Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Dopust in Zakon o delovnih razmerjih

Dopust in Zakon o delovnih razmerjih

Brskam po Zakonu o delovnih razmerjih. V njem je določeno minimalno št. dni letnega dopusta , koliko pripada dni za otroke, koliko za izredne primere.
Nikjer pa ne najdem, koliko dni pripada delavcu na delovno dobo, ter delavcu nad 50 let.
Prosim za pomoč. Ali je to sploh določenov Zakonu o del. razmerjih ali je to samo v kolektivnih pogodbah? Meni je namreč rečeno, da se moram ozirati samo na ZDR.
Hvala vnaprej.

2. odstavek 159. člena gvoori o 3 dodatnih dneh dopusta za starejšega delavca, to je delavec, ki je dopolnil 55 let (oz. za ženske nekoliko manj, ker še velja prehodno obdobje).
Ostalega, po čemer sprašuješ, pa v ZDR res ni…

Po moje je odvisno od službe..mi imamo po en dan za otroka in kar precej dni (ne bom napisala koliko) za izredne delovne razmere oz. težke pogoje dela. Zraven teh osnovnih 20 ali koliko jih je že.

Po novem ZDR je samo določeno minimalnio število dni dopusta (4 tedne) za vse ostalo pa je delodajalčeva volja. Torej ne glede na delovno dobo imaš lahko samo 20 dni dopusta.

Tako je pri nas 20 dni + kar je po zakonu, nobenih dodatnih dni za del. dobo.

Poglej v kolektivno pogodbo za vašo dejavnost.
V naši klektivni pogodbi (založništvo) je:
– za vsakih dopolnjenih 5 let delovne dobe 1 dan
– otrok do dpolnjenega 15 leta 1 dan
– starejši delavec (50 let) 5 dni

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close