Najdi forum

Draga Hrvaška

Kalamari s pomfrijem je preseravanje?
[/quote]

Ni preseravanje, ampak sem hotel povedati, da, če kuhaš sam veliko privarčuješ.

Turizem je načeloma luksuz, nekaj, kar si privoščiš ko imaš višek denarja in temu primerno te vsi, ki se s turizmom ukvarjajo, poskušajo olupit. Podobno kot pri organizaciji poroke, ko se ve, da denar je in hoče vsak čim več pobrat in se vse, ampak res vse, preplača.
Če vas moti ta miselnost, da za svoj denar ne dobiš toliko kot bi moral, potem se preprosto ne it turista. Tista komunistična logika sindikalnega turizma je že zdavnaj preživeta in na zahodu niti nikoli ni živela. So bolj razvite države od nas, z višjim standardom, pa tam vsi ljudje ne hodijo na neke silne dopuste in se špilajo turiste. Po zakonu mora imeti delavec toliko in toliko prostih dni, ko ne dela. Noben zakon pa ne določa, da jih mora preživeti kot turist, ali pa da morajo otroci nujno na morje itd. Ogromno ameriških otrok ni nikoli videlo morja, pa ni konec sveta. Tudi odrasli se vsako leto ne namakajo v morju in pijejo kavice po turističnih cenah. Če ti je predrago, se tega enostavno en greš in konec zgodbe.

Ni preseravanje, ampak sem hotel povedati, da, če kuhaš sam veliko privarčuješ.
[/quote]

Čudno je to, enkrat napišeš preseravanje potem praviš da ni preseravanje…odloči se že.

HR je je cenejši se.kret in plac za koz.lanje, kot kjerkoli na svetu ☺

Se popolnoima strinjam, zato se kot turist odločam, da hodim na destinacije kjer za svoj denar dobim več In to vsekakor ni Hrvaška.

Samo za primerjavo – letošnje cene iz Grčije (otok Krf, kraj Ipsos):

pita gyros + 1 pijača (pivo ali kola ali fanta ali sprite) = 4,00 – 4,50 EUR

glavna jed (gyros ali souvlaki/ražnjiči ali mousaka ali pastitsio ali špageti ali kaj podobnega)
+ pijača (pivo Alfa ali Mythos, ali kola/fanta/sprite) + mala solata = 10 EUR

pizza od 7-9 EUR, razen Margherita po 6 EUR

Čudno je to, enkrat napišeš preseravanje potem praviš da ni preseravanje…odloči se že.
[/quote]

Preseravanje v toliko, ker so bili kalamari po 90 kuna. V kakšni drugi restavraciji, beri, ne na plaži, bi bili po 70. Zato preseravanje.

glavna jed (gyros ali souvlaki/ražnjiči ali mousaka ali pastitsio ali špageti ali kaj podobnega)

[/quote]

Tudi v Grčiji cene sezonsko precej nihajo. Na začetku julija so nekaj čisto drugega kot sredi avgusta. Ampak jih nekako turisti lažje plačajo, ker so bolj zadovoljni s ponudbo in struktura gostov je drugačna.

Preseravanje v toliko, ker so bili kalamari po 90 kuna. V kakšni drugi restavraciji, beri, ne na plaži, bi bili po 70. Zato preseravanje.
[/quote]

Ok, pač ne razumeš pojma preseravanje. Nič hudega, ni to za vse.

Se popolnoima strinjam, zato se kot turist odločam, da hodim na destinacije kjer za svoj denar dobim več In to vsekakor ni Hrvaška.
[/quote]

Vsak po svoje. Jaz poznam različne ljudi, od takih, ki recimo pri hrani gledajo izključno na količino in še na kakšni poroki težijo, da so po vsej tej fancy hrani lačni, do takšnih, ki bi po več sto evrov zmetali samo za to, da lahko sedijo v nekem oh in sploh kafiču z ekskluzivnim pogledom na morje in pijejo espresso za 10 evrov. To je stvar prioritet. In vedno ima človek prosto izbiro, kaj bo naredil s svojim denarjem. Se pa na vseh destinacijah, od Hrvaške do Grčije in še kam dlje, najdejo tako zelo poceni kot tudi pregrešno drage stvari. Takšno pritoževanje in zgražanje se mi zdi smešno. saj tudi ko greš na letalo, pa greš enkrat skozi vse detektorje, ugotoviš, da je plastenka vode še enkrat dražja kot na drugi strani letališča. So what? Plačaj ali pa bodi žejen!

Vsak po svoje. Jaz poznam različne ljudi, od takih, ki recimo pri hrani gledajo izključno na količino in še na kakšni poroki težijo, da so po vsej tej fancy hrani lačni, do takšnih, ki bi po več sto evrov zmetali samo za to, da lahko sedijo v nekem oh in sploh kafiču z ekskluzivnim pogledom na morje in pijejo espresso za 10 evrov. To je stvar prioritet. In vedno ima človek prosto izbiro, kaj bo naredil s svojim denarjem. Se pa na vseh destinacijah, od Hrvaške do Grčije in še kam dlje, najdejo tako zelo poceni kot tudi pregrešno drage stvari. Takšno pritoževanje in zgražanje se mi zdi smešno. saj tudi ko greš na letalo, pa greš enkrat skozi vse detektorje, ugotoviš, da je plastenka vode še enkrat dražja kot na drugi strani letališča. So what? Plačaj ali pa bodi žejen!
[/quote]

Se popolnoma strinjam. Primerljiva stroritev je v večini mediteranskih držav cenejša kot na Hrvaškem. Zato me na Hrvaškem ni več.

Ok, pač ne razumeš pojma preseravanje. Nič hudega, ni to za vse.
[/quote]

A ni to preseravanje, da za isti produkt plačaš 15-20% več, čeprav veš, da ga dobiš drugje bolj poceni. Mogoče ne v tako fensi restavraciji in ne s takim razgledom.

[/quote]

Mislim, da se v tem delu motiš. Ko gredo cene gor, sploh sezonsko, ni nikjer več poceni. Lahko govorimo samo, da je kje bolj ali manj drago.

Se popolnoma strinjam. Primerljiva stroritev je v večini mediteranskih držav cenejša kot na Hrvaškem. Zato me na Hrvaškem ni več.
[/quote]

Seveda. Samo večina jih gre na Hrvaško z avtom in so tam v 2 urah, letalo do Grčije je pa mal dražje, pa še polovice shrambe ne moreš peljat s sabo. 🙂
Pa ne zagovarjam Hrvaške, ampak gledam na to bolj kot na značilnost turizma kot takega. Jaz počitnikujem vsako leto tako na Hrvaškem kot na eni tuji destinaciji, v Evropi ali kje dlje in si res ne bi upal kar poprek nekaj trdit. Smo tudi v Grčiji že marsikaj preplačali. Da o Italiji niti ne govorim. Ampak zavedno, nihče nas ni silil, čeprav smo se potem tepli po glavi, za kakšno neumnost smo zmetali toliko denarja. Pač, živiš samo enkrat in če prešteješ vse dopuste, ki jih imaš v življenju, se res ni vredno sekirat okoli tega.

[/quote]

Nam zaupaš, koliko je stal prevoz in nastanitev, da lahko primerjamo kot celoto.

A ni to preseravanje, da za isti produkt plačaš 15-20% več, čeprav veš, da ga dobiš drugje bolj poceni. Mogoče ne v tako fensi restavraciji in ne s takim razgledom.
[/quote]

Seveda to ni preseravanje….če bi bilo tako, se vsi ljudje preseravajo.

Seveda to ni preseravanje….če bi bilo tako, se vsi ljudje preseravajo.
[/quote]

Pa naj bo po tvoje. 😉

Seveda. Samo večina jih gre na Hrvaško z avtom in so tam v 2 urah, letalo do Grčije je pa mal dražje, pa še polovice shrambe ne moreš peljat s sabo. 🙂
Pa ne zagovarjam Hrvaške, ampak gledam na to bolj kot na značilnost turizma kot takega. Jaz počitnikujem vsako leto tako na Hrvaškem kot na eni tuji destinaciji, v Evropi ali kje dlje in si res ne bi upal kar poprek nekaj trdit. Smo tudi v Grčiji že marsikaj preplačali. Da o Italiji niti ne govorim. Ampak zavedno, nihče nas ni silil, čeprav smo se potem tepli po glavi, za kakšno neumnost smo zmetali toliko denarja. Pač, živiš samo enkrat in če prešteješ vse dopuste, ki jih imaš v življenju, se res ni vredno sekirat okoli tega.
[/quote]

Letalo do Grčije ni dosti dalj časa kot avto do Dalmacije….

Dejstvo je, da primerljiva stortiev stane na Hrvaškem precej več kot drugje. Razumem pa ljudi, zakaj kljub temu hodijo na Hrvaško. Ljudje niso zmeraj se racionalni.

Pa naj bo po tvoje. 😉
[/quote]

To ni po moje, tako pač je. Preseravanje je vse kaj drugega kot ti pišeš.

Ne moreš reči, da se jaz preseravam, ker pijem pivo po 2,10 v kafiču in ne po 1,60 pri upokojencih.

Zdaj boš verjetno razumela svojo zmoto.

[/quote]

To imaš prav – stvar proste izbire.

A po drugi strani je stvar proste izbire tudi to, če gre turist, ki se pripelje s svojim avtom in je žejen/lačen raje v WC se napiti vode iz pipe in potem v lokalno trgovinico (ali prtljažnik avta) po sendvič – ali pa pizzo (oz obrok) v lokalno restavracijo.
In posledično pritoževanje lokalnih turističnih ponudnikov, da nimajo zaslužka in gost nič ne zapravi.

To je vse stvar proste izbire – a je tudi stvar uravnotežene turistične ponudbe in percepcije vrednosti.

To ni po moje, tako pač je. Preseravanje je vse kaj drugega kot ti pišeš.

Ne moreš reči, da se jaz preseravam, ker pijem pivo po 2,10 v kafiču in ne po 1,60 pri upokojencih.

Zdaj boš verjetno razumela svojo zmoto.
[/quote]

Nisem rekel, da pri upokojencih. Evo, ti povem, da na rivi, na eni ali drugi terasi, je bilo pivo od 16 – 20 – 25 kuna. Na rivi na terasi, kjer so bile terase ena za drugo. V čem je fora pol. Pač izbereš najbolj poceni. V vseh primerih je bilo pivo v steklenicah, tako, da ni bilo govora o dodajanju vode.

Nisem rekel, da pri upokojencih. Evo, ti povem, da na rivi, na eni ali drugi terasi, je bilo pivo od 16 – 20 – 25 kuna. Na rivi na terasi, kjer so bile terase ena za drugo. V čem je fora pol. Pač izbereš najbolj poceni. V vseh primerih je bilo pivo v steklenicah, tako, da ni bilo govora o dodajanju vode.
[/quote]

Izbereš lahko katerkoli od tvojih ponujenih možnosti, ampak nobena ni preseravanje….bo šlo?

Letalo do Grčije ni dosti dalj časa kot avto do Dalmacije….

Dejstvo je, da primerljiva stortiev stane na Hrvaškem precej več kot drugje. Razumem pa ljudi, zakaj kljub temu hodijo na Hrvaško. Ljudje niso zmeraj se racionalni.
[/quote]

Letalska karta stane več kot benz do Hrvaške. Če že gledaš vse skozi denar. 🙂
Večina ljudi pa na Hrvaško hodi iz drugih razlogov. Marsikdo ne govori nobenega tujega jezika razen jezike bivše Juge in se v tujini ne znajdejo. Ali pa se bojijo letal. Ali pa hodijo na Hrvaško iz nostalgije, imajo tam vikende, pavšale v kampih itd.
Meni je hrvaško morje všeč in hodim tja iz tega razloga oz. imam zaradi tega tam vikend. Ampak kot že rečeno, počitnikujemo tudi drugod in do sedaj smo vedno za tujino zapravili bistveno več kot za Hrvaško. Že samo do letališča, ker potujemo ponavadi iz tujine, Avstrija, Nemčija, Italija. Ampak na Hrvaško gremo dobesedno ležat na plažo, v tujini smo pa bolj aktivni, razni ogledi znamenitosti, galerije, izleti, najemi avtomobilov itd. Ni, da ni, denar samo leti iz denarnice oziroma kreditne kartice. Je to racionalno? Verjetno ni, pa vseeno to počnemo. 🙂 Nikoli pa ne bi šel recimo V Egipt, kamor zdaj itak ni za hodit, pa tam en teden samo na hotelski plaži ležal in se basal z all inclusive hrano in pijačo. To je brezveze. Tako po svetu potuje kufer, ne pa človek. Če že greš v tujino, jo moraš izkusit z vsemi čuti, to pa, verjemi, stane bistveno več kot Hrvaška.

Večina ljudi pa na Hrvaško hodi iz drugih razlogov. Marsikdo ne govori nobenega tujega jezika razen jezike bivše Juge in se v tujini ne znajdejo. Ali pa se bojijo letal. Ali pa hodijo na Hrvaško iz nostalgije, imajo tam vikende, pavšale v kampih itd.
Meni je hrvaško morje všeč in hodim tja iz tega razloga oz. imam zaradi tega tam vikend. Ampak kot že rečeno, počitnikujemo tudi drugod in do sedaj smo vedno za tujino zapravili bistveno več kot za Hrvaško. Že samo do letališča, ker potujemo ponavadi iz tujine, Avstrija, Nemčija, Italija. Ampak na Hrvaško gremo dobesedno ležat na plažo, v tujini smo pa bolj aktivni, razni ogledi znamenitosti, galerije, izleti, najemi avtomobilov itd. Ni, da ni, denar samo leti iz denarnice oziroma kreditne kartice. Je to racionalno? Verjetno ni, pa vseeno to počnemo. 🙂 Nikoli pa ne bi šel recimo V Egipt, kamor zdaj itak ni za hodit, pa tam en teden samo na hotelski plaži ležal in se basal z all inclusive hrano in pijačo. To je brezveze. Tako po svetu potuje kufer, ne pa človek. Če že greš v tujino, jo moraš izkusit z vsemi čuti, to pa, verjemi, stane bistveno več kot Hrvaška.
[/quote]

Letalska karta ne stane več kot benz in cestnine do Hrvaške.

Govorim o primerljivi izkušnji – če grem ležat na Hrvaško ali tujino se mi bolj izplača v tujino. Pa verjemi, da mi denar ni problem.

[/quote]

Za družino je še mogoče računica v prid Hrvaški glede primerjave avta in kart, za par pa sigurno ne.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close