Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev dopust po porodniški

dopust po porodniški

Pozdravljeni,

konec julija 2010 začnem s porodniškim dopustom, ki se nato nadaljuje z dopustom za nego in varstvo otroka. Zanima me, kako je z dopustom, ko se vrnem v naslednjem letu meseca julija nazaj na delo. Mi pripada polni dopust ali le sorazmerni del? V letošnjem letu predvidevam, da mi pripada dopust v celoti. Hvala za odgovor.

V letu 2011 pripada poln dopust za leto 2011.

Tudi letošnji dopust, torej za 2010, pripada poln (seveda ob pogoju, da ste v delovnem razmerju več kot 6 mesecev).

Obe leti pa tudi pripada poln regres!

1234s,

Po izkušnjah vem, da delodajalci zelo neradi priznajo celoten dopust, če je odsotnost trajal več kot 6 mesecev v koledarsekm letu. Priporočam ti, da se po nasvet obrneš k odvetniku, ki ti bo v primeru težav pomagal.

Sicer na trgu obstaja zavarovanje, ki ti krije vse odvetniške in sodne stroške v primeru spora z delodajalce. Mesečna premija je minimalna – 7,99 EUR, pa še 1 brezplačen nasvet odvetnika je vključen vsak mesec za katerokoli področje.

Sama sem imela že 2 primera, ko sem uporabila zavarovanje. Pa še svetujejo ti pri izbiri odvetnika! Po nasvet pa se obrnem večkrat – zaradi občutka varnosti in sigurnosti.

Stvar deluje kot obljubljajo. Pomembno je, da imaš zavarovanje sklenjeno pred sporom.

Skleneš lahko na: [url=http://akcijatv.arag.si/]www.ARAG.si[/url]
Lep pozdrav,
Nuša

Popravljem link: http://akcijatv.arag.si/[/url]

lp

Nuša

Hvala vam za vse odgovore.
Zanima me še nekaj. Ali je dopust za nego in varstvo tretjega otroka kaj daljši od običajnega dopusta za nego prvega oz drugega otroka (9 mesecev).Sedaj namreč pričakujem tretjega otroka. Prva dva sta stara manj kot 7 let in oba obiskujeta vrtec.

Nuša, prosim, da ne zavajaš
Po izkušnjah vem, da delodajalci zelo neradi priznajo celoten dopust, če je odsotnost trajal več kot 6 mesecev v koledarsekm letu. Priporočam ti, da se po nasvet obrneš k odvetniku, ki ti bo v primeru težav pomagal.

Zakon namreč jasno govori:

161. člen ZDR 2002
(pridobitev pravice do letnega dopusta)

Delavec pridobi pravico do celotnega letnega dopusta, ko mu preteče čas nepretrganega delovnega razmerja, ki ne sme biti daljši od šestih mesecev, ne glede na to, ali delavec dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega.

163. člen ZDR 2002
(izraba letnega dopusta)
(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.
(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.
(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem
mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom.
(4) Delavec, ki dela v tujini, lahko v celoti izrabi letni dopust do konca naslednjega koledarskega leta, če je tako določeno s kolektivno pogodbo delodajalca.

70. člen ZDR 2007
V 163. členu se v tretjem odstavku črta drugi stavek.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close