Najdi forum

dopis

Zanima ali dopis zgleda tako:

moje ime
njihove ime
datum
dopis
spoštovani,….
jedro

ali je lahko brez spoštovani?

Nekako takole:

KDO (na desni strani pa: Kraj, datum)
(ime in priimek,
ulica s hišno številko in
XXXX kraj)

KOMU (isto)

Zadeva: prošnja za bla bla /pritožba na bla bla

Spoštovani,

uvod, jedro, zaključek,

pozdrav in podpis.

Priloge: (če seveda prilagaš kakšno potrdilo itd.)

V KDO ali KOMU lahko dodaš še pridobljene nazive, če jih poznaš, ali funkcijo v organizaciji, podjetju. Če se na kaj pritožuješ, ne pozabi navesti identifikacijskih podatkov dokumenta, na katerega se pritožuješ. Najučinkovitejše prošnje ali pritožbe so dobro strukturirane in JEDRNATE, natipkane in praviloma niso daljše od ene tipkane strani.
Glede pozdrava pa – nihče te ne more prisiliti, kaj napisati, ampak saj ti ne bo krona z glave padla, če upoštevaš tovrstni ustaljeni nagovor. Ali pač?:)

Jaz bi besedo “zadeva” umaknila – spada pod uradna besedila državne uprave. Zadeve – kot besede v poslovnih dopisih ne najdemo. Lahko pa napišeš samo naslov dopisa, kot npr.: Prošnja, Spoštovani – poudariš besedilo, podčrtaš in podobno. Če za npr. spoštovani narediš vejico, nadaljuješ dve vrstici nižje z malo začetnico.
Pozdrav na koncu dopisa se piše na desni strani. Prav tako je priporočljivo, da datum v prvi tretjini dopisa pišeš desno, vzporedno s pošto in krajem.

Prav tako upoštevaj levostičnost pike pri pisanju datuma – za piko je presledek, ničle ne pišemo.

Pozdrav,
Mojsi

New Report

Close