Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Dopust po porodniškem dopustu

Dopust po porodniškem dopustu

Tasy1, LD 2013 lahko izkoristite do konca leta,torej do 31.12.2014, propadlo vam je le 2 tedna, ki ga niste uspeli pokoristiti v 2013.

Tanjab34, vletu 2013 izkoristite vsaj 2 tedna, da vam ne propade, ostalo pa drugo leto.

Hvala lepa za odgovor.
Me pa se nekaj zanima in sicer kako to da pa v zakonu o delovnih razmerjih pise natancno 162. clen 4. odstavek,da ce v tekocem koledarskem letu nisi izrabil dopusta zaradi porodniske,bolniske itd.,da ti pripada celoten dopust ki ga imas moznost porabiti do konca naslednjega leta…?
Hvala in lp

Ja tasy1 vi imate prav in ne only me, ki že ves čas navaja da ti 2 tedna propade. To se navezuje namreč na star zakon o delovnih razmerjih.

Namreč novi Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), ki je začel veljati aprila 2013, vsebuje spremembe na področju letnega dopusta.

(4) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta.

Prejšnji Zakon o delovnih razmerjih v 163. členu o izrabi dopusta pravi:

(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.
(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.
(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom.

Tretji odstavek je napotil na drugega, ki je določal pogoj, da je delavec delal vsaj 6 mesecev, za ZDR-1 sprejet aprila 2014 pa to ne velja (navedba zgoraj).

Sem imela isti primer in sem se pozanimala pri dveh odvetniških pisarnah in pri obeh dobila isti odgovor. Ker pa je bil nov zakon sprejet šele aprila lansko leto, se pravna stališča še razhajajo.

se mi je zdelo ja da nekej ne klapa=)
hvala za pomoc.

Pozdravljeni!

Smo podjetje Legas s.p., ki nudi ZAGOTOVLJENO NAJUGODNEJŠE PRAVNO SVETOVANJE.
Pravne nasvete želimo približati vsem, ne glede na njihov socialni položaj!!!

Poglejte si našo spletno stran: http://www.legas-kranj.si/
FB stran: https://www.facebook.com/legaskranj

Lahko nam pišete na: info@legas-kranj.si

V vsakem primeru govori v prid ta 4. člen za primere, da sploh ni bilo možnosti v prejšnjem letu koristiti letnega dopusta zaradi navedenih razlogov. Ker si poškodovan ali bolan lahko npr. 8 mesecev in imaš še vedno možnosti tako izkoristiti tista dva tedna. Tako da velja, če si pač odsoten in res dopusta ne moreš v predhodnem letu porabiti. In tako ne bi veljal tisti del, ki govori o izrabi dopusti za dva tedna. In si do 30.6. še vedno odsoten iz navedenih razlogov. Praktično to pomeni, da če še vedno obstaja obcija do 30. junija v naslednjem letu, da bi moral biti odsoten vsaj leto in pol, da bi potem zaradi navedenih razlogov lahko uveljavlal dopust do konca prihodnjega leta, da ti ne zapade 30.6.
Zato sama razumem, če se npr. tebi sredi leta nek dogodek zgodi in ti ostane npr. še 20 dni dopusta in ga ne moreš izrabiti do naslednjega leta do 30.6. po navedenih razlogih, ga lahko izkoristiš do konca leta.

Do 30.6. lahko tako ali tako koristiš dopust le v dogovoru z delodajalcem, lahko ti pa reče, zaradi delovnega procesa, da ga morate izkoristiti pred 30.6. ali celo do konca istega leta, če to vpliva na delovni proces. Zato je 30.6. le podaljšanja roka, ki je v skladu z dogovori delodajalca in pač ni samoumevna. In ni nujno, da se dopust začne koristiti šele ob letnih dopustih sredi leta in ob vseh praznikih, ker obstaja še prva polovica leta, kamor gre letni dopust za tekoče leto.

Porodniška ali nega sta tako nekako opravičljiva, ker porodniška ponavadi traja vsaj eno leto, bolezen ali poškodba, pa je verjetno res razhajujoča, ko bo šlo za odobritev koriščenja do konca leta. Ker načeloma letni dopust velja za tekoče leto in ne za naprej, razen v dogovoru z delodajalcem. Če se bolezen ali poškodba zgodita in do 30.6. ni možnosti, se iz tega razloga podaljša. Kar ne pomeni, da si npr. en mesec na bolniški, potem reče delodajalec da ne moreš koristiti zaradi delovnega procesa, potem bi ti pa pripadalo podaljšanje. Potem bi bil pa po možnosti spet malo na bolniški.V teh primerih, kot razumem. gre za višje sile in ne iz naslovov le kratkotrajnosti in ostalih nedogovorov.

Treba je gledati, da velja pripadajoči dopust od prvega dne v letu, ko ti pripada dopust. Zato menim, da so tu mišljene le višje sile, ko res ni nikakršne možnosti, da se izraba do 30.6. pokoristi. In je odstnost ali delovni proces tisti, ki ti tega ne zmore omogočiti. Ker v enem letu dodeljenega dopusta res ni tako težko porabiti, razen v primeru vsaj enoletne odsotnosti, ki je neprekinjena. Da bi se rok za podaljšanje koriščenja dopusta tudi podaljšal iz navedenih razlogov. V nasprotnem bi prišlo tudi že do izkoriščanja.

Pozdravljeni.
Začetek oktobra 2013 sem nastopila z porodniški dopustom, ki mi traja do začetka septembra 2014. Zanima me koliko dopusta si lahko prenesem v leto 2015? Bi se mi bolj splačalo uveljavljati del dopusta že letos decembra ali je to vseeno?
Ali mi pripada tudi kaj regresa?
Hvala za odgovor.

Oktobra 2013 sem sla bolnisko zaradi tezav med nosecnostjo, nato sem 24.12.2013nastopila porodnisko. Starega dopusta se imam 8 dni, katerega bom 4 dni skoristla se letos ker se mi porodniska iztece 24.12.2014 in ravno 4 delovni dni so do konca leta. Ostali 4 dnevi pa mi propadejo. Sedaj me pa zanima ce mi oz. koliko dopusta pripada za to leto 2014 ko sem bila v porodniski? Sicer so mi na delovnem mestu rekli da mi ne pripada dopust. In kako jim naj to dokazem? Hvala za odgovor

Pripada vam cel dopust za leto 2014. Otem ste morali prejeti tudi obvestilo do 31.3.2014.Glede koriscenja pa je takole- 2 tedna vam bo propadel, preostanek nad dva tedna pa lahko prenesete v leto 2015 in ga koristite do 31.12.2015.

Na podlagi 4. odstavka 162. člena ZDR-1 v takšnem primeru pripada cel dopust za leto 2014.

Pozdravljeni!Sem redno zaposlena,za nedolocen casZ 11.5.2015 pricnem z porodnisko-koliko dni dopusta mi prej pripada?hvala

Cel dopust itak.

Pozdravljeni, mene pa zanima naslednje…sem na porodniskem dopustu in me zanima naslednje..v letu 2014 nisem morala koristit dopusta. sem bila na bolniskem, sicer sem dober mesec mezmes delala vendar sem spet sla na bolnisko in tam ostala tudi do porodnega dopusta…ker sem se na porodniskem po 30 junijem me zanima naslednje…ali mi dopust propade za leto 2014?

Pozdravljeni!

Z oktobrom 2015 se mi prične porodniška. Zaradi narave dela bom morala že prej na bolniško (verjetno tam nekje julija). Zanima me, ali imam pravico do koriščenja do celotnega dopusta iz leta 2015 oz. vsaj 2 tedna ali je to le dobra volja delodajalca? Ker drugače mi ta dopust propade, saj bom do novembra 2016 na porodniški in starega dopusta ne bim mogla več koristit.

Hvala za odgovor.

Lahko koristiš dopust za leto 2015 v tem primeru do konca leta 2016, čeprav ti priporočam, da ga koristiš do nastopa porodniške, saj boš potem konec leta 2016 koristila tekoči dopust.

Pozdravljeni!

Z oktobrom 2015 se mi prične porodniška. Zaradi narave dela bom morala že prej na bolniško (verjetno tam nekje julija). Zanima me, ali imam pravico do koriščenja do celotnega dopusta iz leta 2015 oz. vsaj 2 tedna ali je to le dobra volja delodajalca? Ker drugače mi ta dopust propade, saj bom do novembra 2016 na porodniški in starega dopusta ne bim mogla več koristit.

Hvala za odgovor.[/quote

Pozdravljeni,

Pravico imate izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na info@legas-kranj.si

Pozdravljeni,

Pravico imate izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na info@legas-kranj.si

Pozdravljeni,
na porodniško odhajam v začetku julija 2015. Zanima me ali lahko celoten dopust za 2015 koristim v letu 2016, torej po koncu porodniške? Pred porodniško bi delala čim dlje in koristila še nekaj dni dopusta iz 2014. Celoten dopust za 2015 pa bi izkoristila poleti 2016, da si podaljšam porodniško, ker sredi poletja je težko dobit varstvo za otroka. Je možno prenesti celoten dopust ali ga je potrebno kakšen del izkoristit v tem letu?
Hvala in lep pozdrav!

Pozdravljeni,

Mene pa nekaj zanima in sicer to,da sem 1.12.2014 podpisala pogodbo za določen čas in sicer za 1letno obdobje,torej mi pogodba poteče 1.12.2015. 23.6.2015 bom odšla na porodniško,me pa zanima kako je z letnim dopustom in regresom? Ali mi pripadata v celoti ali samo sorazmerni del?

Prosim za vas odgovor,

Hvala

Dopust in regres, oboje sorazmerni del.

Hvala za odgovor,sam ne razumem zakaj je tako,glede na to,da se meni pogodba ne prekine.

Pogodba o zaposlitvi v tvojem primeru velja od 1.12.2014 do 1.12.2015. Pri tem porodniška ne igra vloge.

Na podlagi 131. in 161. člena ZDR-1 si upravičena do sorazmernega dela regrsa in letnega dopusta.

Se pravi za leto 2014 do 1/12 in za leto 2015 do 11/12.

Pozdravljeni,
mene pa zanima kako je s koriščenjem starega dopusta, če sem bila na bolniški od 24.2.2014 pa do nastopa porodniške 21.4.2014, nato pa na porodniški od 22.4.2014 do 21.4.2015. Ali ga lahko porabim do 31.12.2015?
Lep pozdrav

pozdravljeni,

Imam vprasanje in sicer kako je s koriscenjem dopusta iz naslednjega leta (2016)ce grem na porodnisko 12.12.2015. Naslednje leto bom odstorna do 12.12.2016.

Ali lahlo nekaj dopusta iz naslednjega leta koristim ze sedaj, preostanek pa potem ko pridem nazaj? Imam sicer se 10 dni letosnjega dopusta.

Ze v naprej hvala za odgovor!

Pozdravljeni:) zanima me,koliko dopusta mi pripada iz leta 2015 in 2016. Zaradi rizicne nosecnosti sem bila na bolniski od 15.5.2025 do 24.12.2015(v tem letu nisem koristila niti dneva dopusta),nato pa na porodniskem od 25.12.2015 in mi potece 23.12.3016.
Hvala za odgovor:)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close