Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev določen čas v nedoločen čas?

določen čas v nedoločen čas?

Pozdravljeni, moj mož ima sledečo situacijo. Pogodbo o zaposlitvi je imel sklenjeno za določen čas do 6.3., včeraj pa mu je direktor rekel, da mu pogodbe ne misli podaljšati in naj si v roku enega meseca poišče drugo službo.
Glede na to, da mu 6.3. ni vrnil delavske knjižice, niti ni prenehal z opravljanjem svojega dela, naj bi delovno razmerje avtomatsko prešlo v razmerje za nedoločen čas? Imam prav, ali se motim? Na koga naj se mož obrne oz v kateri pogodbi ali zakonu je zapisana ta postavka?

Imaš prav. Če ti delodajalec ne da odpovedi in ti ni podaljšal pogodbe te mora vzeti za nedoločen čas. Vem, ker poznam eno, ki se ji je to zgodilo.

Žal pa ne vem na kateri zakon se lahko sklicuje. Vso srečo!!!

Poglej v Zakon o delovnih razmerjih, 54. člen. Link je zgoraj pod lepljivo ali pojdi v knjižnico.

Tvoj mož je sedaj je zaposlen za nedoločen čas. Lahko naredi tako, kot je delavka, ki je bila zaposlena pri meni:
Pogodba je sklenjena za 3 mesece (polovičen delovni čas oziroma pol od polovičnega), vendar ona hodi delat dober mesec in pol, potem ne hodi v službo. Nato, po preteku pogodbe pride nekaj dni delat (jaz ji pozabim dat sklep o prekinitvi delovnega razmerja oziroma je ne odjavim iz zavarovanja), nato mi pa pride vsa vesela povedat, da je zaposlena za nedoločen čas, čeprav ne hodi delat. Odpovedi noče dati, torej jo dam jaz. Ves čas, ko ni hodila delat, ji moram seveda dati plačo, pa še za regres izsiljuje (za en mesec dela in pol). Lepšega se mi ni moglo zgoditi. Takih delavcev se manjka. Verjetno je mislila, glede na to, da ni še nikoli bila zaposlena in je bila več let na zavodu, da je hoditi delat isto kot bi bila na zavodu….vseeno toliko “dobi” na mesec. Žal nisem dobrodelna ustanova.

HANICA1 !

Tvoj post nima prav nobene veze z postavljenim vprašanjem Lojzike 274!!!

Tako je Lojzika274, tvoj mož je sedaj zaposlen za nedoločen čas in pika.
Pogodba se avtomatično prekvalificira v pogodbo za nedoločen čas, če pride delavec samo en dan po preteku pogodbe v službo.

Delodajalci, kot Hanica1 pa veselo zaposlujejo za določen čas, potem pa pozabijo, da bi komu morali podaljšati pogodbo.
Zaposlitev za določen čas naj bi bila taka, ko nekoga res rabiš samo do npr. 31.3., ne pa do 31.3, 30.6., 31.12., 31.3. itd

Kaj pa , če mu je delodajalec v zgoraj opisani situaciji jasno dal vedeti, da ga ne želi več v svoji firmi. Kljub temu, da je potemtakem zdaj zaposlen za nedoločen čas. Kaj lahko delodajalec v tem primeru stori, da se delavca znebi?

Lahko mu da odpoved ( presežni delavci ), glede na to, da je bil zaposlen za določen čas, verjetno ni upravičen do odpravnine, lahko pa določen čas, glede na delovno dobo, dobiva 70, oz. 60 % plače na zavodu za zaposlovanje.

Če bo mož dal sam odpoved, potem pa mu nič ne pripada.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close