DOST IMAM TE KURČEVE SOSEDE
Nobene pravice nima prati ponoči in buditi vse okrog sebe. Kar preberi si zakon. ponoči se sme prižigat električne stroje le v nujnih primerih. Noben pralni stroj ni nujen, ker nikjer ne gori in nikjer ne pušča. Pušča pa v glavah, takim kot je ona in takim kot si ti.
Peri ponoči, sam pol si zrihtej protihrupno izolacijo ali tihi pralni stroj in ne čudi se, če boš v nasprotnem primeru dobila policijo na vrata. In očitno ni moj spanec tako rahel, če zbudi tudi moje otroke in moža.[/quote]
Še vedno mislim, da pretiravaš in da svoje domače prej ti zbudiš s svojim bentenjem, kot pa tvoja soseda s pralnim strojem in sesalcem.
Ali pa živiš v lesenem bloku.
Tudi pri nas v bloku se po vertikalah vse sliši, celo hrupno je, ko sosed potegne vodo v stranišču. Ampak take zvoke normalen človek odklopi. Pralni stroj jaz ponavadi naštmam tako, da konča pranje tik preden se zbudim, jaz še svojega ne slišim. Odklopim te zvoke. Razumeš?
Tvoja soseda bo prala, ko njej paše, ti pa če hočeš imeti lažje življenje, se preseli ali pa se ukvarjaj sama s sabo, nauči se odklopiti te zvoke in nauči se spati. Ti je ena že napisala, da sters in nervoznost zelo vplivata na prenašanje sosedov.
Meni se tudi zdi, da zagovorniki nočnega miru močno pretiravate. Glede strojev je pa tako, da ti en pralni stroj morda na izvoru spušča več decibelov kot je dopustno, v sosednje stanovanje se pa ne sliši dovolj, da bi bilo to možno preganjat.
V našem bloku tudi slišim, kdaj perejo v katerem sosednjem stanovanju, ampak če bi me pa to zbudilo, bi se mi zdela pa moja krivda, ne sosedova.
Rešitve so preproste: čepki ali pa izseliotev nekam na samo. Samo an samem bodo pa sosedovi psi lajali, pa kakšen kmet bo gnojnico zlival ali pa zečel kosit ali orat pred 10.00 pa bo spet javkanje.
Moji sosedje perejo ponoči, imajo naglas televizije, imajo celo žurke. Če me kaj moti podnevi povečam glasnost na svoji tv ali si dam slušalke na glavo da ne slišim več hrupa. Če je to ko se spravljam spat itak slišim hrup le če sem čisto tiho in prav poslušam in hočem slišati ta-isti zvok. Če se vležem in hočem zaspat to tudi naredim. Ker sem po dnevu tako utrujena da zaspim v trenutku. In potem tudi ne slišim nič. In glede nato da imamo wc zraven spalnice in se bolj sliši moj pralni stroj kot od bilokaterega soseda bi bila debilna če bi šla zaradi tega prijavljat sosedo. Kot je tudi vsak ki to počne. Spati v NORMALNEM okolju ne morejo le tisti sončki katerih starši so zahtevali popolno tišino ko njihov prestolonaslednik spi. Posledice so da se zbujajo za vsak drek in težijo ostalim naokoli za vsak drek, tako kot tale avtorica.
Joj, kolk ste ene pametne. Sem prebrala vse to dolgovezenje skoz … Pa naj odmisli hrup … Pa da ni normalna … Pa da itak njih moti prenaglas televizija, pa si potem na uha dajo svojo muziko še bolj na glas …
Kake pametnjaovičke!! Čez par let, če boste tako klin s klinom zbijale, boste itak vse nagljušne in ne boste rabile nobenih slušalk, nobenih čepkov. Nič. Če vas ne bo še prej pobral kakšen infarkt.
Ja, zagovorniki nočnega miru že vejo, da hrup škodi zdravju. In če si mu preveč časa izpostavljen, so posledice lahko aritmija in srčne bolezni. Govorim o znanstveno dokazanih dejstvih.
Hrup in slab spanec povzroča tudi povišan tlak.
Tisti ki se tako hvalisate, da vas nič ne moti, dajte se zavedat, da tudi če te hrup ponoči ne zbuja, ga tvoje telo slabše sliši in zato se tudi ne naspite v redu. Morda se zaradi tega počutite slabe, utrujene itd.
Izpostavljenost hrupu ponoči bo še ne vem kako spečemu človeku čez leta in leta povzročila nespečnost in nervoznost.
Zelo pametno je pametovat, če se ne izkusi na lastni koži.
Živite morda v avtoričinem stanovanju? Ste prepričane da se ropot njene sosede sliši prav tako glasno, kot pri vas?
Pa kaj ste inženirke, vse s fakultetami in magisterijem, da ste tako pametne?
Raje si preberite kakšno literaturo in se podučite o škodljivosti hrupa, pol pa pisarite tukaj o neškodljivost vaših pralnih strojev, slušalk v učesih, muzike na ves glas, ter o odmišljanju hrupa v vaših glavah.
Pa si poglejte tol.
[/u]
ona pere ti pa nimaš vseh frnikol v glavi.Skuliraj se malo in raje kaj pospravi doma,kakor,da se tu hvališ z svojim umazanim karakterjem.[/quote]
Imam že vse pospravljeno in še celo skuhano. Sem že od 5 ure pokonci. In tudi ti bi kako zaklela, če bi te nekdo vsaki dan vrgel pokonci.[/quote]
Ona pere in sesa, ti pa ob šestih zjutraj!!! smradiš po bloku s čebulo.
TO JE ČAR BLOKOVSKEGA ŽIVLJENJA, kjer se MORAMO vsi prilagajati!!!
Enkrat pere eden, enkrat kuha eden, drugič pere, kuha, vrta, fu*a drugi, tako je življenje!
Imam že vse pospravljeno in še celo skuhano. Sem že od 5 ure pokonci. In tudi ti bi kako zaklela, če bi te nekdo vsaki dan vrgel pokonci.[/quote]
Enkrat pere eden, enkrat kuha eden, drugič pere, kuha, vrta, fu*a drugi, tako je življenje![/quote]
Jaz perem, kuham vratm ob eni pametni uri podnevi, ne pa po 23h in ob 5h zjutraj. Fukamo pa itak ne več toliko, ker smo zmatrani in neprespani. Možu niti ne vstane tolk smo zmatrani.
Nobene pravice nima prati ponoči in buditi vse okrog sebe. Kar preberi si zakon. ponoči se sme prižigat električne stroje le v nujnih primerih. Noben pralni stroj ni nujen, ker nikjer ne gori in nikjer ne pušča. Pušča pa v glavah, takim kot je ona in takim kot si ti.
Peri ponoči, sam pol si zrihtej protihrupno izolacijo ali tihi pralni stroj in ne čudi se, če boš v nasprotnem primeru dobila policijo na vrata. In očitno ni moj spanec tako rahel, če zbudi tudi moje otroke in moža.[/quote]
Še vedno mislim, da pretiravaš in da svoje domače prej ti zbudiš s svojim bentenjem, kot pa tvoja soseda s pralnim strojem in sesalcem.
Ali pa živiš v lesenem bloku.
Tudi pri nas v bloku se po vertikalah vse sliši, celo hrupno je, ko sosed potegne vodo v stranišču. Ampak take zvoke normalen človek odklopi. Pralni stroj jaz ponavadi naštmam tako, da konča pranje tik preden se zbudim, jaz še svojega ne slišim. Odklopim te zvoke. Razumeš?
Tvoja soseda bo prala, ko njej paše, ti pa če hočeš imeti lažje življenje, se preseli ali pa se ukvarjaj sama s sabo, nauči se odklopiti te zvoke in nauči se spati. Ti je ena že napisala, da sters in nervoznost zelo vplivata na prenašanje sosedov.[/quote]
tudi jaz sem nekako tega mnenja…sicer razumem in se strinjam,d a se sliši, ker sem sama tudi v bloku in res slišiš marsikaj….samo pač odlopiš…
jaz tudi slišim vsaki tretji dan sosedo/a, ki si okoli polnoči očitno suši glavo s fenom – se sliši v tistem času rahlo brnenje in tudi ko se ugasne in neha…ampak mi še na kraj pameti ni prišlo, da bi zaradi tega šla komu govoriti, da naj si glavo suši drugič…tudi pralni stroj se sliši…včasih zasplim ko že vse neha, včasih tudi vmes – ker se ne obremenjujem s temi zvoki in moj spanec ni odvisen od teh zvokov…
praviš, da imaš male otroke…poglej pri nas v bloku jih je polno…tudi jok ponoči se sliši…in to je nekaj normalnega…kaj zdaj po tvoje bi lahko sosedje zaradi pravice pred mirom in mirnim spanjem napadli te uboge družine, katerih starši že tako imajo manjko spanca, da morajo zaradi javnega reda in miru med 22 in 6 utišati svoje otroke…ali kako??? verjetno se je tudi jok tvojega otroka slišal pri drugih…
ti povem tako -še ko sem bila otrok in smo imeli praznovanje rd s sošolkami – se je ena, sicer doma v hiši oglasila, ja kaj pa je to – ob navadnem zvolu, ko je nekdo potegnil vodo – jaz tega sploh registrirala nisem…tako,d a ja se sliši samo ni toliko moteče…moje mnenje je,d a si ti prav usmerjena že prav na te zvoke in so zato zate toliko moteči..
Enkrat pere eden, enkrat kuha eden, drugič pere, kuha, vrta, fu*a drugi, tako je življenje![/quote]
Jaz perem, kuham vratm ob eni pametni uri podnevi, ne pa po 23h in ob 5h zjutraj. Fukamo pa itak ne več toliko, ker smo zmatrani in neprespani. Možu niti ne vstane tolk smo zmatrani.[/quote]
Pismo, a si ti cel dan na monu ..in še pol noči, al kaj??
Ni čudno da te dedec pol ne mara:)
Khm… Ustno opozorilo, pisno opozorilo, prijava zoper kršitelja JRM, izključitvena tožba.
V Stvarnopravnem zakoniku je v tem primeru uporaben 123.člen:
Izključitvena tožba
123. člen
(1) Če etažni lastnik ali drug uporabnik posameznega dela v etažni lastnini grobo krši temeljna pravila sosedskega sožitja ali svoje dolžnosti po pogodbi o medsebojnih razmerjih, tako, da je skupnost z njim nevzdržna, lahko etažni lastniki, ki imajo več kot polovico solastniških deležev na skupnih delih, sprejmejo sklep, da se kršilec opomni.
(2) Če kršilec kljub opominu nadaljuje s svojim ravnanjem, lahko etažni lastniki, ki imajo več kot polovico solastniških deležev na skupnih delih, sprejmejo sklep, da se vloži tožba za njegovo izključitev in prodajo njegovega posameznega dela.
(3) Sodba o izključitvi se izvrši s prodajo posameznega dela v etažni lastnini po pravilih, ki urejajo izvršbo na nepremičnine.
Lep pozdrav,
Mag dom,
Gorazd
[q.[/quote]
Dejva, zamenjajva! Sem na volji danes!
Pred kakšno urico sem šla spat, da se spočijem. In kaj misliš, da je bilo? Ja gospa je gor spet preurejala svoje pohištvo. Nekaj je vlekla. Morda kakšno omaro. Sedaj pa spet pralni stroj. Potem pa se naspi, če moreš.[/quote]
Ob 12.25 podnevi verjetno lahko dela to, mar ne?
Dejva, zamenjajva! Sem na volji danes!
Pred kakšno urico sem šla spat, da se spočijem. In kaj misliš, da je bilo? Ja gospa je gor spet preurejala svoje pohištvo. Nekaj je vlekla. Morda kakšno omaro. Sedaj pa spet pralni stroj. Potem pa se naspi, če moreš.[/quote]
Ob 12.25 podnevi verjetno lahko dela to, mar ne?[/quote]
Ja, lahko dela ob 12,25, samo to dela tudi ponoči. Si slučajno izpustila kakšen moj post?
In danes zjutraj je še pred 6. uro sesala po bajti. Pa lahko noč.
Tudi jaz mislim da je tako kot pravi ena od predhodnic, vse je v glavi namreč.
Tudi jaz imam dneve, ko me ves hrup v soseski moti, ko mi gre na živce desna soseda, ki toči vodo, ki pospravlja posodo iz pomivalca, zgornji, ki obuti tekajo po stanovanju, pospravljajo, sesajo ali pač se pogovarjajo bolj na glas….
Imam pa tudi (hvala bogu teh je veliko več) dneve, ko pač grem spat in ne slišim nič, ne desno sosedo, ne zgornje sosede, ne hrup pod oknom ne nič, s temi rečmi se sploh ne obremenjujem, ker so del mojega decibelnega vsakdana…
Če kar naprej ČAKAŠ; POSLUŠAŠ; MERIŠ; SECIRAŠ, potem jasno da boš slišala vsak premik, vsak šum, ker ga ČAKAŠ; ker se osredotočaš le na te ZVOKE.
Ena od možnosti je da se najprej poskusi skulirat, ko boš spet slišala oz. samo sebe ujela kako znova poslušaš sosedo, daj se namenoma osredotoči na kaj drugega, vsaj poskusi. PRvič, drugič, tretjič ti verjetno ne bo uspevalo, stotič pa prav gotovo da ja, temu se reče sproščanje, meditacija, preusmerjanje pozornosti, karkoli ….
Ena od rešitev je tudi ta, da enostavno stopiš do sosede in skleneš kompromis, povej ji, da te vse to tako zelo moti, in da jo prosiš vsaj to, da pred 8 zjutraj in po 11 zvečer med tednom, ne počne tega kar te moti (sesanje, pranje)……..
Tretja možnost je (poskusi najprej po vrsti) da ji takrat potrkaš z žlico po radiatorju, da ji recimo na ves glas daš radio z basi, da ji dejansko kapne, da res počne nekaj kar te moti…..
Vsekakor ti želim, da uspeš v prvem poskusu in s sproščanjem in meditacijo dosežeš svoj mir.
Jaz perem, kuham vratm ob eni pametni uri podnevi, ne pa po 23h in ob 5h zjutraj. Fukamo pa itak ne več toliko, ker smo zmatrani in neprespani. Možu niti ne vstane tolk smo zmatrani.[/quote]
NO, saj si si odgovorila že sama – neposeksanost so razlog za sitnobo, tečnobo in marsikatero drugo tegobo – pa naj bo v bloku, ali v hiši 😀
Jaz imam tudi grozne teževe z sosedi! Nisem v bloku ampak v stanovanjski hiši! Sosedje pa imajo zraven svojo hišo katero gradijo od kar pomnim, Ropot vsaki dan, sedaj pa so namestili še klimatsko napravo vizavi moje okne tako da mi neposredno piha noter trenutno ledeni zrak prav tako so vibracije neznosne. Ponoči imajo narejeno na timerje in se vsakih 5 minut izklopi in vklopi! Šel sem na stanovanjsko in vložil pritožbo dokaj hitro so ukrepali in jih opozorili ter jim dali rok da klimo odstranijo in jo namestijo na drugo stran hiše. To sedaj nestrpno čakam da bom končno imel malo počitka zvečer! No sedaj so šli še korak dlje hišo so zgradili tako visoko da so jim iz inšpekcije ter spomeniškega vrastva rekli, da morejo fasado rezat in streho znižat ker so prekrili celotno dvorišče. Danes pa pogledam zakaj mi nič sonce ne sije v sobo in kaj vidim sosedov tende je raztegnjen iz njihovega zgornjega balkona 2 metra tako da sončni žarki ne pridejo do moje okne! Prav tako so zasadili drevo ki gre točno po moji fasadi! Pogovorit z njimi se ne da enotavno me ignorirajo in grejo mimo po dvorišču kot da me ni! Tako da mi nič drugega ne preostane kot da se ponovno pritožim!
tako da @jeznakohudič razumem tvojo stisko vedi da je takšnih sosedov veliko v tej naši državi!
Tudi mi imamo “čudne” sosede. Pa smo v hiši, a je moteče.
Travo kosijo ob vikendih, ko imamo mi obiske. Pa so med tednom doma, ko bi lahko. Pse imajo spuščene, da tekajo po okolici, vseh dvoriščih. Nobeno opozorilo ne pomaga, niti prošnje. Drugi sosed ima ciprese pred mojimi okni. Sonce ne pride v hišo, fasada zelena od vlage. Inšpekcije ne morejo nič, ker za zeleno ograjo ni normativov, čeprav je visoka 5 metrov, pa še kar puščajo v višino. Njihova drevesa izpodrivajo mrežasto pleteno ograjo, ki je tik na meji (že od pamtiveka), vmes med ograjo in drevesi je na njihovi strani visoka trava, zemlja,… saj ni možnosti urejanja, ker so ciprese prevelike, na mojo zemljo pa ne upajo, ker mi skozi klubujejo in ne vprašajo. Skratka – nikjer ni enostavno, povsod so “biseri”, ki delajo zdraho.
In potem se čudijo, da smo ljudje nestrpni. Ma, neka pravila bi morala biti, pa še tam kjer pravila so, jih nihče ne upošteva, niti ne kaznujejo tiste, ki se jih ne držijo. In ko ljudje začnejo sami reševati, navadno je to, ko jim že poči film od vsega, teče kri, in beremo o tragedijah po časopisih.
Jaz imam pa eno vprašanje malo izven te teme. A tudi s.p-ji na črno obstajajo? Namreč jaz imam enega znanca, ki trdi, da ima s.p. Pa sem ga enkrat že prosila, če mi pride nekaj popravit pa ni hotel. Če je to njegova služba ali ni njegova dolžnost, da to dela? In ni hotel mi pomagat (pa saj bi mu plačala seveda), ker se je ustašil, da bi kaj zvedela, da dela na črno?
Forum je zaprt za komentiranje.