Domači kalčki
Mogoče lahko malo pomagam: kalčke lahko prideluješ doma iz raznih (bio)semen, ki jih streseš v steklen kozarec za vlaganje, spereš z vodo in pokriješ oz zavežeš čez redko krpo. Nato kalčke večkrat dnevno spiraš z vodo kar skozi krpo in vsakič odcediš. V dnevu ali dveh so dovolj veliki, niso pa vsi dobri, kateri so boljši, se več ne spomnim. Le poskušaj. Dobijo pa se tudi pravi kalilniki za kalčke, a je že dolgo, ko sem to nazadnje videla.
Pa lep pozdrav, Miranda
Jaz imam super kalilnik, ki ima tri nadstropja za kaljenje in spodaj zbiralnik za vodo. Narejen je iz pleksi stekla. Dobila sem ga za darilo, mislim pa da je bil nekje med 5 – 10 tisoč SIT. Semena najprej namočiš za nekaj ur (sojo kar za čez noč), nato jih spereš in natreseš v kalilnik ter zaliješ zjutraj in zvečer. Vedno uspe, nikdar mi niso splesneli ali zgnili, soja je prav tako popolnoma enostavna. Jaz kalilnik pokrijem s prtičem. Firma kalinika je SCHNITZER, kupljen pa je bil pri nas : MEDIACOC, d.o.o., Obrtniška ulica 9, 3240, Šmarje pri Jelšah. Toplo priporočam!
Jaz to delam že zelo dolgo, najprej v kozarcu za vlaganje, potem v kalilniku. Nikoli niso zgnili, razen če so bili stari in sploh niso vzklili.
Maja je napisala, da mejnava vodo – ali jih imaš v vodi? to ni dobro, treba jih je samo splakovati. Jaz jih najprej čez noč namočim v vodo, potem pa jih samo trikrat na dan splakujem.
Še glede izbora: hčeri so najbolj všeč tisti najdrobnejši iz alfa-alfe, možu iz gorčice ali redkve/repe, ki so tudi precej pikantni. Včasih jih dodajata solati, včasih naredita kar same v solati, obvezno pa k sendvičem. Kalim tudi sojo in te kalčke bodisi dodajam solatam ali pa jih na hitro popražim na olju in čeznje ubijem jajce… So res uporabna stvar in v zimskem času prava zakladnica vitaminov.
LP, Astra
Forum je zaprt za komentiranje.