Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev dopust po porodniški

dopust po porodniški

kmalu končam z porodniško in zanima me kdaj po zakonu lahko koristim letošnji dopust,je res da prve tri mesece ne?
vnaprej hvala za odgovore

To si je pa nekdo izmislil. Veliko mojih kolegic vzame dopust za lažji prehod otroka v vrtec. Je pa res, da si po črki zakona sam lahko izbereš le en dan dopusta na leto.

to vem in še tega moraš napovedati 3dni prej, ti ga pa ravno tako lahko zavrnejo če stem “ogrožaš” potek dela.
nikjer pa ne piše o teh 3h mesecih, šef mi je pa to dal na pladenj…
in zdaj raziskujem….

To,za prve tri mesece ne vem. JE pa meni rekla šefica,da tokoj po porodniški ne mroem koristi dopusta. Mi je pa vseeno odobrila še en teden. 🙂

Pozdravljeni!

Zanima me kako je urejeno splačilom proste ure za dojenje, ki jo predvideva 193. člen zakona o delovnih razmerjih?

Izbrskala sem spodaj navedno, vendar od tu ni vidno, kdo plača to prosto uro. Delodajalec? Kdo?

Ura za dojenje je opredeljena v Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR). Ura za dojenje v zakonu o starševskih prejemkih sploh ni opredeljena, čeprav se ZDR na to sklicuje. Tukaj je nastala pravna napaka, praznina.

193. člen ZDR
(pravica doječe matere)
(1) Delavka, ki doji otroka in dela s polnim delovnim časom, ima pravico do odmora za dojenje med delovnim časom, ki traja najmanj eno uro dnevno.
(2) Pravica do nadomestila plače za čas odmora po prejšnjem odstavku se uresničuje v skladu s predpisi, ki urejajo starševski dopust

Če beremo komentar k ZDR:
“V drugem odstavku tega člena zakon glede pravice do nadomestila plače za čas odmora za dojenje napotuje na ureditev v predpisih, ki urejajo starševski dopust, to je ZSDP (=Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih). Vendar veljavni ZSDP ne predvideva takšne posebne pravice in ne vsebuje nobenih določb o pravici do nadomestila za čas odmora za dojenje med delovnim časom. Pričakovati je ustrezno uskladitev ZSDP xydxali ZDR v tej smeri. Opozoriti je treba, da je v zgoraj omenjenih konvencijah v tej zvezi jasno določena pravica do ustreznega plačila za ta čas.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close