Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Drekoslavija!

Drekoslavija!

Zakaj stalno menjujes temo?Moje vpradanje je bilo in je zelo jasno; nastej samo 1 svetovno znano jugoslovansko znamko. Bo slo?

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno 1064, 30.07.2021 ob 23:16

Plavalka941, 30.07.2021 ob 23:01

Fascinantno, meni sta dedek in babica vedno zelo negativno predstavljala Jugoslavijo. In zdaj ko sem vprašala dedka, ki je še pokonci za uspehe naštetih firm in nima pojma o temu. Jutri bom zaslišala še babico in jima dala za prebrati članke, ki si jih umenil. Očitno je spomin res selektiven in je njihovo črnjenje Jugoslavije bolj na podlagi politične narave in ne dejanskega stanja.

Kokoši raje pusti tega človeka pri miru, saj vidiš, da je moten kot si napisal.

:))))))) Katere uspehe?

Nastej samo 1 svetovno znano jugoslovansko znamko. Samo eno…. Cakam… :)))) P.s. svetovno znano pomeninda se prodaja po celem svetu  im da jo pozbajo po celem svetu. Npr Ital,Nem,Fra itd ti jih lahko nastejem na dtotine. Da vidimo te jugo uspehe :)))

Mal poguglaj Iskra ETA 80, Iskra Delta internet ….

Marsikaj dobrega se je razvilo v Jugi, problem je bilo pomanjkanje kapitalistične miselnosti (nepatentiranje) in paranoje partije. So pa bile dobre, kvalitetne stvari (Mura, BPT, Peko, Gorenje…), Drage, a vzdržljive. V današnjem času bi se jim rekli “trajnostne”. Definitivno bolje za okolje kot novodobna jajca, ki morajo po max 5 letih crkniti, da kupiš nova. Jebeš okolje, samo da je na eni strani dobiček in da imamo potrošniki okoli sebe kup šare!!!

Ker se ob lepljenju linkov čaka na odobritev posta, sem prejšnji zapis mal preuredila 🙂

Mnmnmn17, 30.07.2021 ob 23:39

Mal poguglaj Iskra ETA 80, Iskra Delta internet ….

Marsikaj dobrega se je razvilo v Jugi, problem je bilo pomanjkanje kapitalistične miselnosti (nepatentiranje) in paranoje partije. So pa bile dobre, kvalitetne stvari (Mura, BPT, Peko, Gorenje…), Drage, a vzdržljive. V današnjem času bi se jim rekli “trajnostne”. Definitivno bolje za okolje kot novodobna jajca, ki morajo po max 5 letih crkniti, da kupiš nova. Jebeš okolje, samo da je na eni strani dobiček in da imamo potrošniki okoli sebe kup šare!!!

Ker se ob lepljenju linkov čaka na odobritev posta, sem prejšnji zapis mal preuredila 🙂

Kokosi,je zastonj,da soreminjas imena :))))(

Odgovori na vprasanje: samo 1 svetovno znano jugo znamko.

Naredimo tako: za vsako svetovvno znano jugo znamko,ti jih jaz nasyej npr 10 Italijanskih!

P.s. jo je iskra izdelovala stacijonarni telegoncek so prav v istem casu Motorola,at&t,Ericcsdon itd delali ze mobilne. Tudi v temu je bila juga 30 let zadaj.

Bos sedaj odgovoril?

Nic ne bo itak vemo zakaj :))

Južno je kužno?

Sorry, nisem kokoši. Se strinjam, da Juga, kot je bila, nikakor ni mogla obstati. In da smo res hodili po šofer cunje v Italijo in Avstrijo, ker smo hoteli izbiro, biti “in”…

Ne morem pa se pač strinjati s tem, da v Jugoslaviji ni bilo ene dobre firme. Bile so – na tehnološkem področju (preberi si zgodbo Iskre Delte, je zanimiva), v tekstilu, čevljarstvu, smučarski industriji… Ne da pa se našteti več teh dobrih firm ( z izjemo Elana in Alpine) in nikakor niso znane svetovne firme, ker so v 90-tih vse propadle (3 minute po privatizaciji). Mogoče ima kaj pri tem tudi Slovenija, ne le Juga. Pač smo šli iz ene skrajnosti (vse je skupno ne glede na vložen trud posameznika) v drugo (samo, da jaz obogatim, pa če vse crkne).

Jugoslovanske svetovno znane znamke?

Evo, na hitro:  Elan, Toper.  Obe blagovni znamki sta se tržili po celem svetu. Čisto iz prve.

kaj ti sanjaš, 31.07.2021 ob 00:00

Jugoslovanske svetovno znane znamke?

Evo, na hitro:  Elan, Toper.  Obe blagovni znamki sta se tržili po celem svetu. Čisto iz prve.

Muahahshshs

Apple,coca cola,marlboro,mercedes,barilla,armani itd TO so svetovne znamke!!! Lolek!! Elan ;))) predvsem v Avstaliji,Afriki,Juzni Ameriki..pravi hit. Muahaha a se sedaj zavedas kako si omejen?

Poskusi znova!! ;))))))))

Anonimno 1064, 31.07.2021 ob 00:12

Muahahshshs

Apple,coca cola,marlboro,mercedes,barilla,armani itd TO so svetovne znamke!!! Lolek!! Elan ;))) predvsem v Avstaliji,Afriki,Juzni Ameriki..pravi hit. Muahaha a se sedaj zavedas kako si omejen?

Poskusi znova!! ;))))))))

Aja, ti sanjaš o največjih globalnih znamkah, čeprav recimo Barilla to ni.  Ampak ne glede na vse, tole kar naštevaš nima 99% držav.

Je treba biti bolj realen in tudi upoštevati čas nastanka neke znamke, ne kar vsevprek nabijati.  Vidim pa, da imaš določene probleme, zato se nima smisla s tabo pogovarjati. ‘Dijo.

Jaz sem iz Trsta in prvic slisim za Toper. Kaj to je,?

kaj ti sanjaš, 31.07.2021 ob 00:18

Aja, ti sanjaš o največjih globalnih znamkah, čeprav recimo Barilla to ni.  Ampak ne glede na vse, tole kar naštevaš nima 99% držav.

Je treba biti bolj realen in tudi upoštevati čas nastanka neke znamke, ne kar vsevprek nabijati.  Vidim pa, da imaš določene probleme, zato se nima smisla s tabo pogovarjati. ‘Dijo.

Barilla JE globalna znamka in se kako. Tako kot Ferrero,itd. Vidis da nimas pojma? :)))

99%? :))) Vsaka zahodna drzava jih ima. Vzhodnoevropejci,bivsi komunisti pa itak da ne. Zakaj ze? :)) Nimas argumentov. Dijo

Tole je mislu, mi smo tud mel tak telefon, men je bil grd od nekdaj, baje višek ind. oblikovanja takrat…

Dodajam kopiran citat iz strani vala 202:

Kultni telefon Iskra Eta 80 je leta 1979 zasnoval oblikovalec in izumitelj Davorin Savnik iz Kranja.

Telefonski aparat je postal nepogrešljivi “gost” po slovenskih domovih in uradih, velik uspeh je dosegel tudi v tujini. V Kranju so izdelali več kot 5 milijonov aparatov Eta!

Ob 40-letnici Vala 202, spomladi leta 2012, se je takrat 82-letni oblikovalec Savnik spominjal, da so njegov dizajn zaradi slabe patentne zaščite “ponaredili”  v mnogih državah, ponosen pa je na številne nagrade, telefon Eta se je znašel tudi v zbirki legendarnega muzeja MoMA v New Yorku.

Poglejte si motorčke Solifer, ne vem zdele, al so Finski al Nizozemski…gor je tomos mašina od slc 15(predhodnjih Bt-jve).

V tujini se je tržil med drugim tudi Tomos AT, nek čuden mix BT-ja in Atxa, znanih pri nas.

Kakšne uspehe je pa dosegal v  športu?

Dodam nekaj splošno znanih podatkov, sicer bolj znanih motorističnim (Tomos) fanom, kar    sem bil tudi jaz…

Tomos D6

Masa (motorja): 55kg
Motor: dvotaktni Tomos, vodno hlajen
Prenos: 6 prestav
Moč motorja: 13,37 KM na zadnjem kolesu (13,500 o/min)
Max. hitrost: 175,6 km/h

Mednarodna motociklistična zveza je za sezono 1969 omejila najmanjšo dovoljeno težo dirkalnih motornih koles na 60 kg in največje število prestav na 6. Temu so se v Tomosu prilagodili z razvojem novega dirkalnega motornega kolesa D-6-S. Tomosova ekipa je z novim dirkalnikom nastopala na državnem prvenstvu Jugoslavije že leta 1968, leto kasneje se je udeležila tudi dirk za svetovno prvenstvo. Italijanski voznik Gilberto Parlotti je z njim leta 1969 in 1970 osvojil italijansko državno prvenstvo. Prav tako je leta 1970 Tomos osvojil naslova državnih prvakov v cestnohitrostnih motorističnih dirkah Švedske in Finske (D6-st.24 do Cross Senior…

Bo šlo?N

Nisem zagovornik juge, samo tko zanič pa spet ni blo. Heba je bla železna zavesa, ja…zato je bilo nabora izdelkov iz zahoda malo oz skoraj nič…al si se pa zmogu znajt…

Kot že nekje napisano, pri naši hiši je bil projektiran pomivalni stroj že leta 75…vrtel e je od kar pomnem, sicer samo ob ,,nedeljah”, bil pa je znamke Zanussi…kolikor pomn še  kot škorc, mi je blo zanimivo, da se je spodnja košara s posodo vrtela mimo curkov vode, ne tko k kasnej, k so jih nardil na 2 ventilatorja..no to lih  ni za v to temo, ampak…

K pravte da ni blo…pa niso bili moji nobeni partijski veljaki…

Ja je bil minus, če si mel prevelko bajto, so ti nacionalizirali(po vojni???)…to so dedku…se je pa dalo  kasneje na  lažji način priti do stanovanja ali hiše…

Oče je pravil, da so mu 77ga ponujal nov služben stanvanje v šiški, pa je reku, da ne rabi, saj so začeli hišo….

Sej je reku, da mu  je blo čez par let žal…(bi loh prodal al pa oddajal).

Ni blo, ja.

Še to, kosilnica letnik 74 ali 76, homelite-motor briggs and stratton; kupil dedi…mama je mogla navodila iz angleščine mu takrat prevest…

kokoši, 30.07.2021 ob 23:32

Anonimno 1064, 30.07.2021 ob 23:12

Kokosi,si sam priznal da si mozgansko moten. Poglej zgoraj 🙂

P.s. v zivljenju nisem se videl nobenega s tako oprano glavo pa sem bil celo v S. koreji.

Si reven in boln. Raje usmerjaj energijo drugam ne pa da obujas lazne spomine o propadli jugi.

Itak vse to so lažni spomini in glede Tomosa in glede Iskre in glede tega da smo otroci dobivali računalnike in videorekorderje in da smo dobili vsaj 15 daril za december, da so nam plačavali luksne kempe v katerih smo zastonj bivali in se v njih zvečer zabavali nad veličastnimi predstavami, pa da je moja babica iz amerike v Jugoslavijo pobegnila. Pa da se je v hollywoodskih fimih gledalo slovenske izdelke ki so bili dosežek jugoslovanske tehnologije, se mi je vrjetno sanjalo. Vse to se je porodilo iz moje šhizofrenične glave.

Zdaj se pa pomiri. 🙂

Pa sej si ga čisto razsul reveža, pusti mu dihati no.. heh

In koliko tega je iz 20-milijonske države? Nič, ker brez zaledja ne moreš take stopnje doseči in te pač prej pokupijo in preimenujejo, pa gre znamka adijo.

Še dobro, da niste naumili, da je bila juga zanič, ker ni imela interneta, ko ga še američani niso imeli.

Anonimno 3757, 30.07.2021 ob 19:21

:)))))))

Ocitno ne razumes.

Jugo izdelki so bili dobri za kugo. Izven so jih smatrali za smeti!!

Iskra izumil patent za telegon?

Kateri???? Vir! Pa smo zopet tam. Bo izginil.

Tomos NI odpiral nobene tovarne na zahodu!!! Nobene.

Ampak res; zakaj stalno lazes in si nekaj izmisljujes?

Poslji link o videotekorderjih,o Iskri in o Tomosu. Hvala

krele janšistično, o proizvodnji Tomosa na Nizozemskem se je dosti pisalo.  Ne spomnim se pa dobro, če so res začeli z proizvodnjo..

Sicer je bila juga zgrešena država in dejstvo je, da smo bili reveži proti zahodu, istočasni pa bogati proti vzhodu Evrope ampak nas je  še kar nekaj na tem svetu, ki nismo imeli filinga, da živimo v d—slaviji kot ta kreten od avtorja.

spodaj imaš omenjeno proizvodnjo Tomosa na Nizozemskem

———————————————–

“Slovenski tomos je poceni, robusten in retro. Če ga vozite, hočejo vsi, ki vas vidijo, postati vaši prijatelji,” je pred petimi leti novinar londonskega časnika Guardian opisal moped iz Kopra, ki se zadnjih 60 let ni veliko spremenil. Tomos je poleg tovarne v Kopru in na Nizozemskem dvokolesnike sestavljal tudi v Gani. Tomose, ki so jih z lastno glavo snovali v koprskem Inštitutu Tomos, so izdelovali in izvažali v te države, strašno priljubljeni pa so tako ali tako bili po vsej nekdanji Jugoslaviji. V njej so podobno kot v deželah Beneluksa dobili kultni status. Tomose poznajo tudi čez lužo, v Združenih državah Amerike, pa v Španiji, Madžarski in v skandinavskih državah. “Tam so jih imeli radi, saj so Tomosovi zanesljivi motorji brez težav odlično delovali tudi v njihovem hladnem podnebju,” poudari Stevo.

Popay npr, 31.07.2021 ob 07:36

krele janšistično, o proizvodnji Tomosa na Nizozemskem se je dosti pisalo.  Ne spomnim se pa dobro, če so res začeli z proizvodnjo..

Sicer je bila juga zgrešena država in dejstvo je, da smo bili reveži proti zahodu, istočasni pa bogati proti vzhodu Evrope ampak nas je  še kar nekaj na tem svetu, ki nismo imeli filinga, da živimo v d—slaviji kot ta kreten od avtorja.

spodaj imaš omenjeno proizvodnjo Tomosa na Nizozemskem

———————————————–

“Slovenski tomos je poceni, robusten in retro. Če ga vozite, hočejo vsi, ki vas vidijo, postati vaši prijatelji,” je pred petimi leti novinar londonskega časnika Guardian opisal moped iz Kopra, ki se zadnjih 60 let ni veliko spremenil. Tomos je poleg tovarne v Kopru in na Nizozemskem dvokolesnike sestavljal tudi v Gani. Tomose, ki so jih z lastno glavo snovali v koprskem Inštitutu Tomos, so izdelovali in izvažali v te države, strašno priljubljeni pa so tako ali tako bili po vsej nekdanji Jugoslaviji. V njej so podobno kot v deželah Beneluksa dobili kultni status. Tomose poznajo tudi čez lužo, v Združenih državah Amerike, pa v Španiji, Madžarski in v skandinavskih državah. “Tam so jih imeli radi, saj so Tomosovi zanesljivi motorji brez težav odlično delovali tudi v njihovem hladnem podnebju,” poudari Stevo.

Super pa ste pojasnili debilu, kar mi ni verjel.

“Popay”,

vem kako je Tomos priljubljen v zahodni Evropi in ameriki, enkrat sem gledal dokumentarec o njegovih oboževalcih na zahodu.

Drgače pa je ta moten psiho, ki pod različnimi vzdevki nabija BTDT. Pred mesci sem ga zhebu, pa mu dal vedeti kakšen kreten moten brez živlenja je in od takrat je opustil vzdevek BTDT in nabija pod tisočimi vzdevki vsak dan tu po forumu in se vsake tok časa do časa spusti vame, na pamet poznam njegove fraze, njegove čudne reakcije, neumnosti in frustracije s katerimi je obseden. Ni ga težko zgrešiti pa čeprav je večina njegovih sporočil brezveznih. Že prej kot BTDT je nabiju da ma tri firme in posluje v tujini, zadnjič pa se je pod enim vzdevkom hvalil da ima plačo čez 5.000 evrov in da pozna poslovne skriuvnosti slovenskih podjetij itd. Že Viharni Jezdec se domislno norčeval iz njega in ga provociral, in potem je opustil svoj vzdevek in še vedno vsak dan nabija po forumu. Uglaunem on je eden najbolj motenih posamznikov na kar sem jih naletel, še sreča da ga ne poznam osebno. Je mel pa vedno hodo sovraštvo proti Jugoslaviji in obožuje in občuduje Ameriko, kjer “ima” poslovne veze. Je pa južnak, ki skuša svoj občutek manjvrednosti prekriti z tem, da obvlada slovensko slovnico in se stalno dokazuje kako zelo slovenec je. Isto kot bi počel v ameriki, ko bi se trudil biti bolj američan od američanov. Nima karakterja, nima osebnosti še sam ne ve kdo je. Samo pomilovanje se lahko čuti do njega.

Fantje,ne pretiravat.
Ko smo hodili iz Ajdovščine v staro Gorico po nakupih s Tomosom,so se nam tam res vsi smejali. Tam so imeli prave in lepe motorje.
Zastopim čustva,mladost in podobno a primerjat Jugoslavijo s zahodom je kot primerjat Ferrari s Yugotom.

“kaj ti sanjaš”,

Res opazu si da ima določene probleme? 🙂 Ma jih in to hude. A nise prebral, preletel cele te teme in mi povej če ni ta človek moten? Mislim, da ne rabiš psihološko podkovanega strokovnjaka, da opaziš da je večino, če ne vsa ta sporočila sovražno naravnana, do Jugoslavije napisala ista oseba. Zato pa je paranoičen in drugim očita da so jaz.

Že tri tedne tu odpira teme o Jugoslaviji in nabija o njej samo zato ker je mene zalotil, da sem si v eni temi pisal o Jugoslaviji, takoj me je šel napasti pod različnimi vzdevki in zdaj že tri tedne teži s tem.

Mi smo v Jugoslaviji o lepih oblekah, motorjih,avtih lahko samo sanjali.
Oče je naročil Zastavo 101. Ni je dočakal.

Se ne more primerjat Jugoslavijo s zahodom. Zahodne države so bile industrijske že ko se je v Jugoslaviji prevažalo s osli in konji. Jugoslavija je bila ruralna država.
Po vojni je Jugoslavija dobila ogromno kreditov s strani ZDA in Rusije. S tem denarjem je komaj po vojni začela gradit. Tako,da je bila vedno desetletja za zahodom. To se pozna še danes.Slovenija dosega komaj 68% EU povprečja v razvitosti.
Družbeni sistem pa ki je bil v Jugoslaviji je bil nevzdžen. Ljudje so mislili,da imajo vse zastonj,v resnici pa je bilo treba tiste kredite vračat in brez prave industrije,brez izvoza,itd je bilo to nemogoče.
Nisem pristaš Slovenije (bil sem vedno za eno tesno povezpvanje samostojnih ex Ju držav) a življenje je sedaj neskončno boljše;bodisi materijalno kot glede svobode,pravic in tako naprej. Tudi jaz pogrešam tiste čase a samo iz enega razloga: bili smo mladi!

Sanje517, 31.07.2021 ob 10:07

Se ne more primerjat Jugoslavijo s zahodom. Zahodne države so bile industrijske že ko se je v Jugoslaviji prevažalo s osli in konji. Jugoslavija je bila ruralna država.
Po vojni je Jugoslavija dobila ogromno kreditov s strani ZDA in Rusije. S tem denarjem je komaj po vojni začela gradit. Tako,da je bila vedno desetletja za zahodom. To se pozna še danes.Slovenija dosega komaj 68% EU povprečja v razvitosti.
Družbeni sistem pa ki je bil v Jugoslaviji je bil nevzdžen. Ljudje so mislili,da imajo vse zastonj,v resnici pa je bilo treba tiste kredite vračat in brez prave industrije,brez izvoza,itd je bilo to nemogoče.
Nisem pristaš Slovenije (bil sem vedno za eno tesno povezpvanje samostojnih ex Ju držav) a življenje je sedaj neskončno boljše;bodisi materijalno kot glede svobode,pravic in tako naprej. Tudi jaz pogrešam tiste čase a samo iz enega razloga: bili smo mladi!

Sanje 517

Želim ti, da si še enkrat mlad, pa da te starši z postavijo z 18 leti na cesto, nobenga podedovanga stanovanja, nobene mansarde v hiši staršev, nobene pomoči pa bi te videli pametnjakovič če bi rekel; da ni ničesar pogrešati pri jugoslaviji ker je danes lepše biti mlad. Ti pametnjakovič.

“življenje je sedaj neskončno boljše;bodisi materijalno kot glede svobode,pravic in tako naprej.”

To pa, ja. Predvsem svoboda in pravice. Svoboda gibanja v zaprti občini do policijske ure; svoboda združevanja v krogu lastne družine; pravica do nošenja maske v zaprtih prostorih, pravica izbere med cepivom in (kmalu samoplačniškim) testom; pravica upoštevanja odlokov, ki se menjajo vsak teden, svoboda trga in poslovanja lokalov, dokler jih oblast svobodno ne odloči zapreti itd itd.

DraganSaljevič, 31.07.2021 ob 09:55

Mi smo v Jugoslaviji o lepih oblekah, motorjih,avtih lahko samo sanjali.
Oče je naročil Zastavo 101. Ni je dočakal.

Razloži kako naj bi bili meli lepe obleke,avte,motorje in ostalo ko je bila povprečna plača današnjih 50 Evrov. Imeli smo osnovne stvari.Nobenega luksuza,daleč od tega a revnih in klošarjev ni bilo. Bili smo pa zato v rokah partije.
https://siol.net/novice/slovenija/mnogi-ne-morejo-verjeti-kako-zelo-nizke-place-smo-imeli-ko-smo-zapustili-jugoslavijo-555207

Js sem noč preživel s kolegi in v pogovoru z lepimi neznanci zdaj pa grem spat in bom pustil BTDT-ju da tu gor dežura in manipulira pod različnimi vzdevki. 🙂

Žal mi je za vas, da ga niste brali kot BTDT-ja, ker če ga bi, bi razumeli kakšna psihoza se tu gor izvaja s strani tega motenega posameznika, ki je tu prisoten 24 ur in operira s tisoč vzdevki. Malo bolj poglobljeno in pozorno prebirajte sporočila in boste znali povezati, da so od iste osebe.

Sanje517, 31.07.2021 ob 10:23

Razloži kako naj bi bili meli lepe obleke,avte,motorje in ostalo ko je bila povprečna plača današnjih 50 Evrov. Imeli smo osnovne stvari.Nobenega luksuza,daleč od tega a revnih in klošarjev ni bilo. Bili smo pa zato v rokah partije.
https://siol.net/novice/slovenija/mnogi-ne-morejo-verjeti-kako-zelo-nizke-place-smo-imeli-ko-smo-zapustili-jugoslavijo-555207

In spet znova in znova. Nikoli se ne konča. Kaj si mogel nalepiti sličen link kot na prvi strani?

Vidim pa, da ko se te postavi na svoje mesto se potegneš nazaj in ponovno začneš pisati bolj nedolžno in manj zajedljivo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close