Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo dopust na podlagi delovne dobe

dopust na podlagi delovne dobe

Koliko imam lahko dopusta v letu 2014.Januarja dopolnim 55 let starosti v avgustu pa 38 let delavne dobe in delam v javnem sektorju. Hvala za odgovor

Sem zaposlena v avtošoli, kot učiteljica vožnje, imam več kot 30 let delovne dobe, sem stara 57 let, delam občasno tudi nedeljo in soboto, deljen delovni čas, koliko mi pripada dopusta? Hvala za odgovor.Lp. odgovor na; suzana,travolta@gmail.com

Dopust opredeljuje 159. in 160. člen ZDR-1.
Citiram:

159. člen

(pridobitev pravice in minimalno trajanje letnega dopusta)

(1) Delavec pridobi pravico do letnega dopusta s sklenitvijo delovnega razmerja.

(2) Letni dopust v posameznem koledarskem letu ne sme biti krajši kot štiri tedne, ne glede na to, ali dela delavec polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega. Minimalno število dni letnega dopusta delavca je odvisno od razporeditve delovnih dni v tednu za posameznega delavca.

(3) Starejši delavec, invalid, delavec z najmanj 60-odstotno telesno okvaro in delavec, ki neguje in varuje otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo v skladu s predpisi, ki urejajo družinske prejemke, ima pravico do najmanj treh dodatnih dni letnega dopusta.

(4) Delavec ima pravico do enega dodatnega dneva letnega dopusta za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let starosti.

160. člen

(določanje daljšega trajanja letnega dopusta)

(1) Daljše trajanje letnega dopusta, kot je določeno v prejšnjem členu, se lahko določi s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi.

(2) Delodajalec je dolžan delavce najkasneje do 31. marca pisno obvestiti o odmeri letnega dopusta za tekoče koledarsko leto. Delodajalec lahko delavca obvesti tudi po elektronski poti na elektronski naslov delavca, ki ga zagotavlja in uporabo nalaga delodajalec.

(3) Prazniki in dela prosti dnevi, odsotnost zaradi bolezni ali poškodbe ter drugi primeri opravičene odsotnosti z dela se ne vštevajo v dneve letnega dopusta.

(4) Letni dopust se določa in izrablja v delovnih dneh.

(5) Kot dan letnega dopusta se šteje vsak delovni dan, ki je po razporeditvi delovnega časa pri delodajalcu za posameznega delavca določen kot delovni dan.

Odgovor najdete malo višje v tej temi.

Tole citiranje zakona nikomur ne pomaga. Tudi jaz imam čez 15 let delovne dobe in imam 21 dni dopusta, kar pomeni 20 dni osnovnega in 1 dan za otroka. Zanima me, če bi mi v firmi MORALI priznati tudi dopust na delovno dobo, ali je to samo njihova dobra volja in zakonsko to ni nujno. Vsi znamo prebrati, da delavcu nekaj pripada in do česa smo upravičeni, vendar je v praksi drugače. Mislim, da vse zanima kaj je za delodajalca obvezno in kaj je bonus.
Lp

Sem mislila, da bo tale stavek »Daljše trajanje letnega dopusta, kot je določeno v prejšnjem členu, se lahko določi s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi.« razumljiv.

Bom povedala po domače:

Vse kar je več od 20 dni, dodatkov na otroke, dodatkov v primeru, če ste starejši delavec, invalid, delavec z najmanj 60-odstotno telesno okvaro,… poglejte v vašo kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi. Dokler ju nimam pred seboj, lahko odgovorim le splošno in vam ne moram podati številke.
Torej poglejte na pogodbo o zaposlitvi, katera kolektivna pogodba je vaša in poglejte podrobnosti v pogodbo o zaposlitvi in kolektivno pogodbo.

Pozdravljeni!
Po poklicu sem srednja medicinska sestra, opravljam pa delo bolničarja-negovalca ker trenutno še ni delovnega mesta zame.Zaposlena sem v domu za starejše že šesto leto.Delam v treh izmenah po šest dni v tednu velikokrat tudi po enajst dni zaporedoma ali več.Leta 2009 do vključno 2011 sem imela 29 dni letnega dopusta, kasneje pa so vsem vzeli 1 dan dopusta z zagotovilom da bomo vsak mesec imeli en prost vikend.Tega se seveda ne držijo.Zanima me, če mi po šestih letih delovne dobe pripada kakšen dan dopusta več?

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Avgusta bom dopolnila 50 let. Zanima me, če bi na odločbi za dopust že morali upoštevati dodatnih 5 dni dopusta. V “moji” kolektivni pogodbi za zdravstvo in socialno varstvo v 36 členu piše : Delavcu, ki dopolni 50 let starosti, se letni dopust poveča za 5 dni.
Ali to pomeni,
1. da bom dobila dodatni dopust avgusta, ko dopolnim 50 let
2. ali bi ga morala dobiti že sedaj, glede na to, da bom v tem letu dopolnila 50 let
3. ali bom teh 5 dni dobila naslednje leto z naslednjo odločbo?

Hvala za odgovor
lp

Pozdravljeni!

Zanima me koliko dopusta pripada delavcu v gospodarstvu-31 let delovne dobe-starost 54 let?
Vsako leto namreč odškrgnejo kak dan dopusta.
Osnova je 20 dni-oziroma 4×5 dni-kako pa potem na delovno dobo in na dopolnjenih 50 let starosti?
Nikjer ne najdem oprijemljivih podatkov,po katerih bi se dalo izračunat!

HVALA!!!

Pozdravljen Doggo,
zakon opredeljuje trajanje letnega dopusta v 159. členu. Delavec ima v posameznem koledarskem letu pravico do 4 delovnih tednov dopusta, ne glede na to, ali dela polni ali krajši delovni čas. To je zakonski minimum. Torej 20 delovnih dni ob enakomerno razdeljenem delovnem času skozi celo leto, npr. 8 ur 5 dni v tednu.
Starejši delavec ima pravico do treh dodatnih delovnih dni dopusta.
Daljše trajanje letnega dopusta pa je lahko določeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi ali v splošnem aktu, ki zavezuje delodajalca, kjer so običajno predvideni še dodatni kriteriji za odmero letnega dopusta (zahtevnost delovnega mesta, delovna doba delavca, socialne in zdravstvene razmere itd.).
Da bi lahko trajanje vašega dopusta točno izračunali, bi morali pogledati še interne akte delodajalca, kolektivno pogodbo dejavnost, h kateri ste zavezani in pogodbo o zaposlitvi.
Za dodatna vprašanja sem vam na voljo :).
Lep pozdrav, Sabina

Sabina [url]https://www.facebook.com/Funkyracunovodka/[/url]

Pozdravljeni!

Zanima me ali delavcem v javnem sektorju, natančneje v šolstvu, glede na delovno dobo ne pripada dodaten dan dopusta?
Imam 18 let delovne dobe in me zanima koliko mi pripada dopusta glede na delovno dobo? Hvala

Pozdravljena Slavica,

po Zakonu o delavcih v državnih organih (ZDDO) vam pripada 22 dni dopusta. To je navedeno v 35. členu tega zakona.

Lep pozdrav,

Sabina

Pozdravljeni,

zanima me še, ali je delodajalec obvezan upoštevati vsaj eno kolektivno pogodbo stroke v kateri je, ali je to prosta izbira delodajalca.
Zanima me torej ali vsak delodajalec mora imeti kolektivno pogodbo in ali je možno, da je interna in ne zakonsko določena za stroko.
Na koncu najbolj pomembno vprašanje. Če je pogodba obvezna, ali mora vsebovati tudi člen o dodatnem trajanju dopusta glede na delovno dobo.
Se pravi ali je obvezno upoštevanje delovne dobe pri dopustu??

Hvala in lp.

Pozdravljena,
delodajalec je dolžan upoštevati kolektivno pogodbo glede na dejavnost, ki jo opravlja, v katero se uvršča po standardni klasifikaciji dejavnosti.
Kolektivno pogodbo sklenejo sindikati oziroma združenja sindikatov kot stranka na strani delavk in delavcev in delodajalke in delodajalci oziroma združenja delodajalcev kot stranka na strani delodajalcev. Zakon o kolektivnih pogodbah je sprejel Državni zbor Republike Slovenije.
Pogodba je obvezna za vsakega delodajalca, je pa od panoge odvisno, kakšna določila ima posamezna kolektivna pogodba glede na dejavnost.
Upoštevanje delovne dobe pri dopustu je potrebno upoštevati že po samem Zakonu o delovnih razmerjih ter internimi akti delodajalca, kot so sistemizacija dela, akti v zvezi z zaposlovanjem in pravilniki.
Lep pozdrav,

Pozdravljeni,

v mesecu aprilu sem se ponovno zaposlila, pa me zanima koliko dopusta mi pripada;
stara sem 53 let ,invalid s skrajšanim delovnim časom (4 ure na dan), invalid z priznano 60% telesno okvaro. V podjetju so mi namreč rekli da mi pripada 3 dni dodatnega dopusta kot invalidu, da se ne sešteva pa me zanima kakšna je razlika z invalidom ki ima npr.30% telesno okvaro in menoj ki imam 60%telesno okvaro. V podjetju pravijo da nimajo kolektivne pogodbe.
Ne razumem prav 159.člena v uradnem listu .
8. Letni dopust
159. člen
(pridobitev pravice in minimalno trajanje letnega dopusta)
(1) Delavec pridobi pravico do letnega dopusta s sklenitvijo delovnega razmerja.
(2) Letni dopust v posameznem koledarskem letu ne sme biti krajši kot štiri tedne, ne glede na to, ali dela delavec polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega. Minimalno število dni letnega dopusta delavca je odvisno od razporeditve delovnih dni v tednu za posameznega delavca.
(3) Starejši delavec, invalid, delavec z najmanj 60-odstotno telesno okvaro in delavec, ki neguje in varuje otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo v skladu s predpisi, ki urejajo družinske prejemke, ima pravico do najmanj treh dodatnih dni letnega dopusta.
(4) Delavec ima pravico do enega dodatnega dneva letnega dopusta za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let starosti.

Lepo prosim za odgovor

Lp Tanka

Pozdravljena Tanka,

če nimajo kolektivne pogodbe, upoštevajo določila zakona.

Lep pozdrav,

Jaz imam pa v pogodbi napisano 21 dni dopusta. Ali to pomeni, da imam osnovo 21+dodatke na delovno dobo in za otroka?

Pozdravljeni,

tako je.

Lep pozdrav,

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close