domači SPECULAAS ?
Hej, kuharce in kuharji, eno prošnjo imam.
Obožujem Speculaas kekse, ki jih dobiš na prodajalnih policah, delajo pa v Bjelovarju.
Nekje sem enkrat dobila recept za te kekse, ki pa niti pod približno niso bili enakega okusa.Ker sem s temi keksi ” okužila” tudi svojega sinka ( sploh so mu ušeč figurice), bi jih rada spekla doma. A ima kdo recept za te dobre kekse?
Hvala v imenu mene in mojga fantička 😉
Jaz sem jih lani delala in so bili zelo dobri, ampak čisto enaki kot kupljeni pa vseeno ne. Če te vseeno zanima recept, ti ga lahko napišem.
Mene pa zanima, če se modelčki za te kekse dobijo kje pri nas. Jaz sem lani delala kar navadne oblike, ampak bi bilo lepše če bi bili taki kot pravi Speculaas keksi.
Speculaas keksi
1 lonček moke
1/4 žličke pecilnega praška
1 jajce
1/3 lončka rjavega sladkorja
1 žlička cimeta
1/2 žličke ingverja
1/2 žličke klinčkov
1/2 žličke pimenta
1/2 žličke muškatnega oreška
1/3 zavitka masla
1/4 lončka mletih mandljev (del mandljev je lahko mlet bolj grobo)
ščepec soli
malo ruma
Iz vseh sestavin zamesi testo, ga razvaljaj na debelino priblizno 0,5 cm in izreži piškote različnih oblik. Še bolje je, če imaš modelčke za speculaas. Peci 15-20 minut pri 175 stopinjah.
V originalnem receptu je namesto pimenta kardamom (1/2 žličke), ampak jaz ga lani nisem dobila in sem delala brez. Zdaj ga imam, tako da bom poskusila tudi z njim.
Hej,imam podoben recept,le iz vecjih kolicin in dodatkom masla.Jaz seveda mimo recepta dodam se malo ingverja v prahu v en del testa.
Irena,kardamom sele da tisto piko na i.
Nimam pa lesenih modelckov.Vedno jih razvaljam in z modelcki izrezujem
razne oblike,nekaj imam tudi zivalic.Rada bi dobila lesene modelcke,da bi bili piskotki lepsi.Zgleda,da bomo morali na Holandsko! Mogoce pa kdo ve,kje bi jih dobili v Sloveniji!Ce jih kdo dela, bi bilo lepo darilce za praznike.
Prejsnji teden ja bila v Sparu v akciji prodaja s Holandske uvozenih S.piskotkov zelo poceni,poleti pa cimetovih.Saj se vcasih potrudijo!
Lep pozdrav Babi
Hej,razmisljam,da bi se na nove srecanju skupina spopadla s tem,Speculaas …
Recept
500g mehke bele moke zmesamo s
6g pecilnega praska in presejemo na desko.Na sredi kupcka
naredimo jamico.Vanjo damo
250g sladkorja
1 zavitek vanil,sladkorja
ali koscek stroka v.
2 kaplji esence grenkih
mandljev
2 nozevi konici zmletega
kardamoma
2 nozevi konici zmletih
klinckov
1 zvrhano zlicko zmletega
cimeta
2 jajci in zmesamo z delom moke v grobo kaso.
200g zelo mrzlega masla narezemo na kosce,stresemo na kaso,
potresmo s
100g olupljenih in zmletih
mandljev ali lesnikov in posujemo s preostalo moko in vse skupaj
ugnetemo v gladko testo,ki pociva pol ure
v hladilniku.
Testo tanko razvaljamo,izrezemo po fantaziji(povabite zraven otroke).Delati moramo kar hitro,da se mascoba ne topi,po moznosti v hladnejsem prostoru. Z modelcki vemo,kako je.
Peces na peki papirju 175-200C priblizno 10 minut.
To je to.Z lesenimi modelcki bi bilo res krasno.
Ker sem zgoraj uporabila nek nov stil,se bojim,da PC tega ne bo spostoval in bo vse stlacil skupaj.Bomo videli. Lp Babi
Sem vedela,od moje krasne pregledne tabele ni ostalo nic.Vse je stisnilo skupaj.
Dodajam;modelcke moramo potresti z moko.
Ne boste verjele.Ne morem odpreti steklenice Radenske.Sem naredila luknjo s skarjami in izrezala,da lahko pijem.Pokrovcek pa se vedno privit.
Res so se vsi pokrovi zakleli proti meni. Lp Babi
Babi ne boš verjela, kako jaz odpiram steklenico Donata. Tudi ne morem z roko, pa ne s cunjo. Zdaj sem odkrila odpiranje s pomočjo klešč za drobljenje orehov. Lepo jih stisnem okoli zamaška, zasukam, dovolj samo za 2mm, toliko da pride noter zrak, potem gre pa tudi z roko.
Lepe, lepe dneve ti želim v družinskem krogu. LP Daša
Joj, odvisno kako velike piškotke delaš. Jaz sem pred kratkim delala tele speculaase kar s testomatom (se mi ni dalo valjati) in mislim, da jih je prišlo kakšnih 30. Ampak nisem čisto ziher, mogoče tudi kakšen več. Ampak so keksi iz testomata malce debelejši, tako da če bi testo razvaljala in izrezovala piškotke, bi jih bilo verjetno več.
Moji niso bili še nikoli trdi. Tudi na začetku so zelo krhki. Po mojem je res treba testo na hitro zamesiti, da se maslo ne stopi preveč.
Glede začimb, je pa čisto od okusa odvisno. Nam je toliko, kot je v mojem receptu dovolj in še nisem probala z večjo količino. Najbolje bo da poskusiš, mogoče ti bodo bolj začinjeni res bolj odgovarjali.
Še to – kako velik lonček pa si uporabljala? Jaz uporabljam skodelico za čaj, ki ima volumen okoli 2,5 dl.
Forum je zaprt za komentiranje.