Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika domače tortilje

domače tortilje

Pozdravljeni!

Želela bi narediti domače tortilje. Receptov na internetu je precej a želela bi kakšnega res preizkušenega. Ali je mozno narediti tortilje tako, da jih kak dan prej spečeš in jih potem kdaj drugič porabiš za kosilo? tako kot npr. tiste iz trgovine?

Imam en simpl recept, ki vedno uspe, pa se točno ne spomnim količin:(
Vem, da daš 2 skodelici moke, jaz dam kar pšenično, malo soli, olja in mleka in pol žličke pecilnega.
Zgneteš, da dobiš dokaj trdo testo, primerno za valjanje, nareiš kroglice in jih razvaljaš.
Pečem v vroči teflonski ali keramični ponvi brez olja, na vsaki strani pol minute.
Počakajo tudi do drugega dne, včasih jih tudi zamrznem.

Ne vem recepta na pamet, samo jaz vedno uporabljam gladko belo moko z koruzno mi nikoli ne uspe ker se mi preveč paca.

Jaz jih naredim tik pred uporabo, ker v teh iz trgovine so pač sredstva za svežino in so v foliji.
Moj recept pšenična moka, ščepec soli, malo olja…. dodam po potrebi zelo toplo, skoraj vročo vodo, zamesim in pustim počivati 15 minut. Testo ne sem biti preveč trdo. Nato jih oblikujem, zvaljam in popečem na obeh straneh. Med pečenjem ene oblikujem še drugo totriljo, da gre vse hitreje. Ko so pečene jih pokrijem z mokrim prtičkom, da se ne sušijo.

Samo enkrat sem probala trgovinske tortilje… in nikoli več.
Domače delam po temle receptu:

tortilje[/url]

Sproti jih dajem v vročo posodo, pokrite oz. zavite v vlažen prtič. Če ostanejo, jih pustim v vlažnem prtiču in na hitro na vsaki strani pogrejem, verjetno je še bolje v mikrovalovki.

Koruzne tortilje: ne poskusite jih delati z navadno koruzno moko. Ne bodo uspele, ker mehičani uporabljajo koruzno moko iz izluščenih semen – masa harina. Iz te moke pa jih lahko narediš kot običajne pšenične.
V Evropi se dobi Maseca koruzna moka ( pri nas sicer vprašanje, v Avstriji pa že v trgovinah z eksotično hrano ).

Jaz jih delam takole : 500g pol ostre in pol mehke moke, 80 g olja, 1 žlica soli, 300 ml tople vode. Vse skupaj zmešam z mikserjem z nastavkom za testo na koncu še malo z roko. Naredim krogljice. Naj bi pričlo 14 krogljic jaz jih naredim manj , da so tortilje večje. Dam jih na pult, pokrijem z mokro krpo in pustim počivati 30 minut. Nato jih na pomokani površini čim bolj tanko razvaljam. Pomokaš tudi valjar. Segrejem tefalovo ponev in dam gor tortiljo. Ko se začnejo delati mehurčki spečeš še na drugi strani. Pečejo se hitro, tako da jim moraš med tem kar hitro valjati. Polagaš jih na krožnik pokriješ s alu folijo, da se ne izsušijo. Če se izsučijo jih malo pogreješ, da lahko lepo zaviješ nadev. Te mi vedno uspejo.Lahko se tudi kar tako jedo ali pa se zavije notri kakšna solatka z omakico…

Delala po tvojem receptu! Odlicen je, hvala 🙂 res so veliko boljše kot iz trgovine!!

Se strinjam!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close