Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Dopust 5-dnevni delovnik, 4 dni v tednu + sobota

Dopust 5-dnevni delovnik, 4 dni v tednu + sobota

Zdravo

V podjetju imamo naslednji delovnik:

4 dni v tednu od pon – pet delamo po 9 ur. Nato pa še vsako soboto po 4 ure. Kateri dan je prost med tednom se določa v teden vnaprej.

1. Kako je z dopustom, gledam pri sodelavcih in ko gredo na dopust se jim označi celih 6 dni – od ponedeljka do sobote, če vzame dopust za cel teden. Po pogodbi pripada 19 dni dopusta se mi zdi.

2. Če hočem vzeti dopust za dva dni, recimo petek in sobota, bi načeloma moral biti še en dan prost v tednu, ne pa da delam od ponedeljka do četrtka, nato pa na dopust??

Menim da ta praksa ni po zakonu, če imam prav, kako to povedati delodajalcu? 🙂

Hvala za obrazložitev

Takšen delovnik je možen samo krajši čas, saj se ustvarja višek ur oz. nadure, kar pač bo.

Označi se 6 dni dopusta, saj ga moraš imeti minimalno 24 dni!

Po zakonu lahko prideta dva zaporedna prosta dneva na 14 dni, to pomeni, da je teoretično možno, da 5 dni v tednu delate, 2 dni pa imate dopust. Tu se gleda razporeditev dela, ki mora biti znana vnaprej.

Predvsem si je potrebno beležiti delovne ure in proste dni ter dopust, oz. voditi evidenco, da se potem lahko za nazaj preveri, če vse štima.

Katera panoga pa je to? Gostinstvo? Proizvodnja?

Panoga je prodaja, mislim da ne spada pod nobeno kolektivno pogodbo.

Dela se samo 4 dni v tednu in sobote vedno, brez nedelj.

Če se delajo nadure so le te izplačane posebej.

Kako če se dela 5 dni v tednu? Pa saj je vseeno, če prav razumem zakone je važno da si najmanj 4i tedne lahko na dopustu – to znese 20 dni dopusta če je 5 dnevni delovnik. Če pa grem jaz na dopust se mi zbriše 6 dni imam pa samo 20 dni dopusta, torej ne pride skupaj 4 tedne. Jaz vidim dve varianti:

1. Ali povečati na 24 dni dopusta
2. Upoštevati samo 5 dni dopusta na teden, saj je en dan tako ali tako prost (problem je ker je razpored samo za v teden naprej)

Za koliko vnaprej mora biti znan razpored dela?

Pardon. Narobe sm prebral, sm mislu, da delaš 6 dni v tednu. Ja, samo 5 dni dopusta na teden se lahko črta.

Razpored dela bi v bistvu moral biti znan za celo leto vnaprej. Potem pa lahko v primeru nepredvidenih dogodkov delodajalec začasno prerazporedi delovni čas (147. člen ZDR).

Če tega ni naredu, lahko date anonimno prijavo na Inšpektorat RS za delo, ker gre za prekršek.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close