Domače sadje zelenjava/tuje sadje zelenjava, vaše mnenje
Imam sodelavko, ki nam vsem soli pamet, kako je domača zelenjava in sadje mnogokrat boljše kot iz Hoferja. Pa ves čas je sezonsko, pa dela zaloge, ima ne vem koliko skrinj doma. Prihaja iz vasi blizu Ljubljane in pač pozna veliko teh kmetov, ki ji prodajajo “bio”, “ekološko”, kaj vem kaj še vse.
Jaz imam mini skrinjo, kupujem sproti in kupim kar mi tist dan srce poželi, pa naj bo to eksotično sadje sredi januarja ali pa jabolka. Ona pa celo zimo tolče tista jabolka, pa poleti nekaj jagod, ki so baje neprimerljiva s tistimi iz Hoferja. Sem sprobala vse to “domače” sadje in zelenjavo, pa roko na srce je to pomojem le placebo, si v možganih naredijo neko sliko, kako je to domače stokrat boljšega okusa in ne vem kaj še vse.
Določene stvari so gotovo boljše. Sem tudi mnenja, da je sezonsko sadje , pojedeno sveže, boljše od tistega, ki se je pajsalo mesece po hladilnicah. Enako zelenjava.
Za zimska jabolka je verjetno isto, razen če jih še s čim ne mažejo in špricajo po hladilnicah, tega pa ne vem. Mi imamo tudi precej svojega, pa ga najraje zmažemo svežega ko je sezona, en manjši del ga vložim, pokuham v kompote in marmelade, jabolka in agrume pa celo zimo kupujemo.
Res pa, da na gajbice, ampak ne verjamem, da je kakšna grozna razlika od tistih v Hoferju.
Mah, brez veze, daj. Ona uživa, ko je tisto njeno domače sadje, ti pa uživaš, ko ješ sadje iz Hoferja.
Eni ljudje sploh ne jejo sadja in zelenjave, pa prav tako uživajo v življenju.
Tisto iz hoferja je prepeljano s kontejnerji, prešpricano, njeno domače pa je z vrta na krožnik in verjetno (ne pa 100 %, saj ne poznaš kmetov, razen če majo nek eko bio certifikat) nešpricano. To je vse.
zelenjava477, 01.02.2022 ob 11:17
Imam sodelavko, ki nam vsem soli pamet, kako je domača zelenjava in sadje mnogokrat boljše kot iz Hoferja. Pa ves čas je sezonsko, pa dela zaloge, ima ne vem koliko skrinj doma. Prihaja iz vasi blizu Ljubljane in pač pozna veliko teh kmetov, ki ji prodajajo “bio”, “ekološko”, kaj vem kaj še vse.
Jaz imam mini skrinjo, kupujem sproti in kupim kar mi tist dan srce poželi, pa naj bo to eksotično sadje sredi januarja ali pa jabolka. Ona pa celo zimo tolče tista jabolka, pa poleti nekaj jagod, ki so baje neprimerljiva s tistimi iz Hoferja. Sem sprobala vse to “domače” sadje in zelenjavo, pa roko na srce je to pomojem le placebo, si v možganih naredijo neko sliko, kako je to domače stokrat boljšega okusa in ne vem kaj še vse.
Tudi sam sem večkrat probal od kmetov in iz trgovine. In je vse sadje, zelenjava popolnoma identičnega okusa. Grem stavit, da če daš nekomu solato iz Hoferja in mu poveš, da je iz bio kmetije slovenske, ne bo mel pojma.
No vsak ki sam kaj pridela ve, kaj mu zraste, če ne uporablja nič kemije. Tisto v trgovini zgleda super z razlogom. Okus je pa pri nekaterih stvareh enak, pri drugih pa več kot očitno drugačen. Jagode so sigurno taka stvar.
Pri jagodah je še tako, da če jih imaš doma vidiš, da dlje kot 1 dan težko zdržijo v hladilniku. Tiste iz trgovine še zgnijejo ne, se kar posušijo in to po mesecu dni v hladilniku. To je sigurno dovolj zgovorno. Da o okusu sploh ne govorimo. Pri jabolkih je tudi sorta pomembna.
Sezonsko je za naše telo in potrebe sigurno najbolj zdravo, ampak včasih jasno paše tudi kaj drugega.
Je pa pri vseh teh stvareh iz trgovine tudi to res, da dlje kot se vozijo, večji ogljični odtis ustvarjajo. Počasi bo treba začet tudi o tem razmišljat, ne samo o kemiji, ki jo s takim sadjem in zelenjavo vneseš v telo.
Takole je, 01.02.2022 ob 11:32
No vsak ki sam kaj pridela ve, kaj mu zraste, če ne uporablja nič kemije. Tisto v trgovini zgleda super z razlogom. Okus je pa pri nekaterih stvareh enak, pri drugih pa več kot očitno drugačen. Jagode so sigurno taka stvar.
Pri jagodah je še tako, da če jih imaš doma vidiš, da dlje kot 1 dan težko zdržijo v hladilniku. Tiste iz trgovine še zgnijejo ne, se kar posušijo in to po mesecu dni v hladilniku. To je sigurno dovolj zgovorno. Da o okusu sploh ne govorimo. Pri jabolkih je tudi sorta pomembna.
Sezonsko je za naše telo in potrebe sigurno najbolj zdravo, ampak včasih jasno paše tudi kaj drugega.
Je pa pri vseh teh stvareh iz trgovine tudi to res, da dlje kot se vozijo, večji ogljični odtis ustvarjajo. Počasi bo treba začet tudi o tem razmišljat, ne samo o kemiji, ki jo s takim sadjem in zelenjavo vneseš v telo.
Kupila jagode v Lidlu, so mi zgnile čez 2 dni. Ne lapaj v prazno. In okus je tudi popolnoma enak. Odvisno od vrste jagod. Če sadiš doma tiste velike jagode, bodo popolnoma enakega okusa, kot iz trgovine.
Če poznaš koga, ki prodaja “domača” jabolka npr., potem veš, da je ves čas v sadovnjaku s škropilnico. Seveda velja tudi za vse ostalo sadje. Razen če je kmetija ekološka, tam je vseeno bolj strog nadzor.
Kmetje, ki imajo njive ob glavnih cestah, pa prodajajo domačo solato … ok, če ne veš, je glih tko dobra.
Ni vse domače tudi tako super, razen če pridelaš sam, ampak potem tudi veš, da je težko spraviti zadeve za zimo in da imaš marca težko krompir brez kalčkov in jabolka, ki niso uvela.
Ni primerjave. Pridite k meni na izobraževanje skladiščenja domačih dobrot. Imamo samo 1 skrinjo. Ostalo sušimo, vlagamo, predelujemo. Pričakovan je bil namreč porast cen energentov, morda izpadi in sem vedela, da ne morem računati na štrom. Če se malo znajdeš se vse da. Pa prav tako je pomembno znati te stvari kasneje implementirati v vsakodnevno kuharijo. Postajam mojstrica. Okus prepriča vsakega, ki je poskusil moje pridelke pa seveda to, da ne špricamo nikoli nič. Pravila permakulture in biodinamicna za določene vrtnine. Vse ne gre. Ne znese časovno. Pa veliko vrtičkarjev je dobro poznati za izmenjave.
Vi, ki ne vidite razlike, se niste probali pravo domace.
Sadje, zelenjava, jajca, meso, vse je ogromna razlika!
Sama imam balkonski vrt, nekaj paradiznika in kumar, sredi sezone, ce kupim v trgovini ali pojem svoje z balkona, je razlika v okusu ogromna ze pri kumarah, kaj sele pri paradizniku.
Stric ima kmetijo, tako da vcasih dobim kaj z njihove njive, neprimerljivo.
Jajca kupujem od dveh kao domacih dobaviteljev, pri enih ni razlike med ‘hoferjevimi’, pri drugih je pa razlika ocitna in to ful, niso sicer cisto taka kot od stica, so pa najboljsi priblizek. Ja, je pa tudi res, da teh ta drugih ni na voljo v neomejenih kolicinah, ta prva so pa vedno na voljo.
Z mesom je enako, piscanec prvega je precej podoben trgivinskemu, piscanec od drugega je ze konkretna razlika, od strica je pa wow.
Probajte kdaj res tisto pravo domace s kakega vrta, boste dojeli razliko.
Forum je zaprt za komentiranje.