Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Dom starejših občanov

Dom starejših občanov

Mamo smo dali v Dom starejših občanov. Rahlo in občasno se je izgubljala, živela je sama na drugem koncu mesta.

Tudi sama se je strinjala, da gre v oskrbo.

Sedaj pa opažam, da se je po treh mesecih bivanja v domu, zelo, zelo spremenila. Prej je pri svojih petinsedemdesetih letih še marsikaj postorila. Nabrala je solato, si enostavne stvari skuhala, šla v trgovino, le vedno pogosteje je pozabljala, kaj ima in česa nima doma.

Sedaj pa je praktično onemogla. Nič je več ne zanima, najraje ne bi niti jedla, vodeni izleti in proslave se ji upirajo.

Kaj se vam zdi, mar ne bi bilo boljše, da bi jo obdržali doma.Doma je ohranjala in še razvijala svoje opravilne sposobnosti.

Sedaj pa ji vse naredijo in ona nima več kaj početi. Mislim, da bi v Domu morali pustiti starejše ljudi, da samoiniciativno kaj počnejo.

Niso vsi stari ljudje enaki. Naša mama je kar oživela, ko je šla v dom. Doma se je neprestano bala, da se ji kaj zgodi, tam pa skrbijo zanjo in pravi, da ji še nikoli ni bilo tako lepo.

Ker smo še delali in ni imel kdo skrbeti za mamo, je šla v dom. Tam je najbrž kaj sitnarila in po moje so ji dali kakšne tablete za pomiritev.

Skoraj vedno je spala, bila otopela, zaprli so ji vrata na balkon.

Takoj , ko sem mogla, sem šla v pokoj in vzela mamo domov. Doma je sicer tečna pa tudi zaželena in še marsikaj postori.

Daleč od tega, da bi samo poležavala v postelji.

Kje pa je vaša mama v domu? Jaz bi jo rada premestila kam drugam. Potrebujem novo zdravniško mnenje. Me pa zanima, če me od kje pokličejo, kaj se lahko zgodi, če zavrnem ponudbo?

Dom upokojencev je dobesedno hiralnica ostarelih ljudi, vsaj v domu Danice Vogrinec Pobrežje je tako. Vsak, ki je na negovalnem oddelku avtomatično dobi pasirano hrano. Ko sem omenila doktorci zakaj ima mama pasirano hrano, ker je do sedaj jedla vso hrano normalno mi je rekla, da ona ni odredila pasirano hrane. Nato sem imela pogovor z višjo medicinsko sestro in ji to omenila me je takoj osorno rekla, da je tako pri nas. To je prava borba, da dosežeš svoje. Tile starci tako žalostno gledajo, da se ti srce para. Osebje pa brez čuta do njih. Sploh se ne zavedajo, da jih starci sami plačujejo. Ko imaš tako bolno in potrebno zdravniško nege starša je to eno najslabša in boleča stvar v življenju. Četudi si vsak dan na obisku in vidiš to neprijaznost in grobost sester, negovalcev itd, bi lahko samo nekoga nafockal. Starejši sploh nimajo več volje, ker odvzeto jim je vso dostojanstvo. Prosim vse, ki počnete takšno delo se začnite zavedati, da vas oni plačujejo in niso tam zastonj. Da imate slabo plačo se obrnite na vodstvo. Starejši ljudje potrebujejo ljudi okrog sebe tople in prijazne ljudi saj marsikateri gre od tam še samo v grob. To je pa seveda odvisno kako se obnašajo zaposleni od vodstva. Očitno vodstvo ne zanima kaj počnejo zaposleni, njih samo zanima denar. Sramota, kako brez kontrole delajo. Me pa zanima kakšno karmo bodo imeli ti zaposleni, ker kako slabo doživljajo starci to njihovo grobost, jih po moje kar preklinjajo. Upam, da se jim vrne vse slabo  za nazaj.

Odgovor na objavo uporabnika
eni tako drugi drugače, 11.04.2023 ob 16:06

Ker smo še delali in ni imel kdo skrbeti za mamo, je šla v dom. Tam je najbrž kaj sitnarila in po moje so ji dali kakšne tablete za pomiritev.

Skoraj vedno je spala, bila otopela, zaprli so ji vrata na balkon.

Takoj , ko sem mogla, sem šla v pokoj in vzela mamo domov. Doma je sicer tečna pa tudi zaželena in še marsikaj postori.

Daleč od tega, da bi samo poležavala v postelji.

V dso-ju so oni odgovorni za stanovalce, najverjetneje so zato iz preventivne varnosti zaklepali balkon. Doma pa je odgovornost vaša.

Mama je depresivna. V Dso imajo veliko aktivnosti za pokretne, vendar morajo biti za to angažirani. Če pa aktivnosti odklanja, pa je ne morejo prisilit. Tudi moja oma je bla taka. Držala se je v sobi sama, ni se udeleževala aktivnosti, ni hotla jest v jedilnici,… hkrati pa ni bla sposobna več sama živet. Mislim, da se je odločla, da je najnesrečnejši človek na svetu in tako je tudi živela. Škodovala je pa sam sebi.

Očitno ni za v dom.  Žaluje in propada. Naj gre nazaj domov, če je samo pozabljala, kaj ima doma in česa ne.

Na listke naj si piše, da ne bo podvajala nakupov.

Zdrava navada, 11.04.2023 ob 19:34

Dom upokojencev je dobesedno hiralnica ostarelih ljudi, vsaj v domu Danice Vogrinec Pobrežje je tako. Vsak, ki je na negovalnem oddelku avtomatično dobi pasirano hrano. Ko sem omenila doktorci zakaj ima mama pasirano hrano, ker je do sedaj jedla vso hrano normalno mi je rekla, da ona ni odredila pasirano hrane. Nato sem imela pogovor z višjo medicinsko sestro in ji to omenila me je takoj osorno rekla, da je tako pri nas. To je prava borba, da dosežeš svoje. Tile starci tako žalostno gledajo, da se ti srce para. Osebje pa brez čuta do njih. Sploh se ne zavedajo, da jih starci sami plačujejo. Ko imaš tako bolno in potrebno zdravniško nege starša je to eno najslabša in boleča stvar v življenju. Četudi si vsak dan na obisku in vidiš to neprijaznost in grobost sester, negovalcev itd, bi lahko samo nekoga nafockal. Starejši sploh nimajo več volje, ker odvzeto jim je vso dostojanstvo. Prosim vse, ki počnete takšno delo se začnite zavedati, da vas oni plačujejo in niso tam zastonj. Da imate slabo plačo se obrnite na vodstvo. Starejši ljudje potrebujejo ljudi okrog sebe tople in prijazne ljudi saj marsikateri gre od tam še samo v grob. To je pa seveda odvisno kako se obnašajo zaposleni od vodstva. Očitno vodstvo ne zanima kaj počnejo zaposleni, njih samo zanima denar. Sramota, kako brez kontrole delajo. Me pa zanima kakšno karmo bodo imeli ti zaposleni, ker kako slabo doživljajo starci to njihovo grobost, jih po moje kar preklinjajo. Upam, da se jim vrne vse slabo  za nazaj.

Je več takih domov, zato polagam na srce vsem svojcem, da obdržijo svoje sorodnike doma, dokler le morejo.

Doma se zbistrijo in se čutijo odgovorne, da poskrbijo zase, v domu-vsaj jaz vem iz lastnih izkušenj, da mnogi oskrbovanci lebdijo v megli, dajo jim pomirjevala, samo, da so tiho in tako vegetirajo.

Problem so res pomirjevala in uspavala. S tem jih popolnoma uničijo.

Niti hoditi se jim ne da več. Ker jih pomirjevala “zadenfajo”.  In tako propadajo po hitrem postopku.

Vzrok za “pomirjanje” je pa neukost višjega osebja in pomanjkanje nižjega osebja (po njihovo).

…omg…a se zavedaš, kakašno mizerijo za “plačilo” dobijo?

…zaposleni hkrati fizično in psihično vsak dan delajo z množico obnemoglih, svojci pa enega ne zmorejo…zamisli se…

ahmm, 14.04.2023 ob 11:20

…omg…a se zavedaš, kakašno mizerijo za “plačilo” dobijo?

…zaposleni hkrati fizično in psihično vsak dan delajo z množico obnemoglih, svojci pa enega ne zmorejo…zamisli se…

Svojci 10 do 12 ur absolutno zmorejo.  In to za nič plačila.

Vendar je treba tudi spati.  24 ur pa res ne zmorejo.

Da jih lahko v domu uničujejo s pomirjevali in uspavali zaradi mizernih plačil?  Zamisli se ti nad sabo!

Sicer pa so direktor, glavna sestra in še kdo daleč od mizerne plače.

In lastnik je daleč od slabega dobička.

zna bit, da je pod kakšnimi sedativi.

Zelo, zelo je odvisno od doma. Naša teta je tudi šla v dom ( rahla demenca) ni bila za samo pustit. Tam je tako zaživela, da ne bi šla za nič na svetu domov. Vsaki dan se nekaj dogaja. Enkrat na teden pečejo peciva, na različne načine veliko stavari ustvarja. Imajo zelo angažirane delovne terapevtke . Te terapevtke jih kar po sobah poiščejo in odpeljejo v dnevni prostor. Tam se družijo, tudi kaj zapojejo. Pravi da jim je lepo.

Ja me je skoraj kap, ko mi je zaposleni iz bližnjega doma, sam povedal, ko sem ga vprašala kako je bilo v službi – prišel je z nočne izmene – da napeto, ker je popoldanska smena pozabila razdeliti pomirjevala.

Upam, da mi nikoli ne bo potrebno v dom in da bo mojim staršem služilo zdravje vsaj dokler ne pridem v pokoj, da jih ne bom dajala v dom.

Predlagala bi vam vsem,ki tako ostro kritizirate nemogoča stanja v domovih,da se prijavite za prostovoljce in občasno pomagate v domovih.

Bili bi vas zelo veseli,vi bi pa spoznali drugo plat domov.

Sem imela mamo v domu in še sedaj po toliko letih sem jim neizmerno hvaležna za vso skrb in delo,ki so jo nesebično razdajali moji mami in ostalim oskrbovancem.

Enim paše ker so jih obveznosti dušile. Moja tašča je v domu oživela, ker se ji doma (imeli so hišo) ni več dalo kuhati, likati, pospravljati. DSO jo zelo ustreza . Eni pa zamrejo v domu, odvisno od človeka od situacije.

Odpoved tv, 14.04.2023 ob 16:12

Ja me je skoraj kap, ko mi je zaposleni iz bližnjega doma, sam povedal, ko sem ga vprašala kako je bilo v službi – prišel je z nočne izmene – da napeto, ker je popoldanska smena pozabila razdeliti pomirjevala.

Upam, da mi nikoli ne bo potrebno v dom in da bo mojim staršem služilo zdravje vsaj dokler ne pridem v pokoj, da jih ne bom dajala v dom.

In kaj je slabega v pomirjevalih če ne morejo spati? Moja mama je tudi v domu. prej je ponoči vstajala, begala po stanovanju , ni spala ne ona ne mi. V domu je zanje lepo poskrbljeno, tudi dementne pokretne vodijo na dejavnosti, jih pobožajo, stisnejo v objem. Tiste, ki ne morejo sami jesti pitajo, na pomoč priskoči vse osebje, tudi pisarniško ob kosilu. Hrana je dobra in še preveč je je. Zaenkrat nimam pripomb.

Normalno pa je da skrbijo za njihovo varnost, zato je imela zgornja mama zaklenjen balkon.

Jaz tudi dam kapo dol vsem tem, ki so zaposleni v domovih. Če tako jamrate čez dom, pa vzemite svoje “ljube” k sebi. Aja, to pa ne,.. pa služba pa to. Hvala bogu, da domovi obstajajo. Res pa je, da se tudi tam ne morejo negovalke samo smehljati in si jemati čas za vsakega posameznika (ki ga svojci sicer redko obiščejo), sploh za tako mizerno mezdo, kot jo prejemajo.

Ja, najlaže je reči, da imej težkega bolnika doma, če ti zdravniki rečejo, da mora iti starš v dom, ker sam nisi medicinska sestra. Če bi bila možnost, da ostane doma, sigurno ne bi šla  v dom. Samo zavedajmo se, da nekaj plačuješ sam, moraš dobit  dober servis. Če greš v hotel, ki si ga plačal, si sam skuhaš hrano itd. Ne. In prijazni so do gosta. Seveda. Kaj ti ljudje niso utrujeni. Seveda so. Pa se vedno potrudijo. Tudi v službah moraš biti solidno prijazen,kajne. Kaj pa počnejo s temi starci, je res sramotno. Mogoče, če prihajaš na obisk redko kdaj ali pa gledaš proč, da ne vidiš, potem je vse dobro. Je pa seveda tudi kje drugače in boljše. Hvala bogu, lahko samo rečem. V domovih rabijo tečaj obnašanja do starejših ljudi. To delo ni za ljudi brez sočutja do sočloveka. Delo je zelo težko in slabo plačano, vendar kaj so pa zdaj za to krivi starci, ki jih dobro plačujejo.

Sem se zgrozila, prišla na obisk nenapovedana, mama zaklenjena v sobi, iskala je izhod na balkon, ko sem šla iskat oskrbovanko, da bi me spustila na balkon z mamo, je ta kadila in brala revijo.

Mar ne bi bilo prav, da bi posedela z mamo na balkonu.

res hudo, 16.04.2023 ob 04:37

Sem se zgrozila, prišla na obisk nenapovedana, mama zaklenjena v sobi, iskala je izhod na balkon, ko sem šla iskat oskrbovanko, da bi me spustila na balkon z mamo, je ta kadila in brala revijo.

Mar ne bi bilo prav, da bi posedela z mamo na balkonu.

In zakaj jo nimate doma? Midva sva 96- letno  babico imela do konca doma in skrbela zanjo.Sva si morala tudi službi tako prilagodit .Poleg tega pa , saj imajo socialne oskrbovalke, ki pridejo na dom pomagat.

Zdrava navada, 15.04.2023 ob 23:42

Ja, najlaže je reči, da imej težkega bolnika doma, če ti zdravniki rečejo, da mora iti starš v dom, ker sam nisi medicinska sestra. Če bi bila možnost, da ostane doma, sigurno ne bi šla  v dom. Samo zavedajmo se, da nekaj plačuješ sam, moraš dobit  dober servis. Če greš v hotel, ki si ga plačal, si sam skuhaš hrano itd. Ne. In prijazni so do gosta. Seveda. Kaj ti ljudje niso utrujeni. Seveda so. Pa se vedno potrudijo. Tudi v službah moraš biti solidno prijazen,kajne. Kaj pa počnejo s temi starci, je res sramotno. Mogoče, če prihajaš na obisk redko kdaj ali pa gledaš proč, da ne vidiš, potem je vse dobro. Je pa seveda tudi kje drugače in boljše. Hvala bogu, lahko samo rečem. V domovih rabijo tečaj obnašanja do starejših ljudi. To delo ni za ljudi brez sočutja do sočloveka. Delo je zelo težko in slabo plačano, vendar kaj so pa zdaj za to krivi starci, ki jih dobro plačujejo.

Ne izgovarjaj se na zdravnike! Imej starše doma in bodi sočutna 24 ur.Če pa tega ne zmoreš, pa vsaj 8 ur.Zraven se smehljaj in bodi dobre volje.Poizkusi, pa boš videla, kako to gre, da ne boš pljuvala samo po drugih.Lahko greš pa vsak dan za tri ure za  prostovoljko.Jaz ne bi šla delat v Dso, pa če mi plačajo dvojno! Kapo dol pred njimi, meni se tam med starimi zmeša.

Se strinjam, 16.04.2023 ob 05:26

Ne izgovarjaj se na zdravnike! Imej starše doma in bodi sočutna 24 ur.Če pa tega ne zmoreš, pa vsaj 8 ur.Zraven se smehljaj in bodi dobre volje.Poizkusi, pa boš videla, kako to gre, da ne boš pljuvala samo po drugih.Lahko greš pa vsak dan za tri ure za  prostovoljko.Jaz ne bi šla delat v Dso, pa če mi plačajo dvojno! Kapo dol pred njimi, meni se tam med starimi zmeša.

Sem imela nepokretnega očeta doma in skrbela zanj. Veliko domov je hiralnic. Drugače pa tudi v bolnišnicah ni nič drugače. Po 65 letu te odpisejo. Vsi, ki zagovarjate uboge zaposlene v domovih pa samo v razmislek, da mnogi boste sprobali življenje v domovih in takrat se spomnite.

..ja, pismo, pejt s ebunit, ne, za pošteno placilo streznic in ostalega osebja, ki ljidem v zadbjem obdobju življenja nudijo, skrbijo kot le.lahko, po najboljsih močeh v vsakdanjem delovniku za ‘kup’ starcev, ne 1 ali 2…mentalno in fizično težaško delo, ki je podplačano, osebja je premalo…menda imamo DSO-jev zgrajenih, a neodprtih zaraadi pomanjkanja del.sile…

…pa taaakko so nas polna usta kako je človek vrednota, a ne…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close