Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Dopust za nego otroka in odpoved..

Dopust za nego otroka in odpoved..

Delodajalca sem obvestil, da bom ošel na dopust za nego in varstvo otroka ob tem mi je zagrozil z odpovedjo delovnega razmerja iz poslovnih razlogov (ukinitev delovnega mesta). Vem da zakon nekako varuje starše na dopustu za nego in varstvo otroka ampak kdaj zapadem pod ta zakon? Z dnem obvestitve delodajalca ali z dnem dejanskega nastopa dopusta. Kakšne so sicer moje pravne možnosti?

Lep pozdrav Peter

Delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi staršem v času, ko izrabljajo starševski dopust v obliki polne odsotnosti z dela. V vašem primeru gre za očitno šikano, zato bi morala posredovati inšpekcija za delo. Možno je seveda tudi (kasnejše) dokazovanje na sodišču, da ni šlo za utemeljen odpovedni – poslovni – razlog, ampak za “povračilni ukrep, ker ste se odločili za izrabo starševskega dopusta.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close