Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Dopust in izjava delodajalca

Dopust in izjava delodajalca

Prosim za pomoč glede dopusta.

In sicer zaposlen sem
1. pogodba, 1.3.2012 polni delovni čas do 1.5.2012
2. pogodba, 1.5.2012 polovični delovni čas do 1.5. 2013
– zaposlen kot prodajalec v vrtičkarski trgovini
– delovna doba 10 let in nekaj mesecev
– otrok nimam
– izkoristil sem že 10 dni, lani poleti

Po e-mailu sem delodajalca vprašal koliko imam še dopusta, ker me zanima in ker še nisem dobil nobenega potrdila z njihove strani.

Izjava delodajalca:…..tako, da si do sedaj koristil 10 dni dopusta. Po mojih izračunih naj bi ti ga ostalo še 8 dni.
16 dni ti pripada od marca do decembra, 2 dni na delovno dobo (mislim, da imaš že deset let). Tako, da skupaj 18 dni za leto 2012.

Zdaj me zanima ali so pravilno izračunali, ker ZDR pravi, da je minimalni dopust 4 tedne, potem je še delovna doba in morda še kaj kar nebi vedel.

Prosim za odgovor, HVALA!
lp

Pozdravljen,

ena informacija mi manjka in sicer, kje si bil na dan 28.2.2012? brezposeln ali zaposlen pri drugem delodajalcu?

lp

Zelo pomembno je, kako je bilo pred to zaposlitvijo marca leta 2012. Torej ali ste bili prej zaposleni in koliko dopusta ste tam koristili (delodajalec vam mora ob prenehanju DR dati obvestilo o regresu in dopustu).

Delavcu res pripada po ZDR 4 tedne dopusta na koledarsko leto, kriterijev za delovno dobo ZDR več ne določa, temveč so določeni s kolektivno pogodbo ali z aktom delodajalca.

Dopust se odmerja za posamezno koledarsko leto, zato sta se z delodajalcem pogovarjala le za leto 2012. Za leto 2013 vam pripada ob zaposlitvi do 1. 5. 2013 sorazmerni del dopusta v višini 4/12 (za 4 mesece). Če se boste zaposlili še naprej in bo vaša zaposlitev vsaj do vključno 1. 7. 2013, vam pripada celoten dopust (in posledično celoten regres) za 2013.

Pozdravljeni in hvala za hitre odgovore.

Na dan 28.2.2012 sem bil brezposelen. Pred tem sem bil na Zavodu za zaposlovanje od 1.12.2010 do 28.2.2011. Sem pa delal po sistemu “znajdi.se”.

Hvala, lp

Mi lahko zdaj podate odgovor? Manjkajoče podatke sem že napisal.

Hvala, lp

Za lansko leto vam bi moral pripadati celoten dopust, ker ste bili prej nezaposleni in ste bili pri novem delodajalcu zaposleni več kot pol leta.

Je pa možno, da osnova delodajalca NI 20 dni, temveč manj in potem dobite še dodatne dneve za delovno dobo ipd. Tako pridete na vsaj 20 dni (4 tedne), kar je tudi OK po zakonu. Moral bi pa vseeno gledati na celotno leto, torej celoten dopust in ne le sorazmeren.

Predlagam, da delodajalca vprašate, kako to, da je upošteval sorazmeren del dopusta, glede na to, da ste bili lansko leto pri njem zaposleni več kot pol leta.

Pozdravljeni!

Zanima me, do koliko dni dopusta sem upravičena.

Letos bom dopolnila 53 let, imam več kot 30 let delovne dobe. Delam v gostinstvu od srede do nedelje (vse sobote in nedelje ter praznike). Pri istem delodajalcu delam peto leto.

Pa še to- ali nov zakon o delovnih razmerjih ne predvideva več naraščanje dni dopusta glede na delovno dobo?

Poglej si tu 43. in 47. člen: http://www.uradni-list.si/1/content?id=107004

Zakon o delovnih razmerjih sicer ni nikoli določal letni dopust glede na delovno dobo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close