Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev dopust pri pogodbah za določen čas in regres za letni dopust

dopust pri pogodbah za določen čas in regres za letni dopust

Pozdravljeni!

Imam vprašanje v zvezi z dopustom pri pogodbi za določen čas – zanima me sledeče : v marcu sem dobila zaposlitev za določen čas. V juniju so mi jo podaljšali še za 3 mesece do sredine septembra. V pogodbi imam navedeno da mi za čas 1 leta pripada 28 dni. V kadrovski me je gospod seznanil, da glede na pogodbo za določen čas, mi pripada sorazmerno št.dni dopusta. Se pravi če sem pri njih zaposlena 6 mesecev, mi pripada 14 dni dopusta. Konca junija sem zaradi nosečnosti nastopila bolniški stalež. Tega bom imela do konca nosečnosti do novembra. Pogodba se mi izteče v septembru. Porodniško nastopim oktobra. Prosila sem za podaljšanje pogodbe za 34 dni saj z podaljšanjem pogodbe nimajo niti stroškov z menoj, saj sem že več kot 30 dni na bolniškem in stroške krije država. V podjetju mi sedaj pogodbe ne bodo podaljšali, seznanili pa so me, da gelde na to da sem v bolniškem staležu mi dopust ne pripada. Ali je to res? Kako je z prijavo na zavodu za zaposolovanje – pravice do nadomestila nimam, ker sem jo že izkoristila, bom pa na bolniškem staležu ali vseeno dobim bolniško nadomestilo ali ne?

Pozdravljeni,

za delo po pogodbi za določen čas, ki je trajše od 1 leta, Vam pripada sorazmerni del dopusta. Dopust Vam vsekakor pripada, kljub temu, da ste na bolniški.
Če Vam pripada bolniška za obdobje, ko boste prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje RS pa prosim preverite na spletnih straneh zavoda, na tistem delu, kjer govorijo o pravicah in dolžnostih brezposelne osebe, ki je prijavljena na zavod.

Oglasite se še kaj,

Daša Modic Gorjup

Zahvaljujem se vam za odgovor. Enako verjetno velja tudi za regres. Kolikor vem imam še nekaj nadur. Najboljše bo da se kar obrnem na kadrovsko službo in jih povprašam.

Kaj lahko storim v primeru da mi ničesar ne priznajo ne dopusta in ne regresa? Na koga se lahko obrnem?

lp

Bolje, da se na kadrovsko službo obrneš pripravljena:

Vkolikor si zaposlena več kot 6 mesecev (vsaj 6 mesecev in 1 dan), imaš pravico do celotnega letnega dopusta,se pravi 28 dni. Če pa manj kot 6 mesecev, pa sorazmerni del. Preveri datum pričetka in prenehanja zaposlitve.
161. člen
(pridobitev pravice do letnega dopusta)
Delavec pridobi pravico do celotnega letnega dopusta, ko mu preteče čas nepretrganega delovnega razmerja, ki ne sme biti daljši od šestih mesecev, ne glede na to, ali delavec dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega.

Dopust ti pripada, ne boš ga pa mogla koristiti, ker boš na bolniški.

Enako velja za regres, če imaš pravico do celotnega dopusta imaš tudi pravico do celotnega regresa in obratno do sorazmernega deleža.

Glede nadur vloži pisno zahtevo za preračun opravljenih nadur v delovne dneve in upoštevanje le teh v delovno dobo.

Dopust lahko koristiš samo, če ti zdravnik prekine bolniško.
Če ti regresa ne izplačajo, pisno (priporočeno s povratnico) od delodajalca zahtevaš, da poravnajo vse obveznosti. Hkrati pošlješ obvestilo na delovno inšpekcijo (pisno s povratnico). Delodajalec ima čas 8 dni od prejema zahtevka, da obveznosti poravna. Če jih ne,lahko v roku 30 dni od poteka njegovega roka, vložiš tožbo na pristojno sodišče.

Hvala za izčrpen odgovor. Nekje sem zasledila, da ti v izrednih razmerah (kot je napreimer bolniški stalež) dopust tudi izplačajo. Je to res in ali lahko v mojem primeru od delodajalca zahtevam tudi jaz?

lp

Odškodnina za letni dopust se izjemoma lahko izplača samo v primeru, ko delavcu pred prenehanjem pogodbe o zaposlitvi ni več mogoče zagotoviti izrabe letnega dopusta, zaradi okoliščin na strani delodajalca.
Zaradi bolniškega staleža pa delavec ni upravičen do odškodnine zaradi neizrabljenega dopusta, kot tudi ni upravičen do odškodnine zaradi katerega koli drugega razloga na strani delavca.

Hvala za odgovor. Danes sem dobila ponudbo da ne nekdo zaposli za tistih 34 dni preko njegovega s.p., vendar pa samo pod pogojem da mu ne bo potrebno plačati prispevkov in bolniške. Ali se bolniški stalež prekine in se odpre na novo če menjaš delodajalca in ali mora novi delodajalec nositi vse stroške oz. ali le te še vedno plača država?

lp

Bolniški stalež se ne prekine, če menjate delodajalca. Novi delodajalec krije sorazmeren del stroškov.

Daša Modic Gorjup

Lp. Trenutno dem na bolniški ali me lahko delodajalec premesti na drugo podjetje ?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close