Določen čas, regres, odpoved brez uradnih listin
Pozdravljeni.
Konec aprila sem prenehala delati pri privatniku, odpoved sem dala sama, zaposlena pa sem bila za določen čas(do oktobra).
Problem je v temu da nisem dobila nikakršnega papirja, da nisem več zaposlena pri njih, niti koliko imam dopusta, popolnoma nič. Edini papir, ki je bil v igri je bila moja odpoved napisana na roke (odločitev je padla v trenutku, zaradi nezadovoljstva in krivice) Kaj lahko sklepam iz tega in kaj lahko naredim?
Delala sem tam od 1. novembra 2011 do konca aprila in seveda regresa tudi nisem dobila (bi morala) ?
Najlepša hvala za odgovore.
Kakšna odpoved pa je bila? Predvidevam, da redna. Če je tako bi morali upoštevati odpovedni rok, po preteku pa ne bi bili več zaposleni in takrat bi Vas morali tudi odjaviti iz zavarovanja.
Imate še kaj kontakta z njimi?
Regres Vam načeloma pripada 2/12 za 2011 in 4 12 za 2012. Če ne bo šlo drugače lahko to tudi iztožite preko delovnega sodišče.
Odpovedni rok sem tudi imela in sicer 1 mesec.
Ne problem je samo v temu ker nisem dobila nič izplačanega regresa in nobenih papirjev da nisem več zaposlena pri njih (čeprav vsi vemo da nisem)niti recimo da nisem osnovno zavarovana več (se grem v ponedeljek).
Kontakta seveda nimamo ampak je njihova obveznost da mi pošljejo papirje.
Recimo v prejšnji službi sem dobila vse papirje še pred iztekom odpovednega in tudi morala še nekaj papirjev podpisat – ampak to je bil pač javni zavod, kjer imajo kar se tega tiče očitno bolje poskrbljeno.
Razloge za izredno odpoved imaš navedene v 112. členu ZDR ( http://www.mddsz.gov.si/si/zakonodaja_in_dokumenti/veljavni_predpisi/zakon_o_delovnih_razmerjih/#c16821 )
b. Izredna odpoved delavca
112. člen
(razlogi na strani delodajalca)
(1) Delavec lahko v osmih dneh po tem, ko predhodno pisno opomni delodajalca na izpolnitev obveznosti in o kršitvah pisno obvesti inšpektorja za delo, izredno odpove pogodbo o zaposlitvi, če:
– mu delodajalec več kot dva meseca ni zagotavljal dela in mu tudi ni izplačal zakonsko določenega nadomestila plače,
– mu ni bilo omogočeno opravljanje dela zaradi odločbe pristojne inšpekcije o prepovedi opravljanja delovnega procesa ali prepovedi uporabe sredstev za delo dalj kot 30 dni in mu delodajalec ni plačal zakonsko določenega nadomestila plače,
– mu je delodajalec vsaj dva meseca izplačeval bistveno zmanjšano plačilo za delo,
– mu delodajalec trikrat zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev ni izplačal plačila za delo ob zakonsko oziroma pogodbeno dogovorjenem roku,
– delodajalec ni zagotavljal varnosti in zdravja delavcev pri delu in je delavec od delodajalca predhodno zahteval odpravo grozeče neposredne in neizogibne nevarnosti za življenje ali zdravje,
– mu delodajalec ni zagotavljal enake obravnave v skladu s 6. členom tega zakona,
– delodajalec ni zagotovil varstva pred spolnim in drugim nadlegovanjem ali trpinčenjem na delovnem mestu v skladu s 45. členom tega zakona.
(2) Delavec je v primeru odpovedi zaradi ravnanj iz prejšnjega odstavka upravičen do odpravnine, določene za primer redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, in do odškodnine najmanj v višini izgubljenega plačila za čas odpovednega roka.
(3) 30-dnevni rok iz drugega odstavka 110. člena tega zakona začne teči, ko poteče osemdnevni rok iz prvega odstavka tega člena in delodajalec ne izpolni svoje obveznosti iz delovnega razmerja oziroma ne odpravi kršitve.
Tule je pa zadeva bolj opisana http://www.informiran.si/portal.aspx?content=izredna-odpoved&showMenu=1&showRightFrame=1
Forum je zaprt za komentiranje.