Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Dopust

Dopust

Pozdravljeni,
že več let sem zaposlena pri istem delodajalcu za nedoločen čas. Od sredine letošnjega maja do sredine letošnjega julija sem neprekinjeno (2 meseca) na bolniški, ki ne bo več podaljšana. Z začetkom decembra letos bom predvidoma nastopila porodniški dopust.
Regres za letni dopust 2013 sem prejela, odmero dopusta prav tako, koristila pa ga še nisem. Neizkoriščenega mi je ostalo tudi še 5 dni dopusta iz leta 2012.
Ali delodajalca zdaj v obdobju, ko se vrnem na delo po bolezni pa do nastopa porodniške (torej v štirih mesecih in pol) kaj zavezuje, da:
– mi omogoči izrabo vsega odmerjenega dopusta za leto 2013, če to želim?
– mi omogoči glede na novi ZDR-1 izrabo tudi ostanka dopusta iz leta 2012, ki ga zaradi bolezni nisem mogla porabiti do 30.6.2013?
Ali je zakonsko dopustno, da na primer iz poslovnega razloga (npr. če ni ljudi, ki bi delali) navedenega ne omogoči?
Za mnenje se lepo zahvaljujem.

Spoštovani!

V skladu z ZDR-1 ima delavec pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta.
V skladu z navedenim lahko preostanek dopusta iz leta 2012 izrabite do 31.12.2013.

Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta v tekočem koledarskem letu. Letni dopust se izrablja upoštevaje potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter upoštevaje njegove družinske obveznosti. Tako se lahko zgodi, da vam delodajalec (zakonsko dopustno) odreče izrabo vsega dopusta, ker bi to ogrozilo delovni proces.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni!

Zanima me samo to: če si zaposlen za nedoločne čas in si bil letos s 14.6. upokojen, kako je z regresom za letni dopust? Je se računa v odstotkijh (sorazmerni delež) ali me pripada v celoti?

Hvala za odgovor!

Spoštovani,

09.09.2013 se mi izteče dopust za nego in varstvo otroka. Zanima me ali mi za leto 2013 pripada cel dopust in do kdaj ga moram pokoristiti ? Zaposlena sem v javnem sektorju.

Hvala za Vaš odgovor in vse dobro Vam želim….

Lepo pozdravljeni.

Spoštovani!

Pravica do regresa je vezana na pravico do letnega dopusta.
Delavec, ki mu preneha delovno razmerje med koledarskim letom in ima v posameznem koledarskem letu obdobje zaposlitve krajše od enega leta, ima pravico do 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve. V skladu z navedenim vam pripada sorazmerni del regresa.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani,

Tudi v tem primeru vam pripada ves dopust.
V skladu z novim Zakonom o delovnih razmerjih ima delavec pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close