domače marmelade – iz česa vse
Šla sem v trgovino, kupila vrečke želina in gor so navodila. Toliko sadja, toliko sladkorja, vrečka želina. Še najbolj sem navdušena nad pomarančno marmelado: pomarančni sok precedim ( moji izbirčneži ne smejo videti kakega koščka v marmeladi), dodam sladkor in želin pa imam enkratno marmelado, ki nadomesti marelično, oz. je še boljša. Glede drugih marmelad pa lahko okuse med sabo tudi mešaš, kot se ti zdi. Jaz je precej naredim iz fig, ker jih pač ogromno imam. Včasih primešam še grozdje, jabolka.. Vsakič po razpoložljivem materijalu in trenutni inspiraciji. Na ta način je marmelada zelo hitro narejana, če pa jo želiš delati brez želina, so pa to posebni in veliko bolj dolgotrajni postopki. To ti bo pa mogoče katera druga pomagala.
Kar pogumno se loti in videla boš, da boš z rezultati zadovoljna.
Zdaj sem malo brskala in je res ogromno receptov že vpisanih. Če daš v iskalnik “marmelada” in nastaviš za tri leta nazaj imaš branja za cel dan :-))
Če bom doma imela čas bom probala narediti en “zbirek” vseh receptov in jih pripopati, bi bilo zanimivo jih imeti na enem mestu. (morda pa ga katera že ima??)
Sicer pa jaz dosti ne kompliciram – ponavadi tudi delam manjše količine (pa v luštne kozarčke in so potem blazno primerni za darilca) npr. iz ene kg sadja, sladkorja pa bolj po okusu, ponavadi vedno manj kot ga je v receptu.
Evo v mojem “arhiv” so tele vrste marmelad,mislim,da so skoraj vsi recepti in napotki iz teh strani.Princip je pa tako ali tako pri vseh enak…
PEČENA SLIVOVA MARMELADA
Na 1 kg sadja 10 dag sladkorja ( po želji tudi več), v pečico, pečeš na 200 ca 2-3 ure ( odvisno kako gosto želiš in kakšno količino pečeš .jaz 3 kg naenkrat ) vendar ne manj kot 2 uri, vmes nekajkrat premešaš. ko je pečeno, jaz dodam cimet in klinčke, pa v kozarce.
lahko pa vse skupaj “obdelaš” še s s paličnim mešalnikom, preden daš v kozarce – stvar okusa.
SLIVOVA MARMELADA BREZ SLADKORJA
Tako kot Babi tudi sama slive (res zrele) očistim, nekoliko zmeljem (v multipraktiku, vendar tako, da so malo večji koščki) in kuham manjše količine v široki posodi. Ker mi je všeč cimet, dodam malo cimeta in malo limoninega soka (marmelada je lepše barve), proti koncu kuhanja lahko dodaš malo ruma. Po kakšni uri kuhanja dodam želin zmešan z žlico sladkorja (na vrečki so navedene količine, mislim da je ena vrečka želina za 1,5 do 2,5 mase). Sama dam približno polovično količino želina. Želin vsebuje pektin (marmelada se bolj zgosti) in mislim da tudi konzervanse. Sama se moraš odločiti, koliko ti to ne ustreza. Vročo marmelado nadevam v vroče kozarce (tempiram tako, da so ravno oprani v stroju, tako da so še vroči) in zaprem s pokrovčki, ki jih razkužim z rumom. Zavijem v deko tako da se počasi ohlaja. Naj povem, da se mi marmelada še nikoli ni pokvarila.
Za povidel imam recept v res stari kuharici (izdana pred letom 1950), kjer seveda ni želina. Sama sem recept pač malo priredila.
BANANINA MARMELADA
1 kg banan
3 pomaranče,1 limona
0,5 kg sladkorja
1 želin
Banane zmečkamo s paličnim mešalnikom in jim dodamo sok 3 pomaranč. Nato dodamo sladkor in kuhamo. Vre naj samo 3-4 minute (držimo se navodil, ki so napisana na želirnem sladkorju). Še vročo marmelado nalijemo v kozarce in dobro zapremo.
MELONIN PRETLAČENI DŽEM
1 kg sadne sredice
800 g sladkorja
Sredico zmiksamo. Sadno kašo damo v kozico, dodamo sladkor, pristavimo, da zavre in potem kuhamo 20 minut. Medtem previdno mešamo, da se kaša ne bi prijela.
Naredimo želirni preizkus jih pretresemo s kozarce in steriliziramo.
Melona se med kuhanje ukuha na polovico. Predvideno za 5 kozarcev po 250 g.
SLADKO IZ BRESKEV IN MELON
1,15 kg breskev
1,4 kg melone
1,4 kg sladkorja
50 ml limoninega soka
ščepec zmletega ingverja
100 g celih poparjenih mandljev
Breskve operemo, osušimo, izkoščičimo, olupimo, narežemo na koščke. Melono olupimo, ji odstranimo peške in jo narežemo na koščke. Dobiti moramo po 1 kg breskev in melon.
Koščke sadja stresemo v skledo, ki ne sme biti iz kovine. Potresemo jih s sladkorjem, pokrijemo in pustimo stati čez noč.
Vsebino sklede pretresemo v posodo za vkuhavanje. Dodamo limonin sok in zmlet ingver. Mešamo na majhnem ognju, dokler se sladkor ne stopi.
Povišamo temperaturo in pustimo vreti 20 minut oziroma dokler se sladko ne zgosti.
Posodo odmaknemo iz ognja, počakamo, da se sladko nekoliko ohladi in se koščki sadja enakomerno porazdelijo po sirupu. Mandlje grobo nasekljamo, jih vmešamo v sladko ter ga nalijemo v pogrete in sterilizirane kozarce do 3 mm pod robom. Kozarce zapremo in označimo. Količine zadostujejo za približno 2,75 kg sladkega.
KRALJEVSKI DŽEM IZ MARELIC IN BANAN
600 g marelic – očiščenih
400 g banan – olupljenih
800 g sladkorja
Marelice operemo in obrišemo. Prerežemo jih na polovico, odstranimo koščico in vsako polovičko še enkrat prerežemo. Četrtino sladkorja vsujemo v skledo, ga pokrijemo z marelicami in tako nalagamo plasti, dokler vse ne porabimo. Na vrhu mora biti sladkor. Sadje s sladkorjem pustimo, da največ 12 ur počiva. Sladkor se mora stopiti. Nato vse skupaj damo v široko kozico, pristavimo, da zavre in nad močnim ognjem kuhamo 7 minut. S penovko večkrat nežno premešamo. Zdaj dodamo na kolesca narezane banane. Olupimo jih tik preden jih uporabimo.
Ko sadna mešanica ponovno zavre, jo spet nad močnim ognjem kuhamo 7 minut in stalno mešamo.
Ko je džem kuhan, ga damo v ogrete kozarce in jih zapremo
MARELIČNA MARMELADA S KORENČKOM
50 dag marelic (35 dag brez koščic)
20 dag korenčka (15 dag očiščenega)
ena limona
30 dag želirnega sladkorja
Marelice operemo, odstranimo koščice in narežemo na koščke. Korenček očistimo, operemo in drobno nastrgamo. Limono temeljito operemo; lupino nastrgamo, sok pa iztisnemo. Marelice, korenček, limonino lupino in sok pomešamo s sladkorjem ter pustimo stati 20 minut. Sadno maso damo v primerno ponev in med stalnim mešanjem zavremo. Temperaturo zmanjšamo in med nadaljnjim mešanjem kuhljamo približno 12 minut. Naredimo želirni preizkus: žlico marmelade damo na porcelanast krožnik. Želirna točka je dosežena, če se marmelada strdi takoj, ko se ohladi. Če so sadni koščki premalo kuhani, jih lahko s paličnim mešalnikom piriramo. Še vrelo marmelado napolnimo v pripravljen kozarec. Kozarec takoj zapremo, obrnemo s pokrovom navzdol in pustimo, da se marmelada ohladi.
BANANIN PRETLAČENI DŽEM
1,4 kg banan za 1 kg sredice
sok 1 limone
800 g sladkorja
/za 5 kozarcev po 250g/
Banane olupimo, jih damo v mešalnik skupaj z limoninim sokom in zmiksamo. Bananin pire damo takoj v kozico, dodamo sladkor, in pristavimo, da zavre, nato nad živahnim ognjem med stalnim mešanjem kuhamo še 8 ali 9 minut.
Želirni preizkus: Kanček džema kanemo na mrzel krožnik, in če se takoj strdi, je gotov. Kozico odstavimo, z džema odstranimo pene in še zadnjikrat premešamo. Bananin džem znalijemo skozi širok lij v kozarce, jih zapremo in steriliziramo.
BANANINA MARMELADA
1 kg banan
3 pomaranče
1 kg želirnega sladkorja
Banane zmečkamo s paličnim mešalnikom in jim dodamo sok 3 pomaranč. Nato dodamo sladkor in kuhamo. Vre naj samo 3-4 minute (držimo se navodil, ki so napisana na želirnem sladkorju). Še vročo marmelado nalijemo v kozarce in dobro zapremo.
POMARANČNA MARMELADA I
8-10 pomaranč
700 g sladkorja
8 do 10 sadežev,od tega naj bi bili trije neškropljeni. Te tri sadeže čisto na tanko olupimo,da odstranimo samo zgornjo kožico,brez belega ( s tisto napravo za lupljenje krompirja)
Ostale olupimo,odstranim belo kožico,razdelim na krhlje,razrežem na koščke.Tega naj bo 900g.Lupinice dobro prevremo v malo vode,jo odlijemo in se dvakrat ponovimo(odstranjujem grenkobo).V posodo damo sladkor in samo toliko vode,da pokrije in segrevamo,da nastane sirup;v to damo pomaranče in pripravljene lupinice.Kuhamo do željene gostote.Proti koncu stisnemo še malo limone,da prej želira.
Če uporabljate želin,daš na 900g eno vrečko.
POMARANČNA MARMELADA II
3 kg pomaranč
3 kg sladkorja
1 kg jabolk
1 limona
Pomaranče olupimo, odstranimo belo kožico in peške. Olupljene narežemo na tanke rezine. Pomarančam dodamo olupljena in na kocke narezana jabolka .
Prelijemo jih s sokom limone. Na 1 kg sladkorja vzamemo pol litra vode in kuhamo tako dolgo, da se naredi sirup. Vmes pobiramo peno ki se naredi pri kuhanju sladkorja. V ta sirup dodamo pomaranče in kuhamo na visoki temperaturi 30 minut. Nato marmelado vlijemo v čiste vroče kozarce. Na vrh damo rezino limone ali pa par kapljic ruma.
SPLOŠNA NAVODILA ZA MARMELADE
Glede marmelad je tako, da nekatero sadje ima več pektina (jabolko, r.ribez), nekateri manj in več pektina je,več strjevanja marmelade dosežeš.Predvsem si najprej pripraviš čiste kozarce oz. kozarčke, ki jih postaviš odprte brez pokrovov v pečico na 50 C (to priklopiš za 20 minut), pokrovčke rabiš in razkužiš čisto na koncu, pred zapiranjem……….ko opereš sadje, ga narežeš na manjše koščke (ne spet ful na malo, marelico npr daš na pol in na pol in tako…..), vse peške daš ven, potem vzameš kako posodo s debelim dnom in daš v posodo sadje in malo vode (štamprle)-da se ne prežge, 1-2 limoni(sok) in kuhaš, ko se sadje že malo razpusti cca. 30 minut, ga lahko zmiksaš s paličnim, s tem skrajšaš čas in nato šele dodaš sladkor, to potem še kuhaš nekaj minut in nalivaš v vroče kozarce, ki jih primeš s kuhinjskim prtom, pokrovčke razkužiš tako, da v enega naliješ do polovice rum in pretakaš iz enega v drugega, sproti, ko zapiraš………..potem jih kozarce malo oviješ v kakšno rjuho ali prt in pustiš 1-2 V marmelado lahko dodaš, še malo cimeta, vanilijevega sladkorja, klinčke, vino, rum, port vino(to je ali ali)………..in ven pridejo prav zanimivi okusi…..k višnjam dodaj malo jabolk, da imaš več pektina.
Kombinaciji s sadeži,ki hitro želirajo,pa( brusnice,rdeči ribez,kutine).Do hitrega želiranja prideš tudi,če dodaš proti koncu limonin sok
Aja, zdaj se bi pa šlepala na dolenjsko navezo :-))
Od začetka so res recepti za torte pa to, ampak če daš več zadetkov pa hitro pregledaš kjer že v nazivu piše marmelada tapata boš kaj za prvo silo že našla. Če pa se ti ne mudi pa počakaj :-)). Se bom res lotila zbiranja (predvsem iz firbca, da vidim kaj smo že obdelali).
Če kaj v knjižnico hodiš pa pokukaj v knjigo Čar marmelad in v knjigo dr.Oetkerja Mamelade (pa še kakšno imajo v naši knjižnici)
Pozdravček.
S sestro sva delali pozimi razne kombinacije po receptih iz knjige Dr, Oetker.
Redno naredim cesnejvo, visnjevo, slivovo, marelicno, kutinin zele,zele iz rdecega ribeza in marmelado iz agrumov. Nekaj delam sproti, ce ni vrocina ubijalska; vec pa pozimi iz lastnega zamrznjenega sadja, ko je vec casa.
Sem napisala pri receptih tudi nekaj splosnih navodil: siroka posoda in najvec 1 kg ( raje manj ) sadja, malo dodatka limoninega soka in je v 20 minutah narejeno. vedno naredim tudi nekaj brez sladkorja; sicer sladkam bolj malo. Zelina se nisem uporabljala ( mi vseeno hitro zelira), ceprav sem ga kupila:)
Lp
Forum je zaprt za komentiranje.