Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika DOMAČI JOGURT (jogurtne kulture)

DOMAČI JOGURT (jogurtne kulture)

Ali kdo od Vas dela jogurt doma? Na kakšen način (imate kakšno mašinco)? Kje pa dobite jogurtne kulture (bacile :))?

Hvala za nasvete in lep dan
Cookie

Mašinca za jogurt se da kupit v trgovini, gre pa za lončke in podstavek, ki jih ogreva na ustrezno temperaturo. Jogurtna kultura pa živi v vsakem lončku jogurta, ki ga kupiš v trgovini. Zmešaš torej jogurt in mleko, razdeliš po lončkih, pustiš v mašinci čez noč in to je to.

Ja, tudi jaz sem delala tako (zdaj sem se malo polenila in jogurt raje kar kupim). Mislim pa, da je treba jogurt delati s prekuhanim mlekom, drugače ne dobimo jogurta, ampak kislo mleko. Popravite me, če se motim.

Drži.

Ali sta domači jogurt delala iz kakšnih posebnih (zdravstvenih) razlogov?

LP 🙂

Glavni razlog je, da imamo domače mleko.

Jaz delam doma jogurte oz. kislo mleko. Prevreto mleko nalijem v lončke in vsakemu lončku dodam žličko navadnega kupljenjega jogurta. Za pravi jogurt pa se dobijo prav aparati – gospodinjski pripomočki.

Ne, jaz sem mašinco “podedovala” po stari mami že pred več kot 10-imi leti. Mama je imela eno grozno dieto, tako da je morala v tujino po mašinco. In sem čisto iz firbca poskusila narediti jogurt.

Liter mleka zavrem, pustim, da se kakšnih 15 minut hladi, nato primešam eno veliko žlico kupljenega jogurta. pokrijem in pustim na toplem. V cca. 24 urah je jogurt narejen ( včasih poleti do 48 ur ).
Enako pripravljam kislo smetano, ki je izjemno okusna.

Sister, ali lahko bolj natančno napišeš, kako pripraviš kislo smetano? Ni mi čisto jasno.
Hvala in lep dan.

Enako, kot sem opisala za pripravo jogurta. Samo v malce ohlajeno mleko razmešam eno veliko žlico kisle smetane. Se mi zdi, da je celo boljša / seveda pa bistveno cenejša! / kot kupljena. Zadnje čase prakticiram, da vmešam namesto smetane mileram. Božansko. Vse to pa delam iz alpskega mleka 3.2, ker je z mlekom z manj maščobe bolj vodeno.
Poskušala sem narediti pripravek tudi z LCA, pa se mi ni obneslo, škoda.
Pa pozabila sem napisati: vse to naj stoji na toplem. Jaz ovijem z brusačo in zdaj pozimi pustim en dan na termo peči. Paziti je treba, da se nič ne premika.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close