dopust porodniška
Pravkar sem izvedela ,da mi bo dopust za leto 2007 propadel.Porodniško sem nastopila 7.7.2007 in ko sem prosila da prekinem bolniško in koristim dopust seveda nato v porodniško,mi tega niso dovolili.
Delat grem z 6.7.2008 in mi propade 28 dni dopusta,ali mi ga morajo plačati glede na to,da mi oni niso dovolili prej koristit.Sdaj se vsi delajo nevednike.
165. čeln:
Letni dopust se izrablja upoštevaje potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter upoštevaje njegove družinske obveznosti.
Glede na to, da si bila v bolniški, si morala imeti razloge – zdravstvene. Dopust pa ni isto kot bolniška, zato ni lepo od tebe, da tipkaš, da ti ga niso dovolili koristiti. Če te ni bilo v službi, si tudi dopusta enostavno nisi zaslužila.
Če bi ti ugodili, bi bila to zgolj njihova dobra volja.
lp,
m
Dumek, ne razumi mojega pisanja kot provokacijo.. Ti tipkam iz izkušenj. Predvidevam, da si bila v bolniški dalj časa in če bi ti zdravnik zaključil bolniški list pred PDP zato, da bi lahko koristila dopust, bi imel delodajalec vse možnosti, da zdravnika toži. Zato sem ti prej poslala člen, ki govori zakaj se letni dopust izrablja.
Ravno zaradi tega ponavadi nosečnice prvo pokoristijo dopust, nato pa gredo v bolniško.
Je pa res, da ti dopust pripada in še vedno imaš možnost, da ga porabiš – da predčasno zaključiš porodniško tako, da ti do 30.06.2008 uspe pokoristiti stari dopust. 😉
Lahko pa greš tudi do kakšnega odvetnika, vendar v tvojem primeru žal ne boš nič dosegla – edino če ti niso plačali regresa, jih lahko iztožiš vsaj za to.
lp,
m
V firmah se ponavadi prakticira to kar sem jaz predlagala,sej te nisem vzela kot provokacijo ampak jezna sem ,da moram vedno vse popuščat vzeli so mi nadure,da o tem sploh ne govorim da nimamo časa za malico se pravi jo dostikrat nimam sedaj sem pa še ob 28 dni dopusta,ne vem sam ne zdi se mi fer.
To razumem.. In glede na to, da boš 12 mesecev na porodniški, predvidevam, da boš rodila 3. otroka in te vse to še bolj jezi! Mene bi tudi!
A z delodajalcem se ne da dogovoriti, da bi ti odvzeli le 10 dni starega dopusta, ostali del pa ti dovolili koristiti, ko se vrneš (čeprav je v tem primeru zakon na njihovi strani)? Poznam namreč podjetja, ki tudi to prakticirajo – so pa zeeeeeeeeelooooooooooo redka! 🙂
lp,
m
Ma ne je taka firma ,ki bi prej kaj vzela kot dala.Sm pa brala da ,če sem bila v porodniški(dopust za nego otroka) mi ne smejo vzeti tistih 12 dni.
Ma najbolje bo ,če grem na inšpektorat vprašat, mojim nadrejenim se niti ne ljubi ubadat z mano so me kr nahiter odslovil.
Rodila sem pa 3.otročka 2.8.2007 in res sem bila v bolniški dolgo saj mi niso dali lažjega delovnega mesta in sem kar kmalu začela krvaveti tako ,da imamo srečo za našo 3. sončico.
Forum je zaprt za komentiranje.