Najdi forum

Drago

Kako je prav?

Dragu ali Dragotu sem podalal roko.

Hvala, Maja

Pravilno je Dragu, čeprav se meni bolje sliši Dragotu, tako kot Markotu. .

A morda kdo ve od kje oz. iz kakašnih razlogov je nastalo to, za mene skrajno butasto pravilo. Namreč: Drago, Draga, Dragu … ali Marko, Marka, Marku … ali Mirko, Mirka, Mirku … Poleg tega mi ne gre tudi Klemen, Klemna, Klemnu …

Te stvari se mi zdijo povesm nenaravne. Ali kdo ve, kdo je postavil ta pravila. Je bil mogoče Toporišič. Sicer mu gre vse priznanje, a tu in tam ga je pa le malo mimo vžgal.

LP

T.

Mislim, da Toporišič nima prav nič pri tem, on je sicer v življenju veliko naredil (vmes tudi kakšno traparijo :), a star je šele (že) 80 let – slovenščina je precej starejša od njega.

razlaga za to je v spodnji temi, kako se sklanja Lino

Že mogoče. Meni pa se zdijo nenaravni tvoji predlogi. Zvenijo mi kičasto.

Glede kičavosti bi se seveda dalo razpravljati. Zame je recimo Marjetka ali Marjetica veliko bolj kičasto kot Markotu. Sicer pa imajo vsake oči svojega malarja.

Kot smo pred časom enkrat že ugotavljali gre pri tem tudi za povsem praktično vprašanje.

Včeraj smo z Markom in Lukom šli na pijačo in tam srečali Draga.

Vprašanje: kako je ime mojim prijateljem?

Marjetke, Marjetice brez zamere.

LP

T.

ah napisal:

> Poleg tega mi ne gre tudi Klemen, Klemna, Klemnu …

Morda zato, ker se sklanja Klemen, Klemena, Klemenu … 🙂

Ne vem, lani enkrat je o KlemEnu že bilo govora, in kolikor se spomnim je obveljalo za pravilno Klemen, Klemna, …

Pravzaprav je Klemen nekakšna izjema, saj pravopis predvideva obe možnosti.

ah, vidim, da si pristaš Gradišnika :))

Kaj pa Karin?

Zanjo pa še ne vemo, čigav pristaš je 🙂

za večino imen (in tudi drugih besed) pove, kako jih sklanjati.

Zanimivo, hvala.

Dragu

da o sklanjanju imena TILEN ne izgubljam besed. Sem že na drugem forumu pisala, in sklanjanje kot je tilen, tilena, tilenu….mi postavi dolge lase pokonci!!!!!!!!!!!!!!
lp

New Report

Close