Veckrat pomesas. V Toscani smo se morali vrstiti ob mesanju, ker je bil gostitelj nepopustljiv. Paradiznik se bo lepo kuhal in razblinil. Lahko pa das kar neolupljen( brez vsakega zeleno belega delcka), samo narezan in vse skupaj potem spasiras v cisto gladko omako. To naj bi se kuhalo vsaj eno uro. Italijani bi rekli ” dve”.
Ce das korencek, ga skupaj s cebulo dusis. Vse zacimbe in pikica sladkorja poudari -arome.
Jaz imam rada tudi surovo omako in sladko kislo. Je pa za danes pisanja kar prevec. Ob priliki napisem.
Zvecer naj bi odsla na Gorenjsko. Se nisem cisto odlocena, ker je zdaj na obali najlepse.
Oktobra bom pa zajadrala v Dolenjske toplice, obiskala Novo mesto in Belo krajino. Se mocno veselim.
Lep pozdrav Babi
Babi, res sem verjetno hecna, ampak knjig skoraj ne uporabljam več, odkar vem za tale forum ;-)). Vidiš, takšnega opisa kot je tvoj nikjer v knjigah ne zasledim. Sicer pa s paradižnikom nisva ravno “prijatelja” – šele v zadnjem času ga sploh uporabljam za kuhanje – surovega pa itak ne jem ;-)). Ne vprašat zakaj (ker nimam odgovora).
Ampak da prideš v naše kraje je pa odlično! Če si boš vzela kakšno uro časa ti z veseljem pokažem kakšno novomeško znamenitost! Saj jih ni veliko, ampak kaj zanimivega se pa najde! Tudi v okolici – Pleterje pri Šentjerneju je recimo že en kraj vreden ogleda – pa mogoče Kostanjevica s svojimi razstavami in galerijo Božidarja Jakca.
Lepe dneve ti želim, sploh če si na Gorenjskem!
d.
Forum je zaprt za komentiranje.