Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija DOS povezava dveh računalnikov??

DOS povezava dveh računalnikov??

Prjatli pomagite
Spet sem ga u…. Prijatelj mi je pojambral kako mora imet oba računalnika u štacun prižgana, ker kao eden brez druzga ne more na…..No pa sem mu svetoval router in bo stvar rešena. Greva kupiva routerček, nastavim vse na DHCP…in stvar krene od prve, Hura, hočem domov pa na kofi ko mu ženka zajoka, da sedaj pa blagajna ne dela. Lej ga vraga, bomo pa naredil bljižnico do tega programčka,AKA ne ne boš. Stvar ne dela pode nobenimi Winsi ampak še v dosu. Program se nahaja v datoteki AM.bat in je naštelana tako, da hoče bljižnica iz blagajne zagnat>> F: AM.bat

Ne spreminjaj zadev, ki dobro delujejo in ne povzročajo posebnih težav, posebaj če so na Windowsih in posebaj, če točno ne veš kaj delaš. Mislim, da v tem tvojem primeru ruter nič ne reši.

Zdaj pa še pomoč.
Če se računalnika vidita v omrežni soseščini, potem napravi samo mrežni pogon F: na tistem drugem računalniku.
To napraviš tako:
Odpreš omrežna soseščina, klikneš na tisto mapo, ki je v skupni rabi
Potem pa Orodja->Preslikaj omrežni pogon in izbereš črko F:, daš kljukico, da se naj vedno vzpostavi povezava, pa bo.
Drugače pa lahko v dosu napišeš tudi:
NET USE F: \\imer_računalnika\pot_do_mape_kjer_je_ta_am.bat

Pa pazi, da najprej zaženeš tistega, ki daje deljene vire v skupno rabo (ni sicer nujno, je pa zelo priporočljivo).

Če ne bo delalo, malo opiši kaj ti javlja.

Hvala Dir
Jutri zjutraj grem tja pa probam popravit, kar sem za… Veš tisto ne popravljaj dokler dela zelo drži. Samo meni ni noben povedal in jaz nisem prej pogledal zakaj so naredil povezavo kar z dvema karticama in crossower kablom. Bil sem prepričan, da pač zato, da eden šera internetno povezavo obenem se pa še vidita in lahko prenašata datoteke. O kakšni blagajni, ki dela na pisarniškem računalniku, trgovinski služi pa le kot terminal sem zvedel ko ni več delalo, čeravno sem prej spraševal samo oni tko nimajo pojma. Vedo pač kam klikne in artikel proda, zaloga se pa avtomatsko zmanjša. Tudi povezavo do interneta so uporabljal še kar klicno čeravno imajo ADSL, samo kot sem napisal oni ne vedo tisti, ki je inštaliral ADSL pa starih bljižnic ni pobrisal in potem so klikal po starem.
Zaenkrat hvala in jutri javim kako se je izšlo.

Dir, če lahko bi ti kak posnetek namizja poslal na email in boš videl kaj napiše. Stvar je pa zanimiva, zažene se z Automenu.com, ali pa AM.bat. Nekako mi je uspelo v trgovini jit na šeran disk od Pisarne in zagnat Automenu.com in sem se prijavil v program samo potem pa ni bilo zaloge..! torej je treba na vsak način pognat tisti nesrečni AM.bat?
Lp

Automenu.com je prastari program, neke vrste .bat compiler. V datotekah tip .bat namreč lahko zapišeš zaporedje MsDOS ukazov, ki se naj izvedejo. Ampak taka datoteka je tekstovnega tipa, zato vsebino lahko vsak vidi in spreminja. Program Automenu.com pa ta tekstovni del prevede v .com obliko (program), katerega lahko popravlja in vidi samo avtor, saj je zaščitena z geslom.
V datoteki Automenu.com je torej navedeno, na katerem disku in v katerem direktoriju bo program dobil podatke. Očitno imaš ti napačno nastavljeno ime diska, zato ti program sicer starta, ne ve pa, kje najti podatke.
Ne vem, kako imaš nastavljene diske na obeh PCjih in kakšna imena zahteva program. Najbolje bi bilo da pokličeš programerja in vprašaš, kakšne so potrebne nastavitve. Če je pravilna nastavitev disk F:, potem boš moral poskrbeti, da bosta oba računalnika videla disk s podatki kot F: in ne kot C:, kar je v resnici. Kako to narediš na oddaljenem PCju, ti je že napisal Dir. Na originalnem pa lahko preprosto v datoteko Autoexec.bat vpišeš vrstico:

Assign C:=F:

Shraniš popravljeno verzijo in resetiraš računalnik.

Tako bo program na izvornem PCju videl svoj disk kot C: in kot F: (kar verjetno potrebuje program). Seveda pa je vprašanje, če si menjal tudi kake nastavitve v Config.sys. Tam moraš včasih nastaviti bufferje, pa število odprtih datotek, kakšne Set-e itd……. v glavnem… programer bo najbolje vedel kaj program potrebuje in kje bo to našel….

Hvala za izčrpen odgovor.
Takole je tole, jaz sem samo crossower direktni kabel, kartica računalnik- kartica računalnik zamenjal in vmes vtaknil router. Seveda pa sem obema računalnikoma statični IP spremenil v DHCP. Tako imam sedaj router na 192.168.1.1 – pisarno, kjer je program na 192.168.1.2 in blagajno na 192.168.1.3 . Ko sem hotel zagnati na blagajni bljižnico do programa je napisal, da ne najde F:AM.bat in naj poskrbim, da bo program oziroma ime pravo in pot do njega pravilna. Potem sem v omrežni soseščini odprl disk c: ga v skupni rabi označil kot f: pognal tisti AM.bat in na blagajni dobil program. Ko pasem se prijavil in vnesel artikel, je stvar zajokala, da tega artikla ni na zalogi. Ko sem pa ta isti program zagnal v pisarni je pa pravilno kazal zalogo. Očitno ni dovolj zagnati ta AM.bat ampak še nekaj, da bo baza delala tako kot je treba. Program je bil napisan v Clipperju in v beleški piše, da dela na Nowell omrežjih, ali je microsoftovo omrežje kompatibilno z Nowell pa nimam pojma. Sem si pa skopiral vse te mape na CD tako, da ni prblem katero od datotek poslat po mailu saj so po par kilo.Aja pa še tole, AM.bat lahko pogledam z beležnico in ima samo par vrstic:
cd\
automenu
cd\

Kar očitno kaže, da zažene automenu, ampak njega se ne da videt v beležnici, oziroma so samo kvadratki.
No tole je vse, sedaj bi pa rad samo to nazaj naštimal, pa da dela in jaz ….
na kofi pa da pozabim na tole mioro.
lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close